Automatic Sam
Gig Seeker Pro

Automatic Sam

Zalk, Overijssel, Netherlands | INDIE

Zalk, Overijssel, Netherlands | INDIE
Band Alternative Blues

Calendar

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

Press


"Sonic Whip maakt Nederlandse rock weer spannend."

Tussen alle brave rockplaten die netjes binnen de lijntjes blijven, schittert Automatic Sam in 2011 met Texino. Met niets anders dan gedreven spel, nummers met weerhaken en een spontane productie weet de bruisende rockband punkwortels en het geluid van blues in zich te verenigen. Eindelijk komt er weer eens een band met scherpe randjes bovendrijven.

Met een deel twee van Texino was het viertal makkelijk weggekomen. Automatic Sam verkiest echter anders. De bezettingswisselingen - onvermijdelijk bij een overvolle concertagenda - hebben gezorgd voor een zwik aan het roer.

Was er überhaupt sprake van een vooropgezet plan? Automatic Sam is er de band niet naar om zich aan een vaste koers te houden en absorbeert alles wat zich in de periferie van rock-'n-roll afspeelt. Psychedelica en flink wat extra dynamiek doen hun intrede in het bandgeluid, dat belangrijker is geworden dan losse nummers. Motorpsycho, Sonic Youth, Claw Boys Claw, Dinosaur Jr. en zelfs Victims Family ten tijde van Apocalicious klinken door in Sonic Whip.

De broeierige sfeer is de constante factor op een album dat zich ook tijdens de talrijke ingetogen passages onder de huid nestelt. Dreigen met zweepslagen is immers minstens net zo effectief als constant klappen uitdelen. Zang en instrumenten zijn - tegen de trend in - niet tegen het geluidsplafond aan geproduceerd, waardoor er ruimte blijft voor spanning, zweet en interpretatie.

Quadrofoon, het label dat zich normaliter alleen op vinyl richt, heeft met frisse tegenzin een goedkoop uitgevoerde cd-versie van Sonic Whip uitgebracht. Daar had meer in gezeten. Bovendien verdient de beste Nederlandse rockplaat van dit jaar beter, net als het artwork van Maarten Donders.
- KINDAMUZIK


"Automatic Sam tekent bij Suburban Records!"

De band Automatic Sam is een band met haar roots in de inmiddels legendarische Achterhoekse Magic Barn, net als het voormalige The Bloody Honkies en het bevriende Shaking Godspeed. Automatic Sam tekende onlangs bij Suburban en brengt begin oktober het album Texino uit. Quadrofoon Records tekent voor de vinyl-release. Luister onderaan dit artikel naar het eerste nummer van de plaat, Keep on Shaking.

Het album is januari van dit jaar opgenomen in de befaamde Magic Barn. Texino telt dertien nummers en bevat gastbijdragen van Wout Kemkens (Shaking Godspeed), Koen Willem Toering (Woost), Gijs Coolen (Woost/Coparck) en Otto Kokke (Do Not Run We Are Your Friends/Dead Neanderthals) op baritonsax. De plaat is opgenomen en gemixt door Toering en Coolen. Mastering deed Pieter Kloos, onder meer bekend van zijn werk met Motorpsycho, The Devil’s Blood, Ween en Peter Pan Speedrock.

De titel van het album is afgeleid van de film Who is Bozo Texino?, een geroemde documentaire over de wereld en mythologie van zwervers en reizende grafittiartiesten in Amerika door filmmaker Bill Daniel. De bandleden van Automatic Sam zijn groot fan van de obscure blues en hobomuziek waar bijvoorbeeld ook Tom Waits veel inspiratie uit put. Naast twaalf eigen nummers staat er één cover op de plaat. Het nummer Hard Time Killing Floor Blues van Skip James.

Automatic Sam had een keiharde punkrockplaat in gedachte maar heeft het in de studio over een andere boeg gegooid. Pieter Holkenborg, zanger van de band, legt uit hoe dat ontstond. “Er kwamen maar nieuwe instrumenten bij kijken. Je hoort banjo, slideguitar, mondharmonica en meer. Het is nu meer een soort maffe bluesplaat geworden.” Het album is live ingespeeld door de vier bandleden.

De band tekent mede bij Suburban omdat het zo’n goed Europees netwerk heeft. “We willen zeker ook over de grens spelen,” zegt Holkenborg. Op dit moment is de band een releaseshow in Nijmegen aan het plannen. Hier wordt later meer over bekend.

Luister nu exclusief naar het eerste nummer van Texino: Keep on Shaking

- Vpro 3 voor 12


Discography

EP Hot Foot Oil
CD Texino
CD Sonic Whip

Photos

Bio

AUTOMATIC SAM - Automatic Sam is een band met haar roots in de inmiddels legendarische Achterhoekse Magic Barn. Automatic Sam combineert 70s hardrock, blues, garagerock en 60s psychedelica en speelt dit alles met punkrockenergie. Automatic Sam wordt eind 2008 opgericht, geeft haar eerste optreden in januari 2009 en staat vanaf dat moment wekelijks op het podium in alle hoeken van Nederland. De band vernoemt zich naar een personage uit het nummer Tarotplane van Captain Beefheart & His Magic Band. De bandleden hebben geen idee wie het personage is, maar aan het nummer te horen moet Automatic Sam wel een zeer coole viespeuk zijn met veel gevoel voor boogie.

Live
De band speelt onder meer op de Valkhof Affaire (2009 en 2010), Paaspop (2009 en 2010), de Roadburn pre-party in muziekcaf Cul de Sac (2009), het Zwarte Cross Festival 2010, tourt in april 2010 met de Liverpoolse band The Cubical door Nederland, neemt deel aan de Popronde 2010 en staat in het voorprogramma van uiteenlopende acts uit binnen- en buitenland als Black Rebel Motorcycle Club, Claw Boys Claw, Radio Moscow, Orange Sunshine, Slim Cessnas Auto Club, DeWolff, Male Bonding en Henrys Funeral Shoe.

Hot Foot Oil
In november 2009 brengt de band in eigen beheer de EP Hot Foot Oil uit. De plaat wordt alom lovend ontvangen en is binnen een paar maanden na de release uitverkocht. Niet alleen pers en publiek zijn enthousiast, ook het Zwolse label Minstrel Music ziet het zitten met Automatic Sam en brengt in juni 2010 Hot Foot Oil op vinyl uit.

Texino
In 2011 verschijnt het full lenght debuut van Automatic Sam, getiteld Texino. Het album telt 13 nummers en bevat gastbijdragen van onder meer Koen Willem Toering (Woost), Gijs Coolen (Woost/Coparck), Wout Kemkens (Shaking Godspeed/Bloody Honkies) en Otto Kokke (Do Not Run We Are Your Friends/Dead Neanderthals). De titel van het album is afgeleid van de film: Who is Bozo Texino? Naast 12 eigen nummers staat er n cover op Texino: Hard Time Killing Floor Blues van Skip James.

Opnames: Koen-Willem Toering en Gijs Coolen Mix: Koen-Willem Toering Mastering: Pieter Kloos

Sonic Whip 2013

Automatic Sam is:
Pieter Holkenborg (leadzang/gitaar)
Rense Slings (gitaar/zang)
Erik Harbers : Basgitaar / zang
Jim Geurts : Drums