Fahrenheit Twins
Gig Seeker Pro

Fahrenheit Twins

Eindhoven, North Brabant, Netherlands | INDIE

Eindhoven, North Brabant, Netherlands | INDIE
Band Alternative Rock

Calendar

This band hasn't logged any future gigs

This band hasn't logged any past gigs

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

Press


Riepen de vier jonge muzikanten uit de Brabantse polder bij hun debuut ep nog de hulp in van producer Jonas Filtenborg (met o.a. Brainpower en Beef op zijn naam), deze keer deden ze alles zelf. Geheel in de stijl van lo-fi bands namen ze, opgesloten in een garage, hun eerste volwaardige cd op. En dat heeft zo z'n voordelen. Niet alleen was er alle ruimte voor eigen inzicht en smaak, ook zijn ze nu, zo beweren ze zelf, minder kwetsbaar voor wat anderen vinden van het resultaat. Dit is wie ze zijn en wat ze willen, punt uit. En zo ontstond 'Empire Of Sand', een stevig, intelligent en licht psychedelisch album met nummers die tekstueel behoorlijk filosofisch van aard zijn. Vol verwijzingen naar thema's als continuïteit en circulariteit, toegepast op het leven van alledag. En ook de literaire link ontbreekt niet. Zowel hun naam als de titel van het album lijken overgenomen van boeken van verschillende schrijvers.

Na een wat desoriënterende ouverture, komt de muzikale trein met een schok in beweging. Onder begeleiding van vaak terugkerend stevig gitaar- en slagwerk beginnen we aan een trip, dwars door een lyrisch bezongen wereld. Met de bezwerende titelsong en het opzwepende 'Crash' als songs met mogelijke hitpotentie. Afhankelijk van welke track je beluistert, ontstaan er onwillekeurig associaties met bands als de Britse Editors en de uit Amerika afkomstige The National. En het kan niet anders dan dat dit talentvolle kwartet uit de buurt van Eindhoven Jeff Buckley in de cd-collectie heeft staan. Luister maar eens naar het mijmerende 'Come Closer'. Maar vervelend is dat allerminst. Deze toegewijde twintigers lijken in staat om uit te groeien tot een Nederlands antwoord op die internationale namen. Met voldoende eigen geluid en lef. Zoals ook blijkt uit het bewust ontwijken van gebruikelijke sjablonen. Het onconventionele 'Thundercloud' is daar een mooi voorbeeld van.

Toch kunnen er ook kanttekeningen geplaatst worden bij dit album. Zo zijn daar de soms overvloedige arrangementen. Teveel tegelijkertijd, op het gevaar af niet te raken. Een risico dat wellicht ontstaan is door alles zelf te willen doen. Hoe moeilijk is het om juist dan kritisch te blijven. Een ander punt betreft de wat geforceerd relaxte Engelse uitspraak van zanger Sander Blom, die extra opvalt door niet consequent doorgevoerd te worden. En ook de verstaanbaarheid van de teksten laat hier en daar te wensen over, waardoor vermelding van de lyrics in het cd-boekje geen overbodige luxe zou zijn geweest.

In een interview met 3voor12 vertelden de mannen dat ze met deze release hopen te groeien. En ja, daar is 'Empire Of Sand' het absolute bewijs van. Dit is een band in progressie met kansrijke mogelijkheden voor de toekomst. Al was het maar door hun onbevangen filosofische kijk op het leven. Wie anders zou ons laten inzien dat in het koninkrijk van zand alles je door de vingers glipt. Dat niets blijft zoals het nu is. De dag en de gedachte niet; het liefdeslied en de zee niet. En wij? Ook wij ontkomen daar niet aan. Gelukkig laat Fahrenheit Twins je achter met de relativerende boodschap "every day above (the) ground is a good day, and every day below is all right." - MusicFrom.NL


lke maand kiest de redactie van LiveXS drie Local Heroes. Dat zijn bands of muzikanten die met hun ingezonden demo, eigen beheeruitgave of release bij een klein binnenlands label in positieve zin weten op te vallen. LiveXS zoekt deze helden op en laat ze hun verhaal doen. Deze keer: de vijf indierockers van Fahrenheit Twins uit Eindhoven.

Al tien jaar lang maken zanger Sander en bassist Teun in allerlei verschillende formaties muziek met elkaar. “Sander is daarbij altijd de singer-songwriter geweest. Op een gegeven moment bedachten we dat we eigenlijk wel een band wilden beginnen met Sander als frontman. Daar kwamen Max en Thomas toen nog bij en de rest is, zoals ze dat zeggen, geschiedenis,” vertelt Teun als ik hem aan de telefoon krijg.

Inmiddels is het debuutalbum Empire of Sand uitgekomen. De band heeft ervoor gekozen om alles zelf aan te pakken. “In eerste instantie hadden we in november van 2009 een EP opgenomen samen met een producer. Dat was een geweldige ervaring. Het is een hele mooie EP geworden, maar we vonden niet dat onze muziek in zijn puurste vorm naar voren kwam,” geeft Teun toe. “We begonnen ons af te vragen wat onze identiteit en ons imago was. We willen onszelf namelijk geen bepaalde identiteit aanmeten of opleggen. We zijn gewoon een paar jongens uit Brabant die genieten van het maken van muziek.” Met die instelling begon de band aan het album te werken.

Hiervoor bracht Fahrenheit Twins al een single en een debuut EP uit. Waarom nu toch de keuze voor een compleet album? “Het was eigenlijk de bedoeling dat we een tweede EP zouden maken. Tijdens het schrijfproces ontstond er echter zoveel nieuw materiaal, dat we daar we daarvan een volwaardige plaat wilden maken. Een deel van de band is toen zelfs parttime gaan werken. We wilden dat dit proces in één compleet geheel gevangen zou worden.” En dat geheel werd debuutalbum Empire of Sand.

Terugkerende thema’s op het album zijn continuïteit en circulariteit. “We leven in een periode waarin iedereen zich afvraagt wie hij of zij is. Iedereen is zelf op zoek naar antwoorden. Ons album gaat over die zoektocht. Je komt er achter dat alles een einde heeft, maar dat elk einde ook weer een begin is van iets nieuws,” legt Teun uit. “Het zijn thema’s waar je lekker over kunt filosoferen, maar je moet het niet zwaarder maken dan dat het is. Wij behandelen dit op een luchtige en toegankelijke manier in onze muziek.”

Als inspiratie worden bands als Elbow, Death Cab For Cutie en The National genoemd. “De inspiratie die wij daar uit putten komt voornamelijk uit de manier waarop deze artiesten muziek maken. Bijvoorbeeld de zanger van Elbow. Als je hem ziet zingen is hij echt zijn verhaal aan het vertellen en geeft hij zijn emoties bloot. Hij voert geen toneelstukje op. Je ziet dat hij er intens van geniet, dat vind ik mooi,” vertelt Teun.

Inmiddels stapelen de positieve reacties en de shows zich op. Nu is de band Local Hero. “We hadden enigszins verwacht dat LiveXS aandacht zou besteden aan onze plaat, bijvoorbeeld in de vorm van een kleine recensie. Maar een titel als Local Hero in de wacht slepen is natuurlijk altijd mooi.” Daarnaast staat ook de touragenda van de band behoorlijk vol. “Elke show is leuk, maar waar wij misschien nog wel het meest van genieten zijn juist de intieme optredens in kleine kroegjes. Dat verbaast mensen vaak. We stonden laatst in een heel kleine kroeg in Schijndel te spelen voor twee honderd man, terwijl er eigenlijk maar plek was honderd mensen. Juist die kleine optredens waarvan je het niet verwacht, die zijn heel bijzonder.”

Heel veel spelen is dan ook een van de doelen van dit jaar. “We staan elke week misschien wel drie keer op het podium. Na de zomer beginnen we dan misschien met schrijven aan de tweede plaat. We hebben er inmiddels ook een toetsenist en een trompettist bij; dat zorgt ook voor de nodige inspiratie en vernieuwende dingen. Wanneer dat tweede album uit zal komen durf ik nog niet te zeggen, maar we zullen in ieder geval niet stil zitten!” Linda Roos - LiveXS


Het is een tijdje geleden dat we een demo hebben ontvangen op de redactie. Meestal wordt het via de e-mail geleverd of alleen een linkje naar een MySpace-pagina, maar nu hebben we een jewelcase ontvangen met zowel een professioneel uitziende voorkant en inlay als een cd met druk. Kijk, dat ziet er professioneel uit. Maar klinkt de EP Your Moment In The Sun van de Fahrenheit Twins ook als een pro?

et openingsnummer 'Weapons' klinkt al meteen lekker. Met de woorden 'Don't let the fear take your moment in the sun' is meteen duidelijk waar de naam van dit album vandaan komt. 'Weapons' is van begin tot eind een prima nummer te noemen met fijne effecten, gitaarlicks en heerlijke bas- en drumlijnen.

De stem van zanger Sander Blom heeft iets weg van Joram Tornij (zanger van de band Most Unpleasant Men). Zeker in het eerste vers van het nummer 'Sometimes It's Better To Go' is deze overeenkomst goed te horen. Rond de helft van de track is het weer puur eigen sound. Een heerlijk moment is de (gitaar)solo die meteen dient als een outro. Het klinkt goed, strak en lekker. En zo hoort het.

Al voelt het allemaal wel lekker...maar toch is het het net niet helemaal. Met andere woorden: het klinkt alsof ze zich nog aan het opwarmen zijn. 'A Circle In The Sand' klinkt namelijk niet al te goed. Het is gewoon rommelig te noemen, ik kan het niet anders verwoorden. Vocalen en drum klinken niet goed op een lijn. Ook het nummer 'The Things You Think That Matter' is niet zo goed als je hoopt. De solo die rond het midden van het nummer klinkt, wordt af en toe onderbroken door een scheidsrechtersfluit bij een voetbalwedstrijd voor kinderen, die al fluit in de intro is een van die kritiekpuntjes.

Your Moment In The Sun is een prima afgeleverd werkje van de twintigers uit Eindhoven en Utrecht. Met producent Jonas Filtenborg (met o.a. Beef!, Brainpower en Candy Dulfer op zijn naam) en een mastersessie van Darius van Helfteren (met o.a. Bertolf, Daily Bread en Ellen ten Damme) is het een EP geworden om trots op te zijn, maar er zit nog veel meer in de Fahrenheit Twins dan dat we nu hebben gehoord.

Er blijft alleen nog een enkele vraag open na het beluisteren van deze plaat...

Wanneer komt de cd? - fok.nl


Cd recensie van EP Fahrenheit Twins

3VOOR12 EINDHOVEN Tekst: Sanne Reiniers
maandag 11 januari 2010 21:32


De zes tracks tellende EP is geproduceerd door Jonas Filtenborg (o.a. van Beef!, Brainpower en Candy Dulfer op zijn naam) en gemasterd door Darius van Helfteren (met o.a. Bertolf, Daily Bread en Ellen ten Damme). Dat belooft wat. Ook de cd zelf ziet er prachtig uit en het is duidelijk dat de mannen het professioneel aanpakken.

Openingsnummer ‘Weapons' bewijst dit nogmaals. Het eerste nummer laat een volle sound horen, een goede productie en weet mij direct te pakken. Fahrenheit Twins maakt indie-rock met een beladen melancholische ondertoon. Helaas kakt de EP na het openingsnummer wat in. De twee nummers die daarop volgen weten mij simpelweg niet te verrassen. Gelukkig maakt ‘O Captain’ dit weer goed: de pakkende melodie zorgt ervoor dat deze song een uiterst geschikte single zou kunnen worden. Het daaropvolgende ‘A Circle in the Sand’ klinkt samen met ‘O Captain’ gedurfder en spannender. De mannen weten op deze beide nummers hun potentie en muzikaliteit te laten horen. Het is jammer dat de overige drie nummers dit niveau niet halen.

‘Your Moment in the Sun’ is een mooie, melancholische EP geworden. De nummers maken nieuwsgierig naar meer werk van deze heren. Hopelijk komt er binnenkort een full length aan waarmee de mannen nog meer het experiment op durven te zoeken, waardoor het allemaal net wat spannender klinkt.

Dus laat dat album maar komen!
- 3voor12 Eindhoven


Tijdreis door twee jaar Fahrenheit Twins historie

3VOOR12 EINDHOVEN Tekst en fotografie: Leon Versmissen
zondag 23 mei 2010 15:52

B-town is vanavond omgetoverd tot een sfeervolle intieme huiskamer. Een honderdtal vrienden, familie en liefhebbers betaalden woonden een uniek concert bij.De zaal is al goed gevuld en naast de vijftig stoelen staat er ook nog eenzelfde aantal mensen achterin de zaal als Sander Blom het podium op komt. Met alleen een gitaar zet hij met het ingetogen ‘Cold City’ meteen de toon voor een sfeervolle intieme eerste helft van de avond. Na ‘Weapons’ komt gitarist Thomas van Doremalen erbij. Samen spelen ze ‘The Ends Will Meet’ en als even later ook Teun Duijghuisen op bas en Max Bergman op drums mee komen spelen is het kwartet compleet. Naast een aantal nieuwe nummers en coverversies van persoonlijke favorieten komen ook bijna alle tracks van de vorig jaar verschenen eerste EP ‘Your Moment In The Sun’ voorbij.

Als Sander vooraan op het podium gaat zitten voor een cover van het door Leonard Cohen geschreven ‘Halleluja’ is het niet mee dan logisch dat de versie van Jeff Buckley als inspiratie heeft gediend voor de Fahrenheit Twins interpretatie. De intensiteit die Buckley in zijn nummer legt heeft veel overeenkomsten met de manier waarop Sander de nummers zingt. Dat voor de cover van ‘All Along The Watchtower’ is gekozen voor de Dylan versie spreekt dan ook voor zichzelf.

Na de pauze opent de band met ‘With Or Without You’ van U2. Dit komt niet helemaal uit de verf en past ook niet zo goed bij de andere nummers. ‘An Answer, An Answer’ gaat twee jaar terug in de tijd en was destijds het eerste nummer wat door de band werd gespeeld. Dit kan op een verjaardagsfeestje natuurlijk niet missen. Met Sander op keyboard wordt vervolgens ‘Eva (I’ll Take You On)’, door Max geopend met een drumloopje en het mooie ‘Sometimes It’s Better To Go’ gespeeld. Dan volgen er drie nieuwe composities voor de in het najaar te verschijnen tweede EP Thundercloud: Come Closer, Imaginary Numbers en Thundercloud.

Vooral in het dynamische titelnummer wat uit doet kijken naar de komende EP kan Thomas zich helemaal uitleven tijdens een mooi intermezzo. Geëmotioneerd probeert hij na het nummer zijn iets oudere oom Theo te bedanken die al 80 is en nog steeds op het podium staat. Sander schiet hem te hulp door te verduidelijken dat hij een inspiratiebron voor Thomas is. Na het nummer ‘Hymn’ wordt afgesloten met ‘Imagine’ van John Lennon wat de band, met zijn vieren zittend op het randje van het podium, speelt. Daarmee zijn we aangekomen bij het einde van een mooi concert met verrassende nummers en de voorbode voor de aankomende tweede EP. 3VOOR12/Eindhoven wenst Fahrenheit Twins nog vele jaren. - 3voor12 Eindhoven


Discography

Your moment in the sun - 2009 (DMI records)
Empire of sand - 2010 (self published)

Photos

Bio

(EN)

Fahrenheit Twins (FT) – a most highly ambitious alternative rock band - are on a roll: 25 shows in the first year, CD, airplay in Peru (halfway across the globe), 2nd in Benelux finals of European/North American unsigned band competition Emergenza, airplay and live performances on the nation’s leading radio station (3FM) as well as many smaller stations, a music video, sound tech, roadies… All in all, anything you might expect of hardworking, inspired twenty somethings.

There never was a ‘demo’. Instead FT released a promotional single of favorite O Captain! through the worldwide web, early 2009. Debuting video-director Michiel Reijnders shot a video to go along with it; which coincidentally caught the attention of aforementioned Peruvian Kool Rock Radio, who instantly promoted FT ‘band of the month’ .

Debut ‘Your moment in the sun’, containing 6 tracks produced by Jonas Filtenborg (Relax, Beef!) and mastered by Darius van Helfteren (Counting Crows, Keane), is released November of 2009. Distributed by indie label DMI records it’s made available in all of Holland’s popular record stores, and digitally through iTunes Store, Napster and Amazon MP3 world-wide.

(NL)

De Eindhovense alternatieve rock band Fahrenheit Twins (FT) gaat hard: 25 shows in het eerste jaar, CD, airplay in Peru, 2e in Benelux finale Emergenza; live bij 3FM, KoolRockRadio, Omroep Brabant, Stadsradio, A-FM, E-FM(3voor12); Videoclip, geluidsman, roadies… kortom: alles wat je mag verwachten van hardwerkende, ambitieuze twintigers.

Ontstaan uit de assen van gitaarpopbandje Who is Ann?, een semi-obscure singer/songwriter carrière van zanger Sander Blom en een afgebroken conservatorium opleiding van gitarist Thomas van Doremalen, gebeurt in maart 2008 iets “bijna magisch” wanneer de vier heren voor het eerst hun instrument laten galmen door de leegstaande fabriekshal waar zij sindsdien met grote regelmaat repeteren. “Ik heb nog nooit met zo veel plezier muziek gemaakt”, zegt Blom in het programma van Wim van Maasakkers, een paar maanden na het oprichten van de band, “het is te gek hoe wij elkaars zwaktes compenseren en sterktes accentueren. Alsof het allemaal vanzelf gaat.”

Gelukkig maakt het plezier van spelen de toon er niet flauwer op. Integendeel, de stevige vs. zweverige gitaarsongs met “Corbijn-achtige sound” zijn vol van hoop, wanhoop, frustratie en celebratie. Grote thema’s met grootse ondersteuning. En dat kon niet lang onopgemerkt blijven. De eerste serieuze aandacht komt verassend genoeg niet uit Nederland maar van het eerder genoemde Peruaanse KoolRockRadio, dat zo onder de indruk is van O Captain! en bijbehorende videoclip dat ze FT direct tot ‘band van de maand’ promoveert.

Debuut EP ‘Your moment in the sun’, met daarop 6 tracks geproduceerd door Jonas Filtenborg (Relax, Beef!) en gemasterd door Darius van Helfteren (De Staat, Bertolf) verschijnt in november van 2009. Gedistribueerd door DMI Records is het verkrijgbaar bij o.a. bol.com, iTunes Store, Amazon-MP3, Napster, en natuurlijk de ‘betere platenzaak’.