Bird on the Wire
Gig Seeker Pro

Bird on the Wire

Amsterdam, North Holland, Netherlands

Amsterdam, North Holland, Netherlands
Band Alternative Dream Pop

Calendar

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

The best kept secret in music

Press


"AANRADER UIT NL: WARMBLOEDIGE FOLKPOP VAN BIRD ON THE WIRE, HOOR DEBUUT OUR HANDS MEET ON THE MOON"

Wie regelmatig concerten bezoekt in Amsterdam of Utrecht kon ze de laatste jaren bijna niet missen: de drie dames plus heer van het eveneens Amsterdamse Bird on the Wire. Sinds 2010 heeft de band een aardige lijst met optredens op zijn naam staan, met overigens net zo goed shows in New York en Parijs. Waar de band voorheen nog voorzichtige fluisterfolk liet horen, heeft Bird on the Wire het geluid inmiddels verder verrijkt en meer body gegeven met het mooi verzorgde debuutalbum dat nu uitkomt, zo'n vier jaar na het ontstaan van de band.

Zagen we ze nog wel eens redelijk verlegen op het podium staan, met debuut Our Hands Meet on the Moon - gedurende een week opgenomen in afzondering in een klooster - kruipt Bird on the Wire uit haar schulp. Mét een collectie van elf sterke songs onder de arm. Al te scheutig met informatie zijn ze zelf niet: ‘Bird on the Wire writes songs about men with beards and creatures covered in flags. You could describe their sound as dream pop, although they have some darker sides, too.’

Wat betreft dat laatste hebben ze gelijk: het viertal maakt dan wel warmbloedige folkpop, het is niet voor niets dat de maan terugkomt in zowel titels als het artwork van het album: er hangt een zweem van plagende mysterie over de muziek heen. Hoe zwoel het allemaal op momenten ook klinkt, in de fraaie arrangementen gaan op de achtergrond soms subtiele geluidseffecten of aparte gitaar- of percussiegeluiden schuil. Op het eerste gehoor vallen ze niet zo op, maar het maakt de muziek alleen maar intrigerender en zorgt voor een zorgvuldig gearrangeerd geluid.

Een vroeg hoogtepunt op Our Hands Meet on the Moon is er in de vorm van Dancing Fool: een uitgekleed indiefolkiedje dat ergens doet denken aan Belle & Sebastian en waarop Bird on the Wire laat horen met weinig middelen – een slim herhalend zanglijntje en aanstekelijk gitaarloopje naast autoharp – onderhuids te kunnen kruipen om de aandacht te pakken. Daarna gooit de band er twee filmische, meeslepende liedjes met Westernachtig tintje tegenaan: Faces Traces en Early Mornings. Je hebt zo al snel een meer dan overtuigende start van de plaat te pakken.

Typische inspiratiebronnen als The Band, Johnny Cash, Velvet Underground en Neil Young noemt de band. Bird on the Wire is echter vooral aan te bevelen voor liefhebbers van moderner bands en muzikanten als Sharon Van Etten, Warpaint, Marissa Nadler, Angel Olsen. En het zal duidelijk zijn: die verwijzing naar Leonard Cohen in de bandnaam is muzikaal inmiddels verder weg dan ooit. Zeker in een liedje als Shadows, waarin galmende, licht overstuurde gitaren even de hoofdrol overnemen van hechte, zalvende en tegelijk ook weer tikje mysterieuze samenzang. Het levert een goede dynamiek op die op veel meer plekken op dit debuut aanwezig is, altijd zeer effectief ingezet. Nergens wordt het echt uitbundig, maar Bird on the Wire speelt slim met spanningsbogen die de aandacht vasthouden. Op Moon wordt er zelfs dreigend naar een climax toegewerkt, maar net voordat de band op het hoogtepunt lijkt belandt, wordt gas teruggenomen en weven iele gitaarlijntjes door elkaar om het licht uit te doen.

Daartegenover staan overigens ook zoete als folkliedjes Noise of a Quiet Man, No Man's Land en Gilbert - die laatste met zang die richting zuchtmeisjes gaat: kleine liedjes om makkelijk bij weg te dromen. Beluister ze echter beter en opnieuw merk je dat er onder de oppervlakte veel meer speelt, tot aan de in detail vastgelegde geluidsexperimentjes aan toe. Our Hands Meet on the Moon is een plaat die de luisteraar snel inpakt, waarna er nog lang nieuwe details te ontdekken zijn in de liedjes. - Kicking The Habit


"Bird on the Wire in 3voor12 Radio"

Roosmarijn is er even lekker tussenuit en daarom staat Michiel Veenstra in haar plaats achter de knoppen! Hij kreeg woensdag 25 juni gezelschap van de Amsterdamse band Bird on the Wire.

Bird on the Wire
Bird on the Wire is de Amsterdamse band rond Rosa Ronsdorf, Nina de Jong, Sven Hamerpagt en Aino Vehmasto. Bird on the Wire maakt dromerige pop. De songteksten zijn verhalen, geschreven door Rosa. Het debuutalbum van Bird on the Wire heet Our Hands Meet On The Moon en kwam 8 mei uit. De band start in september met shows door Nederland, Frankrijk, België en Scandinavië.

Video: https://www.youtube.com/watch?t=33&v=0525aAua-MI - 3FM


Discography

Still working on that hot first release.

Photos

Feeling a bit camera shy

Bio

Currently at a loss for words...

Band Members