Chemical Vocation
Gig Seeker Pro

Chemical Vocation

| INDIE

| INDIE
Band Rock Pop

Calendar

Music

Press


"Write This Moment pressrelease"

De flesta band kommer vid någon tidpunkt till ett vägskäl. Välj den ena vägen och bandet fortsätter som vanligt, kanske upprepar man ett relativt lyckat kreativt koncept. Tryggt och trevligt. Förutsägbart. Inget knas.
Den andra vägen innebär att man satsar lite. Man testar isen utan att veta tjockleken, tar några steg ut på linan, utmanar egna normer, ändrar ordningen, förfinar och koncentrerar.

Chemical Vocation, Sveriges vaccin mot det gråa och känslokalla, gav fan i alla riktmärken och svängde av vägen. Trots framgångarna med debuten ”A misfit in progress” (2008), en Rockbjörnsnominering och en massa turnerande, hamnade bandet i en djup självrannsakan. Men med en riklig dos perspektiv försvann tvekan: Chemical Vocation ska inte vara som andra.

Samtidigt som många emorockband gled iväg mot det pretentiösa och allt svulstigare, valde Chemical Vocation istället att sluta jaga efter det pompösa. Utan att titta vare sig bakåt eller åt sidan, destillerade bandet sina kreativa tillgångar och enades kring en idé att skapa en raffinerad version av sin emotionella, melodistinna pop med sporadisk punkdoft. Gitarristen Joakim Jensen och sångaren Pierre Larsson förenades kring sin odödliga kärlek till melodier och orubbliga låtar och skrev för första gången musiken tillsammans, som ett låtskrivarpar. Talangen ligger ju där, i Chemical Vocations gemensamma och säregna förmåga att skriva starka, okonstlade poplåtar, där överväldigande melodier får rinna obehindrat direkt från källan.

Summan av beståndsdelarna blev ”Write This Moment”, en diversifierad samling poplåtar (och en storslagen ballad!) som klätts i en skimrande, kristallklar och kraftfull produktion. Inget har lämnats åt slumpen, alla detaljer har övervägts minutiöst. Musiken är skapad med livestämning och publikgemenskap i åtanke, och trots vaga paralleller till samtida genreikoner som Paramore, handlar ”Write This Moment” om att manifestera en egen identitet. Föregångarens stundtals hårda, metalliska fernissa har slipats bort, och Pierre Larssons dynamiska röst har fått ta ledarskapet över låtarnas form. Känslorna snarare än intellektet har fått styra, och med Pierres nakna, uppriktiga texter som fond för den mollbetonade emopopen, är ”Write This Moment” en bekännelse, ett kärleksbrev, en krigsförklaring.

Det är ett nytt Chemical Vocation som står på barrikaden. Med självförtroendet från en fulländad albumproduktion, en ny basist och en ursinnig hunger att visa varenda scen i Europa hur det ser ut när energi, precision och publikkontakt gör liveupplevelsen till ett vulkanutbrott, är Chemical Vocation redo. - Panic & Action


Discography

2005 - S/T
2008 - A Misfit In Progress
2011 - Write This Moment (ute 18e april)

Photos

Bio

Chemical Vocation är ett av Sveriges mest energiska band inom poppunk/emorock-genren. Medryckande refränger, starka sångmelodier samt ösiga rock/punkinslag kännetecknar bandet. De slog igenom 2005 då de gick och vann Rock of Bohuslän och kort därpå släpptes den populära självbetitlade debut-EP:n. 2008 släppte de debutalbumet ”A Misfit in Progress” på bolaget Panic & Action, startat av Peter "Babs" Ahlqvist, grundaren av det legendariska bolaget Burning Heart Records. Albumet resulterade bland annat i en Rockbjörnsnominering och en massa turnerande.
Genom att ha spelat flitigt i hela Skandinavien genom åren har de har skapat sig en trogen skara fans. Man har kunnat uppleva bandets energiska spelningar på de flesta scener runt om i Sverige samt på festivaler som bland annat Hultsfredsfestivalen, Pier Pressure, Yeah-festivalen och Taste of Chaos inför fullsatta publiker.

Efter viss självrannsakan och fokus på nya albumet har bandet legat lågt med turnerandet en period och nu 18e april släpps bandets efterlängtade alster ”Write This Moment”, ett mer helgjutet album med större och ännu starkare melodier än tidigare.
Med bandets två första singlar kommer även två musikvideos att släppas och senare även en bonuslåt där Nikola Sarcevic från Millencolin medverkar.

Detta kommer givetvis att följas av en releaseturné och festivalspelningar i sommar.

Chemical Vocation har mycket på gång och det är ett nytt Chemical Vocation som står på barrikaden. Med självförtroendet från en fulländad albumproduktion och en ursinnig hunger att visa varenda scen i Europa hur det ser ut när energi, precision och publikkontakt gör liveupplevelsen till ett vulkanutbrott, är Chemical Vocation redo!