Cabaret Medrano
Gig Seeker Pro

Cabaret Medrano

Budapest, Budapest, Hungary | INDIE

Budapest, Budapest, Hungary | INDIE
Band Alternative World

Calendar

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

Press


"Kaleidoskop.hu"

Az irodalom szerelemgyereke
Amikor kibontottam a celofánból a Cabaret Medrano „Ez mind nem volt” CD-jét, azonnal tudtam, hogy ezt a CD-t szeretni fogom. Nem a zenét, mert azt már elotte is szerettem, hanem magát a CD-t – az ilyen szeretheto hanghordozók miatt érdemes a zeneletöltés és a CD-másolás olcsóságának buvkörébol néha kitörni. Az opusz ugyanis szinte megtévesztésig könyvszeru: kellemes karton borítás, maga a korong úgy kerül elo, mint amikor felütünk egy könyvet. Belül kis zsebben a dalszövegek. Mindez orült jó, érzékeny grafikával illusztrálva: pasztellszínekkel, dülöngélo, kavargó vonalakkal felvázolt város, benne macskák, kurvák, részegek, füstös szobák, félretaposott bakancsok. Aki bohém, egybol otthon érzi magát ezeken a lapokon.


Az embernek szinte kedve lenne becsúsztatni a polcra a verseskötetek közé, különösen a meghallgatás után: a lemez ugyanis nemcsak külcsínében tunik az irodalom szerelemgyerekének. Poézis és költészetbol merített ihlet sugárzik a sorokból – klasszikus fegyelmezettség, modern dekadencia és kortárs játékosság egyaránt megtalálható bennük (Ady Endrétol és Weöres Sándortól egy-egy feldolgozás is hallható). A zene hallgatója tesz egy rövid sétát Nakoxipán és a mulatónegyed határmezsgyéjén, asztalra borulva siratja elvesztett lehetoségeit, kap néhány kósza sallert egy kocsmában, kamaszként buszon szemez, és Humphry Bogarttal is összefut a Szimplában – közben érzelmi hullámvasúton dobálódik, és banális dolgok fogalmazódnak meg benne. Emellett valószínuleg még meg is szomjazik.

A szövegek egyébként remekül érthetoek, nincsenek összefolyó mondatok vagy bizonytalan ejtés (az énekes Kamondy Imre beszédtechnikailag is képzett eloadó, köszönhetoen színészi pályájának), az eloadásmód szofisztikált és elegánsan kidolgozott. A számok többféle zenei stílust megszólaltatnak, az alaphangulat azonban egyfajta balkáni sírvavigadós cigánytangó, már ha létezik egyáltalán ilyen meghatározás; és már ha szükséges egyáltalán bármilyen alaphang-meghatározás. Mellette a sanzon, a revü, a kubai ritmusok, és a blues is tapinthatóan jelen van.
Bevallom, bár nem volt ismeretlen számomra a zene maga, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól szól koncerten kívül. Számomra valahogy a „színpadi” jelenlét és a produkció-jelleg adta az élvezeti értékét a Cabaret Medrano számoknak. A CD-t azonban azóta teszteltem autóvezetés közben, randevún, esti alapzajként, munkához és ejtozéshez: egyiknél sem volt hiányérzetem. - Dr. Löwenstein


"Hangszer és Zene"

A Cabaret Medrano zenéje, ez a minden hangulatot desztilláló akusztikus esszencia kifejezi a csontokba hatoló közép-európai világot. A sokszorosan meggyötört, legkülönfélébb öntudatok mámorát átélo világot, amelyben a csalódás és az újra és újra ébredo gyermeki reménység él együtt. Minden koszos és minden tiszta egyszerre. Talán ez a leginkább sajátunk, a máshol kevéssé értheto ambivalencia. Nem olyan végletes, mint a Balkán mélyebb rétegeiben, ettol játékos zenei világ ez, miközben mindig némileg keseru. Széttört pillanatok az utca kövén.

A Cabaret Medrano a mifelénk megszokott sokféle ízt ötvözi egy egész eredeti nyelvvé, modern formában. A cirkuszi karakter adja meg a furcsa, szinte parodisztikus, ünnepi ízét a zenének, ahol a kávéházi, kocsmai hangulatok alapveto kiindulópontként szolgálnak ahhoz, hogy minden számban átértékelodjenek egy víziószeru képpé. Esztétikai értelemben érdekes nyelveket ismerünk errefelé, amelyekben nagyon könnyu egy szentimentális és híg világot alkotni, hiszen itt minden pillanatot terhel a múltunk és az egónk. A Cabaret Medrano más irányt választ, a parodisztikus alapszemlélet mindig kritika is, ebben a zenében semmi önsajnálat, búsulás nincs, mindeközben minden pillanat terhes a múlttól.Zenei értelemben sokszínuvé teszik a lemez zenei anyagát a magyar, zsidó, cigány és természetesen a balkáni hatások. A sokszor balladaszeru, mesélo számokban a váratlan változások szinte lefestik a közeget. A narratív szerep mellett a közösségi hangulat érvényesül. Minden esetben érvényes, hogy a megszólaló hang nem tur ellentmondást, ez egyszer utal a mondanivaló fontosságára, másrészrol a már említett valószínutlen méretuvé duzzadó, közép-európai egóra. Ez nyelvi sajátosság, ha bármely eszköz más mértékben és erovel lenne jelen, az akcentusnak tunne. A jazz, a kávéházi jelleg, a salsa, mind a sokféleséget idézi, azt a sokszínuséget, amiben élünk, ami körülvesz minket. A Cabaret Medrano idéz, alkalmaz, magába olvaszt, esztétikai értelemben talán nincs is határ, miközben minden átvett tartalmat a saját megkérdojelezhetetlen kontextusába helyez. Talán ez a legfontosabb az egóval egyébként összefüggo és önmarcangoló megkérdojelezhetetlenség.

Ez az elbeszélo, idonként közösségi reakciókat szinte szcenírozottan megszólaltató zene újra és újra képes ingázni a kritikus önkívület és a fegyelmezett, dramaturgiai értelemben felépített elbeszélés között. A Cabaret Medrano világában a folyamatos kritika, paródia és az ero markáns jelenléte képes létrehozni ezt a kritikus önkívületet. Minden orjöngo pillanatot átszo a kétkedo mosoly, miközben a fegyelmezett és építkezo felületek hallgatása során az az érzésünk, hogy az mindjárt szétrobban a feszülo eroktol.

Közép-Európában vagyunk. Ez területi kérdés, a város, a hely hangulata. Bár lényegében nem lehet elmagyarázni. A Cabaret Medranónak sikerült. - Domonkos


"Napvilág.net"

Az együttes 2007-ben az Éjszakai orjárat címu korongjával mutatkozott be. Most itt a folytatás, az Ez mind nem volt, amelyet a közelmúltban stílusosan a Fovárosi nagycirkuszban mutattak be. Cabaret Medrano több gyökérbol is táplálkozó zenéje (latin, etno, balkáni ritmusok stb.) valamint a fanyar és ironikus dalszövegei színpadszeruen jelenítenek meg egymástól idoben és térben távol eso helyszíneket. Egyik pillanatban a harmincas évek Berlinjében érezzük magunkat, a másikban pedig olyan, mintha cirkuszi mutatványosok között lennénk. A Csámpás címu dalt hallgatva ("A pitbull pofájú kidobó ember/ kapatosan vigyorog szótlan /Három király veri a blattot / A Betlehem nevu fogadóban….") pedig szinte egy Rejto Jeno mu közepén érezzük magunkat.

A repertoárban szereplo dalok többsége a Kamody-Verebes kettos alkotása. De, a palettán jutott hely egy Radnóti (Borzas Macskák), egy Weöres (Vásári népballada) és egy Ady (Kocsiút az éjszakába) versnek is. Az említett három irodalmi nagyság muvein túl is elmondható, hogy valamennyi dalszöveg igényesen kidolgozott, irodalmi értéket képviselo alkotás. A líra annyira képszerure sikerült, hogy az egyes "sztorik" igen elevenek jelennek meg a hallgatók "belso vetítovásznán". A bo 50 perces - üresjáratoktól mentes - produkció végig tartalmas és kellemes szórakozást nyújt a vele ismerkedoknek.

Közremuködnek: Kamody Imre / ének, Verebes György /zongora és ének, Darvas Benedek /hegedu és ütohangszerek, Horváth Gábor /basszusgitár, Pfeiler Ferenc /dob, Dudás Zsombor /dob és ütohangszerek, Nemes Janó / fuvola, szaxofon, Gozlán Fatima /derbuka, Hans van Vliet/pozan.
- Czékus Mihály


"Magyar Hírlap"

Színház és zene, ha látjuk, zene és színház, ha halljuk – lüktet, sodor, él a sok-sok zeneszobába betekinto formáció, a Cabaret Medrano új albuma.
Elkerülhetetlen a párhuzam – a Cabaret Medrano legalább olyan sokszínu, mint a zenészbázisa. Sok stílus sok helyen, több testben. Sanzon, kabaré, cirkuszi dal, cigányzene, bossa nova – többnyire e mufajok között evezgetnek a csapat zenészei – könnyedén –, s az eredmény hál’istennek nem egy hanyagul összekotyvasztott stíluskavalkád, sot az anyag kifejezetten egységesnek mondható. Mert, ha az egy szálra felfuzött stílusgyöngyök más színuek és méretuek is, harmóniában vannak egymással, mi több, esztétikai élményt nyújtanak. Ez az album csak egymás mellé illesztheto gyöngyöket választott, s habár e sokak által már alig ismert, talán ódivatúnak is tuno zenei hatásokat tárja hallgatója elé, mégis mai, modern hangzással dolgozik, aminek eredményeképpen, hiába a széles zenei horizont és a sok-sok mufaj, szinte mindenki kedvet kap hozzá. Külön érdekesség, hogy Kamondy Imre énekes szövegei mellett találkozhatunk Weöres Sándor, Ady Endre és Radnóti Miklós muveivel is a CD-n.

Az elso, a Szél a körúton címu dal kelloképp megadja a lemez alaphangját – eros zongorajáték, karakteres fúvósszólam, frappáns, harmonika segítette lezárás, s egy jellegzetes, hangulat, ami innentol az album egészét uralja. A második, Túl késo címu opus fojtott szaxofonjátéka különös színt ad a dalnak, csakúgy mint a multitalentum Darvas Bence (zongorán, trombitán, harmonikán, hegedun és ütohangszereken is játszik, plusz énekel) üvöltésbe futó vokálja. Weöres Sándor Vásári népballadájának Cabaret Medrano-s feldolgozása bravúros és a Radnóti-mu, a Rímpárok holdas éjszakán továbbgondolása is hatásos.

Meglepo és felüdíto a Ráczkert közvetítette latinos hangulat is – megkapó a dal humora és az abból áradó tömény irónia. A Bakancs magyar nótás felvezetése egy pörgos buliba fullad, hogy aztán lelassulhassunk a November címu dal soraival: „keseru felhobe borul az ég / komor vizeken zajlik a jég”. A Csámpás pátoszos „opera-vokálja” zseniális párja a „Még várnak a kurvák a Rózsák terén” refrénnek, s egyszeru és eltalált Ady Kocsiút az éjszakában címu muvének megzenésített, Kamondy Imre által szavalt változata is.

Az „életigenlo” Mangó után a lemez címadó dala, az Ez mind nem volt következik, amely a sokállomásos utazás után ismét visszatér a hamisítatlan Cabaret Medrano-hanghoz, hangulathoz – s ez is áll a legjobban a zenekarnak. A zongorista-harmonikás Verebes György énekelte Tegnap bájos végszava a lemeznek, amelyen nem sok fogás található. Csak egy dolog miatt lehet hiányérzetünk – nem látjuk az artistákat, a zsongloröket, az akrobatákat és a gólyalábasokat, akik a lemez bemutató koncertjén gazdagították a produkciót. Talán majd egy DVD-n.

Cabaret Medrano - Ez mind nem volt
Narrator Records, 2010 - Ménes Márta


Discography

Cabaret Medrano - Midnight Travel - 2007. NarRator Records
Cabaret medrano - All That Hasn’t Happened - 2010. NarRatos Records

Photos

Bio

The band formed in 2001 shows a unique and complex notion of songwriting. Their music inspired by South American and Balkan rhtyms like tango and folk music, but there are also freejazz elements combined together with French music hall or cabaret songs, ballads, even rock'n'roll pieces. This mixture evokes the world of the '30s cabaret world but as well can remind us of a circus cavalcade.
Imre Kamondy, one founder of the band, vocalist, writer of the lyrics, and formerly an actor, by staging i.e. wearing custumes and applying stage actions makes their concerts rather a theatre performance. The other founder of the band György Verebes also vocalist and songwriter is from a Hungarian region called Vajdasag in Serbia and currently he is the leader of the Colony of Artists in Szolnok. Plays the piano very emotionally and improvisatively giving a strong character to the band. A centre figure of the band and concerts is the multitalented composer Benedek Darvas can play almost every instruments and not only the composer of Cabaret Medrano but several theatre plays as well. János Nemes flutist plays the saxofon and the kavala too. Bass guitarist Gábor Horváth played in popular underground bands and became a well known musician. Drummer Ferenc Pfeiler is known from his ashing and lively style also plays in etnomusic groups and theatre performances.
Sour and irony are typical features of Imre Kamondy's lyrics. Grotesque figures of the city and their stories at night in today's Budapest told in a song like the march of the pensioners, love affair flip, gangster swing, amusement park song, homeless' rock and pirate ballad.
The band regularly performs in Budapest clubs and participates in theatre plays and at art festivals. It has given concerts at the Hungarian Movie Awards in the Millenium Inn and at all-art summer festivals in Hungary such as the Art Valley in the Balaton region, the Hungarian Theatre Festival in Pécs, the University of Szeged Festival, the Sziget Festival that is the biggest music festival in Europe held every year in August in Budapest, and the EFOTT festival of hungarian college and university students. The band often invite special guests to perform in their concerts, they are well known hungarian actors and musicians.
In 2007 December the band published their first album entitled Midnight Travel. The release party held in a theatre was a special one. A similar gig they performed titled Balkan Circus before.
Their second album entitled All That Hasn’t Happened published on 19.03. 2010.
They introduce this album in Big Circus of Budapest, with great success.