Charles Frail
Gig Seeker Pro

Charles Frail

Amsterdam, North Holland, Netherlands | INDIE

Amsterdam, North Holland, Netherlands | INDIE
Band Folk Avant-garde

Calendar

Music

Press


This band has no press

Discography

'My Mother the Great' 2007 (self publishing)
'Morning, It Breathes' 2011 (VOLKOREN/Munich)

Photos

Bio

Charles Frail - 'Morning, It Breathes'

Charles Frail is een in Amsterdam woonachtige toondichter wiens repertoire suites en serenades betreft. Als jongeling was het de rock & roll die als een hongerige wolf zijn ziel ten prooi had. Na jaren van jammeren gaf zijn moeder eindelijk toe en beloofde hem een elektrische gitaar cadeau te doen. Maar onder één voorwaarde: in ruil voor de elektrische gitaar moest hij tien liederen ten gehore brengen op een hopf filigrana, een akoestische gitaar en erfstuk van vaderskant. Frail viel al snel voor dit instrument, en de elektrische gitaar was weldra vergeten. Hij kwam bovendien tot de ontdekking dat hij niet in staat was andermans werk uit te voeren zonder dit onherkenbaar van gedaante te doen veranderen en dat het schrijven van eigen werk hem juist makkelijk af ging. Later zou hij als dankbetuiging zijn eerste werk aan zijn moeder opdragen (de in eigen beheer uitgebrachte EP 'My Mother the Great').

Met 'My Mother the Great' speelde Charles Frail op het merendeel van de gerenommeerde poppodia van Nederland: Paradiso (grote en kleine zaal), de Melkweg, Patronaat, Hedon, 013, Effenaar, Vera, als voorprogramma van onder andere Architecture in Helsinki, Micah P. Hinson ('Een vertederend optreden', VPRO 3voor12), Joan as Police Woman en Daniel Johnston (!). Voor VPRO 3voor12 gaf hij showcases op Noorderslag (als onderdeel van het Amsterdams Songwriters Guild), Motel Mozaique, was hij Hollandse Nieuwe, als 'belofte van 2008' te gast bij 3voor12.tv (uitgezonden op Nederland 3) en vertegenwoordigde hij als een van de acht iconen folk in het muziek iconen project. Verder speelde hij verschillende huiskamerconcerten in België, onder andere in een voorprogramma van Josh T. Pearson, en tourde hij tweemaal in Noorwegen waar hij werd aangekondigd met “en stemme fra en annen verden”(een stem uit een andere wereld). Over zijn bijdrage aan het verzamelalbum van het Amsterdams Songwriters Guild, het titelnummer van 'My Mother the Great', schreef folkforum: “De opmerkelijkste is wellicht die van de piepjonge Charles Frail ... Intrigerend breekbaar, intiem en om in de gaten te houden.” Over het slotstuk van 'My Mother the Great' schreef Kindamuzik: “Afgesloten wordt met 'He's Got Better Things for You', een folktraditional, die Frail vond op Harry Smith's Anthology of Folk. In dit indrukwekkende liedje gaat Frails zang tot ongekende, breekbare hoogten.”
Frail nam de tijd om te werken aan zijn debuut en schreef er uiteindelijk drie. In zijn composities probeert hij af te stappen van de tegenwoordig gebruikelijke liedstructuren en streeft ernaar van elk werk één lied te maken. Deze loodzware taak, geschuwd door andere liedjesschrijvers, lijkt in zijn handen niet te beperken maar eerder een rijk aan mogelijkheden te bieden.

Het merendeel van 'Morning, It Breathes' nam Frail op met studioeigenaar Rene de Vries en producer Minco Eggersman in de Dufry studio. Een klein deel is opgenomen in het Vondelpark, zodat de vogels- die net als bomen in het geheel en gebladerte in het bijzonder, een belangrijk motief zijn in dit werk- ook hoorbaar terugkomen. Op 'Morning, It Breathes' probeert Frail de serene dynamiek van de dageraad gestalte te geven, de ademtochten van de ochtend te vangen, het samenspel van sluimer en slaap, de vreemde vergezichten die een droom kan verschaffen wanneer men ontwaakt en slaapt en slaapt en ontwaakt. De ochtendwereld – die, als was ze in een kleed van slaap gehuld, door zo velen nooit wordt gezien- staat hier symbool voor alles wat voortbrengt, verjongt en verlost.

Op 26 September 2011 zal Volkoren dan eindelijk zijn eerste echte werk presenteren, 'Morning, It Breathes'. Dit is het eerste deel van een drieluik ('Mirror River' en ' City Fire' zijn de volgende delen) waarvan de eerste 500 exemplaren handgemaakt zijn door Charles Frail. Charles Frail heeft speciaal voor dit album een naaimachine gekocht en ging direct in de leer bij de mevrouw van de naaimachinewinkel. Net zoals zijn muziek is de limited edition dus ook een prachtig authentiek werk dat perfect z’n plek heeft gevonden in het toch al bonte Volkoren-gezelschap.