Chabliz
Gig Seeker Pro

Chabliz

Den Haag, South Holland, Netherlands | Established. Jan 01, 2007 | INDIE

Den Haag, South Holland, Netherlands | INDIE
Established on Jan, 2007
Band Alternative Dream Pop

Calendar

Music

Press


"several reviews"

“Nightporter”. This song succeeds in making you feel torment. it evokes extreme sadness. Very gloomy. If you want to wallow after a bad breakup or a funeral……this is the music for that. The vocal feels sort of dark Glee…..dark theater. (..)” Famous USA (LA) – based A&R manager Holly Hutchison in the Hotseat, http://www.anrgirl.com/hotseat , May 2012.


--------------------------------------------------------------------------------


Take me back, take me way way way back… a band tuning up… a piano playing distant fragments of Leonard Cohen’s “I’m Your Man”… the first glimpses of an ensemble tuning up in Berlin in the 1920s. A dark and smokey bar… in the backroom of a large, yet slightly dusty hotel that once had seen grander days… an overtired nightporter doesnt even really notice you when you get in. On stage a chanteuse sings German-language chansons and songs about a long forgotten time that possibly has never existed. You sit down at a table and light a cigarrete and order a glass of French wine. Smokey, velvet curtains.. the warmth of the wine kicks in… and the music of The Hague based band Chabliz takes you away… on the wings of dark and brooding, melancholic songs you drift away on a journey to a place where melancholy is a resort for lost dreams. Some compositions are originals, some in English, others in German, which go along perfectly with the overall German theater music Weill-like style of the album. Other songs are cover versions, very fitting to the overall feel of the album is Randy Newman’s “In Germany Before The War”, and there’s of course a rendition of a Weill song, “Moon Of Alabama”. Chabliz also included their interpretation of a Van Dyke Parks-song, “An Invitation To Sin”, which has an especially decadent feel in the context of the overall atmosphere of the album. The sound of the album’s arrangements is inspired a lot by the producer’s love for Van Dyke Parks’ music. The influence is especially prominent in the sound of the background choirs, who perform very Parksian glissandos. Disciples of Parks and Weill and Newman exploring the sound of a night out in a smokey bar in the 1920s” If you like that idea, you should have a look at the Chabliz website, where the band distributes it self-published album “Nightporter”: www.chabliz.com. The webmaster van VanDykeparks.com“Tussen alle prefab-zangeresjes en anonieme American Songbookvertolksters zorgt Petra de Winter voor een verfrissend geluid. De frontvrouw van kwartet Chabliz heeft een stembereik van vier octaven. Operateske uithalen op orkaansterkte, krakerig heksengegil en donkerbruin, sensueel laag: Chabliz” oeuvre van “pop noir” leent zich goed voor De Winters bijna grenzeloze expressie. De veertien nummers op Nightporter vertonen een sterke hang naar revue-bombast met een Weilliaanse inslag. Maar tussen het bitterzoete the Heel en een licht ontsporende tango met Duitse tekst, steken ook andere invloeden de kop op. Een beetje Randy Newman, een lik Nick Cave en zelfs een scheutje Abba voor de catchy refreintjes. De beperkte omvang van de band is opgevangen door de inzet van synthesizers, die soms op de rand van de kitsch zitten. In de beste nummers doen accordeon, piano, bas en drums het meeste werk. Meer omlijsting heeft het vocale vuurwerk van De Winter ook niet nodig. Chabliz treedt de komende maanden op door heel Nederland. ” Edo Dijksterhuis, NRC Handelsblad.


--------------------------------------------------------------------------------


“Denk aan de jaren dertig met een jazzy cabaretachtig sfeertje. Drie prima muzikanten en een leadzangeres, Petra de Winter, die met gemak drie octaven haalt. Wel moet ze uitkijken niet te overdrijven. (“) Chabliz blijft heel bijzonder omdat het een eigen kijk heeft op gedurfd materiaal in een stijl die voor velen te lang onderbelicht is gebleven. Net als de ronduit schitterende klaphoes is niets standaard aan dit product. Toch is Chabliz geschikt voor een breed publiek. Zet de groep een keer in Kopspijkers en je moet eens kijken wat er gebeurt !” Willem Jongeneelen in de Oor.


--------------------------------------------------------------------------------


“is dit jazz ” Kleinkunst ” Cocktail lounge ” Of toch gewoon pop” Het hippe hoesje geeft al evenmin duidelijkheid. “Pop-noir met een melancholieke sfeer”, noemt de Haagse band hun muziek, “met invloeden van Nick Cave, John Cale, Tom Waits, nina Hagen, Hitchcock en Van Dyke Parks” en inderdaad, die omschrijving komt nog het best in de buurt. Op Nightporter vinden we verrassende bewerkingen van nummers van Randy Newman, Leonard Cohen, Van Dyke Parks en Kurt Weill, naast eigen composities van zangeres Petra de Winter en bassist Marcel Peters. Piano, contrabas en percussie zorgen voor de smaakvolle begeleiding van Petra de Winter, die over een uitzonderlijk groot stembereik beschikt, waarbij het af en toe wat te gladjes klinkt, maar voor de liefhebbers van genre-overstijgende muziek zeker de moeite van het beluisteren waard.” Platomania, (HD).


--------------------------------------------------------------------------------


“Je kunt ook zeggen: bij vlagen gothic-achtige zang tegen een achtergrond van melancholieke easy jazz, muziek in de geest van marlene Dietrich, Kurt Weill en Bertold Brecht”(“) ..waant de luisteraar zich terug te zijn in de decadente nachtclubs van Duitslands vooroorlogse Weimar-republiek, maar dan wel anno 2003.”".. Music Maker, Antjes keuze, “Het meest melancholiek” , “Gothic Jazz van Chabliz”.


--------------------------------------------------------------------------------


“Zo’n fraaie hoes als Chabliz (..) voor “Nightporter” gebruikt, kom je tegenwoordig nog zelden tegen. (..) Het uiterlijk van de opvolger van het in 1999 verschenen album “BlackBlue” (..) is namelijk sfeerbepalend. Nog voor de eerste tonen klinken, is de luisteraar al in de stemming gebracht, is hij teruggestapt in de tijd, naar het Duitsland van voor de Tweede Wereldoorlog, naar de leefwereld van Brecht. Chabliz grossiert namelijk in donkere tonen, ietwat jazzy klinkend, maar toch vooral doorspekt met de satire die het Duitse cabaret van de Weimar Republiek zijn eigen gezicht gaf. Nee, Chabliz steelt niet. De groep rond zangeres Petra de Winter geeft het doemdenken zijn heel eigen, door piano gedomineerde klank. De composities zijn speels, op een eigenwijze manier muzikaal en ” door de instrumentale invulling ” zeer sfeerrijk. Het avontuur druipt af van de in het Engels en Duits gezongen composities. Jammer is, dat het niet allemaal eigen werk is. (..) Maar, als de bedoeling was het eigen werk daarmee extra aandacht te geven, dan is die truc gelukt. Want, “Nightporter” gloeit vooral wanneer Petra de Winter haar eigen werk brengt.” Hans Piet in de Haagsche Courant


--------------------------------------------------------------------------------


“Chabliz is een Nederlandse groep muzikanten rond de veelbelovende zangeres Petra de Winter. Bereik van Petra: vier octaven, meldt de website met gepaste trots. En inderdaad: deze dame kan Zingen. Dat maakt vooral live indruk, kan ik je verzekeren. (“) Is het niet op z”n minst geniaal alleen al te proberen ijzersterke songs als Randy Newmans “In Germany before the war” en Van Dyke Parks” Invitation to Sin uit te voeren met van die Berlijn-jaren-twintig-arrangementen ” Die pogingen van (producer) Oudijk slaagden bovendien uitstekend (“). Maar bovenal rees de vraag: waarom dat Berlijnse “ge-retro” als op deze cd blijkt dat het onmiskenbare muzikale vakmanschap van Chabliz vooral in covers in het popidioom, zoals die van I”m your Man (Leonard cohen) en Life Runs Out Like Sand (Bill Nelson) tot zijn recht komt ” En: waarom wel de zoveelste versie van die “next whiskeybar” van Brecht & Weill opgenomen en niet hun Surabaya Johnny ( Bette Midler) bijvoorbeld ” Intussen is Chabliz natuurlijk een groep om in de gaten te houden ” dat toont Nightporter overtuigend aan. Cees bronsveld, Heaven.


--------------------------------------------------------------------------------


“Een onverwachte vondst in de LiveXS brievenbus: in plaats van pop of rock brengt Chabliz een theatrale mix van chanson, variete, kamermuziek en opera. Een zeer gewaagde aanpak in het huidige Idols-tijdperk: wie durft er nog serieus in het Duits te zingen, of gebruikt arrangementen van louter stem, contrabas, piano en slagwerk ” Het tekent de invloed van het jaren ’20 Berlijn van Kurt Weill, die ook uit de prachtige hoes spreek. De arrangementen zijn soms aangenaam abstract tegendraads, dan weer zuiver dienend aan de centraal geplaatste stem.(“.) Zeer gedurfde en a-modieuze band.” Live XS.


--------------------------------------------------------------------------------


“Chabliz laat zich beinvloeden door kurt Weill, John Cale en Nina Hagen. Muzikaal zit de cd dus doortimmerd genoeg in elkaar. (“) De band zit vol kundigheid. De mooie stem van Petra de Winter, de arrangementen zijn niet van de straat en de muzikanten beheersen hun instrument uitstekend” Fret.


--------------------------------------------------------------------------------


“In een indrukwekkend vormgegeven digipack (..), steekt de nieuwe cd van Pop-noirgroep Chabliz. Het debuutalbum kreeg goede kritieken van de vaderlandse muziekpers en bracht de groep in het undergroundcircuit. Dat de groep wat geleerd had uit het eerste cd-avontuur bleek in ieder geval al uit het artwork, echt heel mooi. Nieuwsgierig zette ik dus het schijfje op. De muziek komt je tegemoet als uit een cabaretkelder in het vooroorlogse Berlijn. In een mix van covers, o.a. Leonard Cohen, Randy Newman, Kurt Weill en eigen werk voert zangeres Petra de Winter met haar vier-octaafs bereik de luistteraar door een scala van stemmingen, soms mysterieus, dan weer hard cynisch bijtend. Af en toe verwachtte ik een gothic wall of sound zoals bij bijv. the gathering, maar dit blijft uit, men houdt het jazzy binnen de fysieke begrenzingen van het combo”"(..)..Trefwoord voor deze cd is veelzijdigheid”.(..)” Muziekwereld.


--------------------------------------------------------------------------------


De tijd ” Ergens jaren twintig, dertig. De plaats ” Een cabaret in de buurt van Montmartre, een Berlijns interbellum vaudeville cafe. De handeling / Chabliz speelt”" Het rumoer in deze nachtelijke dranktent sterft snel weg. “Erased” zet een sfeertje neer om u tegen te zeggen. Nachtclubvervoering; prachtige veeloctaaf zang (zelfs opera-uithalen!) gaat hand in hand met een professioneel combo met accordeon, piano, contrabas en drums. Je ziet het aan de binnenkant van je gesloten ogen in glorious technicolour voor je. Hier zitten de verlopen types te mijmeren over de teloorgang van hun schoonheid, te genieten van de wulpse vormen van de jonge blommetjes. De zaak is verder gevuld met de culturele voorhoede, die de onderlinge banden aanhaalt onder het genot van de betere alcoholica. Het uitzicht richting het podiumpje gaat ten onder aan een dik tapijt van sigarenrook. Buiten wacht de kou, maar de dag en nacht worden nog maar eens geplukt. Na ons de zondvloed. Chabliz brengt met “Nightporter” vergane glorie terug. Restaureert, door velen zelfs vergeten, pracht. Dit is fin de siÅ cle film noir soundtrack muziek met invloeden (“) , gecombineerd met opera. Nog veel meer hin der album naar de heren Brecht en Weill. “Bloder Tango” zou zo in hun “Die Dreigroschen oper” kunnen passen. En een cover van “Moon of Alabama” ontbreekt dus natuurlijk niet. Petra de Winter is weliswaar geen Lotte Lenya. Ze mist dat karakteristieke stemgeluid van de oeropnamen van Kurt Will”s meesterwerken. Maar dat is geen gebrek.Juist een geluid als Lenya had afbreuk gedaan aan de eigen twist die ze met Chabliz geeft aan dit genre. De Winter heeft soms wel een beetje de neiging te overdrijven. Al kan een over-the top benadering bij deze muziek geen kwaad, leve de dik aangezette liederlijkheid. Een mooi devies , morgen zien we wel weer verder. Met covers van Van Dyke parks, Leonard Cohen en bill nelson en een werkelijk schitterende sfeerbepalende uitklaphoes, wordt het Chabliz vergeven dat het eigen orginele materiaal net iets minder is: het doet soms een beetje geforceerd aan, al mogen de vaak tegendraadse arrangementen er zijn! Imponerend, bedwelmend, orgineel. Van Chabliz mag ik heel graag meer horen. Misschien niet direct voor iedereen, maar Chabliz is het waard ontdekt te worden en in het Nederlandse clubcircuit aan de bak te komen. Nightporter is alvast een grillig en uister visitekaartje vol modern-klassiek met een dikke alternatieve pop-noir deken. De volgende keer wat minder doordacht, losser en speelser en met meer eigen inbreng, dan hebben we aan Chabliz echt een briljantje.”Sven Schlijper in Kindamuzik (www.kindamuzik.net)This review is from: Nightporter (Audio CD) at Amazon.com

When I was wee, there was no music that I liked. None. This was pre- Beatles. This was pre- Rock and Roll. I loved to sing though, and at school I had a good music teacher. We sang complicated harmonies, I sang descant. My teacher was a lady. Most of my teachers were ladies. Years later I found that there had indeed been music I liked all along, but that I had not yet heard. Most people did not have a TV, the wireless was king. The programmes though were, to me, dull. Unlike today there were only a few channels, all government controlled. The music that was played was enjoyed by my parents and my grandparents. I was lucky, I had all my family. My father was conscripted shortly after WWII finished. One grandfather just missed the trenches but was in the army of occupation in the Rhineland in 1919. My other grandfather was found medically unfit when he had attempted to join up. Oh yes, my family was lucky.

History is hindsight. The Great War was named that because the next World War had not yet started. We now know there would be another one. In the 1920s and 30s, people were trying to come to terms with the consequences of the recent devastating conflict. Then the flu pandemic of 1918-1919 hit, killing an estimated 50 million people. The German people were starving, and the allies demanded their reparations. Inside Germany, factions fought factions and the country imploded. The rest, so they say, is history….. But…..

But,…. in the midst of this devastation were the arts. The painters, Otto Dix and George Grosz. The film makers, Fritz Lang, and Georg Pabst. The writers, Thomas Mann, and Erich Maria Remarque. Bertolt Brecht was in the theatre. And then there was the music….. Ah, the music. The best known of course, being Kurt Weill. These and all the many others reflected a society on a collision course with utter disaster. The artists themselves were soon to become the targets and the victims. This era retains a fascination that many have sought to recreate, most have failed. They were bad times, they were evil times. Today, only the very best could create or recreate the sense of danger and fear that was all pervasive at the time. Almost impossible that is, but not quite.

“Nightporter” by Chabliz left me speechless when I first heard it. I was shocked. How could any band, any singer that young, born so far away from the actual events, get it so right? I now regard Petra as one of my favourite singers, and the one with the most amazing voice with its four + octave range. The band on this album play with a maturity and feel for the material, that warms the soul. For many people this will be a difficult album to like, or even understand. Today’s music is far too lightweight for my taste. I know of a few bands within my own city limits that are creating new exciting music. None of them have a large following, but they are deeply loved. Chabliz are from Holland. “Nightporter” is an unusual collection of original songs and covers, one being a Weill/Brecht. Unusual choice it may be, but it works. From start to finish it has been crafted with the utmost care, and attention to detail. The CD cover has the most glorious artwork.

I like the darkest two songs best. “An Invitation to Sin” written by Van Dyke Parks. The title song “Nightporter”, written by Petra de Winter, herself. These songs twist and turn, then dive and climb, as if in a dogfight with themselves. They would test the most accomplished diva. Petra is in command though, with a voice of power, intensity, and accuracy that astounds and delights. All the tracks are superb, better than other bands’ best. There are moments when Petra’s voice hits a pinnacle of perfection that simply seems impossible. Never far away is the realization that real people lived in those extraordinary times. It was not a fiction. “Life Runs Out Like Sand” written by Bill Nelson, seems to convey the sense and the purpose. Petra sings and writes in English, but sings twice in German on this album. This simple fact seems to heighten the understanding of the dreadful reality of the situation. This album should be played to students of History in Universities. It should be played to politicians before they make decisions.

Petra de Winter (vocals), and the three musicians credited with her on this incredible album, are: Ewout Willems (piano, accordeon). Marcel Peters (acoustic double bass). Arthur van Keppel (drums, percussion).

My great thanks to the musicians, your work is beautiful. Petra, you still have the ability to leave me speechless, except to say that you are wonderful. A quick look on the CD cover shows that the producer and arranger of this stupendous work is Wim Oudijk. Wim also played the other instruments and sang the male harmonies. Wim Oudijk, together with Guus van Leeuwen, mixed and mastered this album. Wim, you should be very proud of this album. I recommend it to all discerning music lovers everywhere!!! ( written by Pfalzv1111 at Amazon.com)


Op 3 juni ontving onze producer het volgende emailtje van “the master” !: “Dear Wim, I am delighted I’ve heard your CD. It’s just brimming with talented decisions from top to bottom ! of course, i’m touched that you included the piece I wrote. It is impossible to sing, I’ve been told, and Petra de Winter just smokes in her hot performance ! I am deeply grateful to you for your kind gesture. Peace & love to all who helped bring this to such a successful performance. Van Dyke Parks. P.S. We love the artwork as well. Too cool.”


--------------------------------------------------------------------------------


Take me back, take me way way way back… a band tuning up… a piano playing distant fragments of Leonard Cohen’s “I’m Your Man”… the first glimpses of an ensemble tuning up in Berlin in the 1920s. A dark and smokey bar… in the backroom of a large, yet slightly dusty hotel that once had seen grander days… an overtired nightporter doesnt even really notice you when you get in. On stage a chanteuse sings German-language chansons and songs about a long forgotten time that possibly has never existed. You sit down at a table and light a cigarrete and order a glass of French wine. Smokey, velvet curtains.. the warmth of the wine kicks in… and the music of The Hague based band Chabliz takes you away… on the wings of dark and brooding, melancholic songs you drift away on a journey to a place where melancholy is a resort for lost dreams. Some compositions are originals, some in English, others in German, which go along perfectly with the overall German theater music Weill-like style of the album. Other songs are cover versions, very fitting to the overall feel of the album is Randy Newman’s “In Germany Before The War”, and there’s of course a rendition of a Weill song, “Moon Of Alabama”. Chabliz also included their interpretation of a Van Dyke Parks-song, “An Invitation To Sin”, which has an especially decadent feel in the context of the overall atmosphere of the album. The sound of the album’s arrangements is inspired a lot by the producer’s love for Van Dyke Parks’ music. The influence is especially prominent in the sound of the background choirs, who perform very Parksian glissandos. Disciples of Parks and Weill and Newman exploring the sound of a night out in a smokey bar in the 1920s” If you like that idea, you should have a look at the Chabliz website, where the band distributes it self-published album “Nightporter”: www.chabliz.com. The webmaster van VanDykeparks.com - several reviewers


"Chabliz"

Our producer received this email from the "the master" himself ! : "Dear Wim, I am delighted I've heard your CD. It's just brimming with talented decisions from top to bottom ! of course, i'm touched that you included the piece I wrote. It is impossible to sing, I've been told, and Petra de Winter just smokes in her hot performance ! I am deeply grateful to you for your kind gesture. Peace & love to all who helped bring this to such a successful performance. Van Dyke Parks. P.S. We love the artwork as well. Too cool."
-------------------------------------------------------------------------------
“Nightporter”. This song succeeds in making you feel torment. it evokes extreme sadness. Very gloomy. If you want to wallow after a bad breakup or a funeral……this is the music for that. The vocal feels sort of dark Glee…..dark theater. (..)” Famous USA (LA) – based A&R manager Holly Hutchison in the Hotseat, http://www.anrgirl.com/hotseat , May 2012.

"Take me back, take me way way way back... a band tuning up... a piano playing distant fragments of Leonard Cohen's "I'm Your Man"... the first glimpses of an ensemble tuning up in Berlin in the 1920s. A dark and smokey bar... in the backroom of a large, yet slightly dusty hotel that once had seen grander days... an overtired nightporter doesnt even really notice you when you get in. On stage a chanteuse sings German-language chansons and songs about a long forgotten time that possibly has never existed. You sit down at a table and light a cigarrete and order a glass of French wine. Smokey, velvet curtains.. the warmth of the wine kicks in... and the music of The Hague based band Chabliz takes you away... on the wings of dark and brooding, melancholic songs you drift away on a journey to a place where melancholy is a resort for lost dreams. Some compositions are originals, some in English, others in German, which go along perfectly with the overall German theater music Weill-like style of the album. Other songs are cover versions, very fitting to the overall feel of the album is Randy Newman's "In Germany Before The War", and there's of course a rendition of a Weill song, "Moon Of Alabama". Chabliz also included their interpretation of a Van Dyke Parks-song, "An Invitation To Sin", which has an especially decadent feel in the context of the overall atmosphere of the album. The sound of the album's arrangements is inspired a lot by the producer's love for Van Dyke Parks' music. The influence is especially prominent in the sound of the background choirs, who perform very Parksian glissandos. Disciples of Parks and Weill and Newman exploring the sound of a night out in a smokey bar in the 1920s" If you like that idea, you should have a look at the Chabliz website, where the band distributes it self-published album "Nightporter": www.chabliz.com. The webmaster van VanDykeparks.com

“Denk aan de jaren dertig met een jazzy cabaretachtig sfeertje. Drie prima muzikanten en een leadzangeres, Petra de Winter, die met gemak drie octaven haalt. Wel moet ze uitkijken niet te overdrijven. (“) Chabliz blijft heel bijzonder omdat het een eigen kijk heeft op gedurfd materiaal in een stijl die voor velen te lang onderbelicht is gebleven. Net als de ronduit schitterende klaphoes is niets standaard aan dit product. Toch is Chabliz geschikt voor een breed publiek. Zet de groep een keer in Kopspijkers en je moet eens kijken wat er gebeurt !” Willem Jongeneelen in de Oor.

For more reviews, please visit http://www.chabliz.nl/reviews
- NRC, Oor, kindamuzik, Fret, Volkskrant, Music Maker, etc. etc.


"Chabliz"

Our producer received this email from the "the master" himself ! : "Dear Wim, I am delighted I've heard your CD. It's just brimming with talented decisions from top to bottom ! of course, i'm touched that you included the piece I wrote. It is impossible to sing, I've been told, and Petra de Winter just smokes in her hot performance ! I am deeply grateful to you for your kind gesture. Peace & love to all who helped bring this to such a successful performance. Van Dyke Parks. P.S. We love the artwork as well. Too cool."
-------------------------------------------------------------------------------
“Nightporter”. This song succeeds in making you feel torment. it evokes extreme sadness. Very gloomy. If you want to wallow after a bad breakup or a funeral……this is the music for that. The vocal feels sort of dark Glee…..dark theater. (..)” Famous USA (LA) – based A&R manager Holly Hutchison in the Hotseat, http://www.anrgirl.com/hotseat , May 2012.

"Take me back, take me way way way back... a band tuning up... a piano playing distant fragments of Leonard Cohen's "I'm Your Man"... the first glimpses of an ensemble tuning up in Berlin in the 1920s. A dark and smokey bar... in the backroom of a large, yet slightly dusty hotel that once had seen grander days... an overtired nightporter doesnt even really notice you when you get in. On stage a chanteuse sings German-language chansons and songs about a long forgotten time that possibly has never existed. You sit down at a table and light a cigarrete and order a glass of French wine. Smokey, velvet curtains.. the warmth of the wine kicks in... and the music of The Hague based band Chabliz takes you away... on the wings of dark and brooding, melancholic songs you drift away on a journey to a place where melancholy is a resort for lost dreams. Some compositions are originals, some in English, others in German, which go along perfectly with the overall German theater music Weill-like style of the album. Other songs are cover versions, very fitting to the overall feel of the album is Randy Newman's "In Germany Before The War", and there's of course a rendition of a Weill song, "Moon Of Alabama". Chabliz also included their interpretation of a Van Dyke Parks-song, "An Invitation To Sin", which has an especially decadent feel in the context of the overall atmosphere of the album. The sound of the album's arrangements is inspired a lot by the producer's love for Van Dyke Parks' music. The influence is especially prominent in the sound of the background choirs, who perform very Parksian glissandos. Disciples of Parks and Weill and Newman exploring the sound of a night out in a smokey bar in the 1920s" If you like that idea, you should have a look at the Chabliz website, where the band distributes it self-published album "Nightporter": www.chabliz.com. The webmaster van VanDykeparks.com

“Denk aan de jaren dertig met een jazzy cabaretachtig sfeertje. Drie prima muzikanten en een leadzangeres, Petra de Winter, die met gemak drie octaven haalt. Wel moet ze uitkijken niet te overdrijven. (“) Chabliz blijft heel bijzonder omdat het een eigen kijk heeft op gedurfd materiaal in een stijl die voor velen te lang onderbelicht is gebleven. Net als de ronduit schitterende klaphoes is niets standaard aan dit product. Toch is Chabliz geschikt voor een breed publiek. Zet de groep een keer in Kopspijkers en je moet eens kijken wat er gebeurt !” Willem Jongeneelen in de Oor.

For more reviews, please visit http://www.chabliz.nl/reviews
- NRC, Oor, kindamuzik, Fret, Volkskrant, Music Maker, etc. etc.


"Chabliz"

Een greep uit de recensies:
"Tussen alle prefab-zangeresjes en anonieme American Songbookvertolksters zorgt Petra de Winter voor een verfrissend geluid. De frontvrouw van kwartet Chabliz heeft een stembereik van vier octaven. Operateske uithalen op orkaansterkte, krakerig heksengegil en donkerbruin, sensueel laag: Chabliz" oeuvre van "pop noir" leent zich goed voor De Winters bijna grenzeloze expressie. De veertien nummers op Nightporter vertonen een sterke hang naar revue-bombast met een Weilliaanse inslag. Maar tussen het bitterzoete the Heel en een licht ontsporende tango met Duitse tekst, steken ook andere invloeden de kop op. Een beetje Randy Newman, een lik Nick Cave en zelfs een scheutje Abba voor de catchy refreintjes. De beperkte omvang van de band is opgevangen door de inzet van synthesizers, die soms op de rand van de kitsch zitten. In de beste nummers doen accordeon, piano, bas en drums het meeste werk. Meer omlijsting heeft het vocale vuurwerk van De Winter ook niet nodig. Chabliz treedt de komende maanden op door heel Nederland. " Edo Dijksterhuis, NRC Handelsblad.


--------------------------------------------------------------------------------

"Denk aan de jaren dertig met een jazzy cabaretachtig sfeertje. Drie prima muzikanten en een leadzangeres, Petra de Winter, die met gemak drie octaven haalt. Wel moet ze uitkijken niet te overdrijven. (") Chabliz blijft heel bijzonder omdat het een eigen kijk heeft op gedurfd materiaal in een stijl die voor velen te lang onderbelicht is gebleven. Net als de ronduit schitterende klaphoes is niets standaard aan dit product. Toch is Chabliz geschikt voor een breed publiek. Zet de groep een keer in Kopspijkers en je moet eens kijken wat er gebeurt !" Willem Jongeneelen in de Oor.


--------------------------------------------------------------------------------

"is dit jazz " Kleinkunst " Cocktail lounge " Of toch gewoon pop" Het hippe hoesje geeft al evenmin duidelijkheid. "Pop-noir met een melancholieke sfeer", noemt de Haagse band hun muziek, "met invloeden van Nick Cave, John Cale, Tom Waits, nina Hagen, Hitchcock en Van Dyke Parks" en inderdaad, die omschrijving komt nog het best in de buurt. Op Nightporter vinden we verrassende bewerkingen van nummers van Randy Newman, Leonard Cohen, Van Dyke Parks en Kurt Weill, naast eigen composities van zangeres Petra de Winter en bassist Marcel Peters. Piano, contrabas en percussie zorgen voor de smaakvolle begeleiding van Petra de Winter, die over een uitzonderlijk groot stembereik beschikt, waarbij het af en toe wat te gladjes klinkt, maar voor de liefhebbers van genre-overstijgende muziek zeker de moeite van het beluisteren waard." Platomania, (HD).


--------------------------------------------------------------------------------

"Je kunt ook zeggen: bij vlagen gothic-achtige zang tegen een achtergrond van melancholieke easy jazz, muziek in de geest van marlene Dietrich, Kurt Weill en Bertold Brecht"(") ..waant de luisteraar zich terug te zijn in de decadente nachtclubs van Duitslands vooroorlogse Weimar-republiek, maar dan wel anno 2003."".. Music Maker, Antjes keuze, "Het meest melancholiek" , "Gothic Jazz van Chabliz".


--------------------------------------------------------------------------------

"Zo'n fraaie hoes als Chabliz (..) voor "Nightporter" gebruikt, kom je tegenwoordig nog zelden tegen. (..) Het uiterlijk van de opvolger van het in 1999 verschenen album "BlackBlue" (..) is namelijk sfeerbepalend. Nog voor de eerste tonen klinken, is de luisteraar al in de stemming gebracht, is hij teruggestapt in de tijd, naar het Duitsland van voor de Tweede Wereldoorlog, naar de leefwereld van Brecht. Chabliz grossiert namelijk in donkere tonen, ietwat jazzy klinkend, maar toch vooral doorspekt met de satire die het Duitse cabaret van de Weimar Republiek zijn eigen gezicht gaf. Nee, Chabliz steelt niet. De groep rond zangeres Petra de Winter geeft het doemdenken zijn heel eigen, door piano gedomineerde klank. De composities zijn speels, op een eigenwijze manier muzikaal en " door de instrumentale invulling " zeer sfeerrijk. Het avontuur druipt af van de in het Engels en Duits gezongen composities. Jammer is, dat het niet allemaal eigen werk is. (..) Maar, als de bedoeling was het eigen werk daarmee extra aandacht te geven, dan is die truc gelukt. Want, "Nightporter" gloeit vooral wanneer Petra de Winter haar eigen werk brengt." Hans Piet in de Haagsche Courant


--------------------------------------------------------------------------------

"Chabliz is een Nederlandse groep muzikanten rond de veelbelovende zangeres Petra de Winter. Bereik van Petra: vier octaven, meldt de website met gepaste trots. En inderdaad: deze dame kan Zingen. Dat maakt vooral live indruk, kan ik je verzekeren. (") Is het niet op z"n minst geniaal alleen al te proberen ijzersterke songs als Randy Newmans "In Germany before the war" en Van Dyke Parks" Invitation to Sin uit te voeren met van die B - several


"Chabliz"

Een greep uit de recensies:
"Tussen alle prefab-zangeresjes en anonieme American Songbookvertolksters zorgt Petra de Winter voor een verfrissend geluid. De frontvrouw van kwartet Chabliz heeft een stembereik van vier octaven. Operateske uithalen op orkaansterkte, krakerig heksengegil en donkerbruin, sensueel laag: Chabliz" oeuvre van "pop noir" leent zich goed voor De Winters bijna grenzeloze expressie. De veertien nummers op Nightporter vertonen een sterke hang naar revue-bombast met een Weilliaanse inslag. Maar tussen het bitterzoete the Heel en een licht ontsporende tango met Duitse tekst, steken ook andere invloeden de kop op. Een beetje Randy Newman, een lik Nick Cave en zelfs een scheutje Abba voor de catchy refreintjes. De beperkte omvang van de band is opgevangen door de inzet van synthesizers, die soms op de rand van de kitsch zitten. In de beste nummers doen accordeon, piano, bas en drums het meeste werk. Meer omlijsting heeft het vocale vuurwerk van De Winter ook niet nodig. Chabliz treedt de komende maanden op door heel Nederland. " Edo Dijksterhuis, NRC Handelsblad.


--------------------------------------------------------------------------------

"Denk aan de jaren dertig met een jazzy cabaretachtig sfeertje. Drie prima muzikanten en een leadzangeres, Petra de Winter, die met gemak drie octaven haalt. Wel moet ze uitkijken niet te overdrijven. (") Chabliz blijft heel bijzonder omdat het een eigen kijk heeft op gedurfd materiaal in een stijl die voor velen te lang onderbelicht is gebleven. Net als de ronduit schitterende klaphoes is niets standaard aan dit product. Toch is Chabliz geschikt voor een breed publiek. Zet de groep een keer in Kopspijkers en je moet eens kijken wat er gebeurt !" Willem Jongeneelen in de Oor.


--------------------------------------------------------------------------------

"is dit jazz " Kleinkunst " Cocktail lounge " Of toch gewoon pop" Het hippe hoesje geeft al evenmin duidelijkheid. "Pop-noir met een melancholieke sfeer", noemt de Haagse band hun muziek, "met invloeden van Nick Cave, John Cale, Tom Waits, nina Hagen, Hitchcock en Van Dyke Parks" en inderdaad, die omschrijving komt nog het best in de buurt. Op Nightporter vinden we verrassende bewerkingen van nummers van Randy Newman, Leonard Cohen, Van Dyke Parks en Kurt Weill, naast eigen composities van zangeres Petra de Winter en bassist Marcel Peters. Piano, contrabas en percussie zorgen voor de smaakvolle begeleiding van Petra de Winter, die over een uitzonderlijk groot stembereik beschikt, waarbij het af en toe wat te gladjes klinkt, maar voor de liefhebbers van genre-overstijgende muziek zeker de moeite van het beluisteren waard." Platomania, (HD).


--------------------------------------------------------------------------------

"Je kunt ook zeggen: bij vlagen gothic-achtige zang tegen een achtergrond van melancholieke easy jazz, muziek in de geest van marlene Dietrich, Kurt Weill en Bertold Brecht"(") ..waant de luisteraar zich terug te zijn in de decadente nachtclubs van Duitslands vooroorlogse Weimar-republiek, maar dan wel anno 2003."".. Music Maker, Antjes keuze, "Het meest melancholiek" , "Gothic Jazz van Chabliz".


--------------------------------------------------------------------------------

"Zo'n fraaie hoes als Chabliz (..) voor "Nightporter" gebruikt, kom je tegenwoordig nog zelden tegen. (..) Het uiterlijk van de opvolger van het in 1999 verschenen album "BlackBlue" (..) is namelijk sfeerbepalend. Nog voor de eerste tonen klinken, is de luisteraar al in de stemming gebracht, is hij teruggestapt in de tijd, naar het Duitsland van voor de Tweede Wereldoorlog, naar de leefwereld van Brecht. Chabliz grossiert namelijk in donkere tonen, ietwat jazzy klinkend, maar toch vooral doorspekt met de satire die het Duitse cabaret van de Weimar Republiek zijn eigen gezicht gaf. Nee, Chabliz steelt niet. De groep rond zangeres Petra de Winter geeft het doemdenken zijn heel eigen, door piano gedomineerde klank. De composities zijn speels, op een eigenwijze manier muzikaal en " door de instrumentale invulling " zeer sfeerrijk. Het avontuur druipt af van de in het Engels en Duits gezongen composities. Jammer is, dat het niet allemaal eigen werk is. (..) Maar, als de bedoeling was het eigen werk daarmee extra aandacht te geven, dan is die truc gelukt. Want, "Nightporter" gloeit vooral wanneer Petra de Winter haar eigen werk brengt." Hans Piet in de Haagsche Courant


--------------------------------------------------------------------------------

"Chabliz is een Nederlandse groep muzikanten rond de veelbelovende zangeres Petra de Winter. Bereik van Petra: vier octaven, meldt de website met gepaste trots. En inderdaad: deze dame kan Zingen. Dat maakt vooral live indruk, kan ik je verzekeren. (") Is het niet op z"n minst geniaal alleen al te proberen ijzersterke songs als Randy Newmans "In Germany before the war" en Van Dyke Parks" Invitation to Sin uit te voeren met van die B - several


Discography

- BlackBlue - live album
- Nightporter - studio album
- single "Nightporter" on iTunes, Amazon, Spotify, etc. (2012)
- Singles "Moon" and "Billie Jean" on Spotify, etc. (2013)

2009- demo, produced by famous guitarplayer Dany Lademacher
2009- Billie Jean - single
2012- teaser, single (autumn/winter '12) + videoclip (You Tube: march 2013: "Blue Strike")
2013- December : Videoclip : Imitating Angels ( You Tube)

2014:  November :  Videoclip "Poppies in Flanders Fields ( You Tube)

2015 : Live video's "I Put A Spell On You" and "Moon" released @ You Tube

2016 : New studio album (upcoming)


Photos

Bio

Dutch adventurous popnoir band with enchanting female vocalist with a whopping four-octave vocal range, who uses several vocal techniques. Released two albums, a live album ("BlackBlue") and a studio album: "Nightporter". Both albums got a lot of very good press critics in the dutch and international press (Oor, Fret, Live XS, Music maker, Heaven, NRC Handelsblad, AD, Volkskrant and many others). ( for reviews, visit: http://www.chabliz.nl/links/reviews ). A brand new album is recorded, it's ready and due to be released Spring/Summer 2016. Chabliz has influences from dreampop, rock and gothicjazz. Artists they love and are compared with are Nick Cave, Kate Bush, Nico, Lene Lovich, Beach House, Nina Hagen and many others. In june 2014 Chabliz won the Public Award, category Music,  at the Delft Fringe Festival in Holland. In March 2016 they will do a little tour in New York, invited by the Real Radio Show.

Petra de Winter signed a record deal with major CNR-Arcade (Holland). She performed, a.o., at stages in London, Copenhagen and Tunisia. In Holland she was a guest of Paul de Leeuw at his popular national t.v. show. Petra has also worked with other Dutch musicians, such as Arie Spaans (Naked, Suburbs), Daniel Derks (ex-de Dijk), Hans Eijkenaar, Leendert Haaksma, Michel van Schie, Holger Schwedt, Shell Schellekens and Michiel Papenhove ( ex- Within Temptation). She studied at the DJAM and the Royal Conservatory.
Double bass-player Marcel Peters has played the North Sea Jazz Festival five times. He also accompanied jazzvocalist Faye Claassen and Mariska Veres (Shocking Blue). Chabliz' studio album "Nightporter" has been produced by Wim Oudijk. He had several top 40 hits in the seventies with his band 'Navel'. Last years he worked with bands as a producer; Wim produced a.o. "Venus Flytrap" and had hits with "Doctorandus P". He co-founded the "Tresspassers W".
Drummer Ap de Ree entried the finals of the important "Big Prize of Holland" with his band "The Butler". He also played in new waveband Basic Scream, and formed a duo with his ex wife, a gifted singer and pianist. They toured together for several years.
Pianist-keyboardist Pim van Riezen had some small hits with several dance songs on the Rave label.. He studied at the conservatory of Amsterdam and plays pop, classic organ and jazzpiano. His extra speciality is recording, mixing and producing. The new album is produced by Pim, in coรถperation with the rest of the band.
Guestplayers of Chabliz are guitarplayer and songwriter Henrik Olsen, who lives in Copenhagen, and guitarplayer and studio technician / producer Marcel van Ling. Marcel owns his own studio and did some studiowork for the band. Celloplayer Giselle Bentvelsen played cello at one of the tracks. 

Producer, singer and songwriter Wim Oudijk had several hits in the seventies and eighties. He produced the last album and one song on the new album. The production of the new album is in the hands of Chabliz (DIY).

Where:
Chabliz did five short tours of Rumania (Bucharest) at the Jeunesses Musicales Festival and played there again in 2009 at the EUROPAFEST festival and at the Hardrock Cafe. Their concerts were broadcasted on the Rumanian State Television. The band played extensively all over Holland, in all sorts of clubs, theatres, festivals and other venues. Some highlights are the several clubcircuit-stages all over Holland, the The Hague Jazz Festival where they played gothicjazz ( 2009), Festival "The Affaire" (Nijmegen) , the Boulevardfestival (Den Bosch), the dutch "Popronde" and several live radio concerts, also for radio 2.

What: The Live-to-DAT-recorded debut-album "Black Blue" was highly acclaimed by the Dutch music-press (a.o. OOR, Fret, Music Maker). Chabliz' studio album "Nightporter" got even better press-critics in the Dutch and international music-press. Amongst Chabliz' fans and appreciators are several celebreties: the late Theo van Gogh, Hans Vermeulen, Van Dyke Parks and Adriaan Bontebal.
Chabliz made it to many finals, several jury's chose Chabliz because they loved this music.
Right now Chabliz just finished a new album, due to be released in Spring / summer 2016. At one of the tracks famous dutch artist Fay Lovsky is the featuring artist, playing musical saw and theremin.
A tour through Holland and the rest of Europe is to be planned right after the release.
The band is working on new songs and recordings right now.

Chabliz is influenced by many artists, a.o. Joy Division, Diamanda Galas, Yma Sumac, Greetje Bijma, Ute Lemper, Nick Cave, David Bowie, Richard Wagner, Beach House, Jeff Buckley and many more.

Band Members