Goslink
Gig Seeker Pro

Goslink

Rotterdam, South Holland, Netherlands

Rotterdam, South Holland, Netherlands
Band Pop Folk

Calendar

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

Press


"Alle pers/recensies via deze link/ All press here"

Alle pers via deze link - divers


"Harm Goslink Kuiper's new album features his homemade instruments"

Harm Goslink Kuiper’s homemade guitars, banjos, diddley bows, and other stringed instruments are delightful and inspiring. He plays them on his new album, Stil Leven.

- Boingboing (usa)


"Goslink – Stil Leven"

Wat Harm Goslink Kuiper doet is nooit gewoon, het moet altijd bijzonder zijn. Of het nou gaat om het maken van muziek of muziekinstrumenten, het moet anders zijn dan hoe anderen het doen. Zo’n instelling wil nog wel eens leiden tot ‘experimenteren om het experimenteren’, met een waardeloze brei tot gevolg. Dat geldt zeker niet voor Stil Leven, het debuutalbum van Goslink. Dat staat namelijk vol met bijzondere, kunstzinnige liedjes, die toch zeer toegankelijk zijn.

Wie is die Harm Goslink Kuiper eigenlijk? Na in 1999 afgestudeerd te zijn aan de kunstacademie, stort hij zich eerst op de kunstwereld, met schilderijen, beelden, (animatie)filmpjes, installaties, tekeningen, een verhalenbundel en een cd met liedjes. Toch voelt hij zich niet op zijn gemak in deze trendy wereld en hij besluit ermee te breken. Hij trekt zich terug om thuis zijn muziek en liedjes op te nemen. Dit resulteert in drie in eigen beheer uitgebrachte cd’tjes vol liedjes met getokkel op banjo, (slide)gitaar en mandoline, vergezeld van boekjes met tekeningen. Dit trekt de aandacht van alt-country band El Pino & the Volunteers, die hem in 2005 als multi-instrumentalist inlijft. Twee jaren later stopt Kuiper met de band om zich opnieuw te storten op het maken van eigen muziek.

Het kunstzinnige blijft in deze periode, wat onder meer te merken is aan de instrumenten. Kuiper begint die zelf te maken. Met onderdelen als fruitkistjeshout, visolieblikken, deurdrempels, sloophout, schilderslinnen, een saladeschaal en meer knutselt hij zo onder meer een fruitkist-gitaar, een fruitkist-cello, een houtrestjes-contrabas en een drempellapsteel in elkaar. Of die wel klinken? Zeker! Zijn fruitkist-gitaar bijvoorbeeld klinkt als een combinatie van gitaar, banjo, mandoline en ukelele. Oftewel, een bijzonder eigen geluid. Voor wie het niet gelooft, luister maar eens hier.

Nu, na twee jaren van opnemen is Stil Leven klaar: een album met zestien tracks. Dat klinkt als veel, maar een aantal kan worden beschouwd als interludes. Wat overblijft zijn kunstzinnige, maar toch toegankelijke Nederlandstalige liedjes. De combinatie van de ironische teksten, van Kuipers wat nasale stem en van het geluid van de instrumenten is -opnieuw- bijzonder te noemen. Zou je een nummer qua muziek in een hoek drukken van de kinderliedjes zoals VOF de Kunst die tegenwoordig maakt, dan maken titel (Lieve hoer) en tekst dit op z’n zachtst gezegd érg lastig: “Ik ben een brok vleesgeworden lust, als ik niet neuk krijg ik geen rust”. Plat? Nee, eerder ironisch, op een bepaalde manier zijn de nummers van Goslink zelfs aandoenlijk. Kuiper zingt met zijn nummers op kunstzinnige wijze over eenzaamheid, over de worsteling met het bestaan en natuurlijk ook over liefde. Het kunstzinnige is overigens ook terug te vinden in de cd-hoes. Net weer wat anders dan hoe anderen het doen. Want zo is Harm Goslink Kuiper.

Stil Leven ligt vanaf 16 augustus in de (virtuele) muziekwinkel. Wie hem live wil zien kan en horen, in september en oktober speelt Goslink ‘Stil leven’ in zalen en theaters. Hoewel Kuiper in verschillende bezettingen speelt, zal deze tour worden gedaan met een zevenkoppige band. En ja, dan zijn die bizarre zelfgebouwde instrumenten ook allemaal te bewonderen. Ook leuk zijn de geplande voorprogramma’s: artiesten als (onder voorbehoud) Jan Rot, Janne Schra (Room Eleven), El Pino & the Volunteers en Blaudzun die hun repertoire spelen op Kuipers instrumenten.

Wat Harm Goslink Kuiper doet is nooit gewoon, het moet altijd bijzonder zijn. In het geval van Stil Leven werd dat bijzonder geslaagd! - Norbert Tebarts


"Goslink – Stil Leven"

Goslink is het muzikale alter-ego van kunstenaar Harm Goslink Kuiper. Hij liet zich al eens twee jaar gelden als multi-instrumentalist bij El Pino & The Volunteers en brengt nu zijn debuutalbum uit bij Excelsior.

Net als bij zijn eerder in eigen beheer uitgebrachte EP’s wordt de cd geleverd in een unieke hoes: een heus gesigneerd stil leven voor aan de muur. Nog unieker is de verzameling Nederlandstalige liedjes die de plaat bevat.

Openheid
Goslink weet tekstueel vooral te overtuigen door zijn ontwapenende openheid. In de vorm van bijvoorbeeld een testament (Wil Je Me Voeren), een literaire metafoor (Open Boek) of een paranoïde fantasie (Paranoia) deelt hij zonder gêne zijn hersenspinsels en gevoelens.
Sterk is ook de ingehouden fluisterzang die, in combinatie met aangename dictie, de liedteksten goed overbrengt en de juiste lading meegeeft. Goslink is geen mooizinger maar weet met hulp van slim neuriewerk en goede achtergrondzangeressen de liedjes vocaal prachtig in te kleuren.

Karakter
De muziek op Stil Leven houdt het midden tussen country, blues en een beetje folk. Het geluid krijgt daarbij een uniek karakter door het gebruik van zelfgemaakte instrumenten.
Goslink bouwt van fruitkistjes en andere gevonden materialen banjo’s en gitaren, die volop de ruimte krijgen op de plaat. De liedjes worden afgewisseld met prachtige intermezzo’s met voor zichzelf sprekende titels als Compositie Op Fruitkistdobro of Thema Op Piano En Saladeschaalbanjo.

Eerlijk
Dankzij de combinatie van puntige liedjes en spannende intermezzo’s blijft de zeventien nummers tellende plaat behapbaar. Toch komt in slechts 35 minuten zo’n stortvloed aan ideeën voorbij dat het album zonder problemen vaak achter elkaar gedraaid kan worden.
Met zijn instrumentkeuze, juiste toon en open teksten heeft Goslink waarschijnlijk de eerlijkste Nederlandse plaat van het jaar gemaakt. Het kan even duren voordat dit ook het juiste publiek heeft bereikt, maar gelukkig duurt eerlijk het langst.

Cijfer: 8

Goslink presenteert zijn debuutalbum op 1 september in Paradiso, Amsterdam. - Rens van den Boogaard


Discography

Stil Leven (2010)

Photos

Bio

GOSLINK 'Stil Leven'
Een liefdevol, Nederlandstalig album vol muzikale en tekstuele kunstwerkjes.

Op een zomerdag in 2008 verschijnt Harm Goslink Kuiper, gewapend met vijf Nederlandstalige liedjes, op het Excelsior-kantoor te Utrecht. Na het luisteren van vier liedjes is het labelbaas Ferry Roseboom duidelijk; “Zullen we dit verder afhandelen op een terrasje?” oppert hij, alwaar de plannen worden beslecht voor het uitbrengen van het eerste officiële Goslink-album.

Harm Goslink Kuiper studeert in 1999 af aan de kunstacademie te 's-Hertogenbosch met een enorme hoeveelheid werk. Schilderijen, beelden, (animatie)filmpjes, installaties, tekeningen, een verhalenbundeltje en een cd met liedjes. Dit blijft niet onopgemerkt in de kunstwereld. De drie jaar na zijn afstuderen exposeert hij in diverse kunstenaarsinitiatieven, galeries en musea, ontvangt twee prestigieuze schildersprijzen (Wim Izaksprijs, Buning Brongersprijs), enkele beurzen en een filmpje waarin hij een compositie ten gehore brengt met stofzuiger, viool en zang ('My heart is full of Dust', 1998) belandt in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.
Toch voelt Harm zich niet op zijn gemak in de snelle, trendy wereld van de kunst en besluit ermee te breken. Hij trekt zich terug voor een periode van bezinning en stort zich in afzondering op het tekenen en het thuis opnemen van zijn muziek en liedjes. Dit resulteert in drie - kleine oplage, eigen beheer - cd'tjes vol liedjes met banjo-, gitaar-, slide- en mandolinegetokkel, vergezeld van boekjes met uniek drukwerk met tekeningen.
Mede door deze cd's trekt Harm de aandacht van de Rotterdamse alt-country band El Pino & the Volunteers en wordt hij in 2005 als multi-instrumentalist ingelijfd in het gezelschap. In 2007, na twee succesvolle jaren, stopt hij met de band teneinde weer toe te komen aan zijn eigen muziek en kunst.
Hij start met het thuis opnemen van zijn Nederlandstalige liedjes. Gaandeweg worden de opnames steeds nadrukkelijker beheerst door de authentieke klanken van de instrumenten die hij in deze periode begint te bouwen; gitaren, banjo's en andere snaarinstrumenten van fruitkistjeshout, visolieblikken, deurdrempels, sloophout, schilderslinnen, een saladeschaal en meer. De instrumenten doen in klank en karakter denken aan instrumenten uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Knisperende fingerpicking blues en folkopnamen (vaak òòk opgenomen in huiselijke setting). Niet raar, gezien Harm's voorliefde voor ouwe, rauwe, akoestische blues en volksmuziek.
Na twee intensieve jaren van opnemen, bouwen, schrijven en componeren ligt er een selectie van 16 tracks klaar voor een album. De warme, licht ironische liedjes, handelend over eenzaamheid, de worsteling met het bestaan en liefde, in al haar veelvormigheid, ademen dezelfde sfeer als Harm's schilderijen. De liefde waarmee afgedankte materialen nieuw leven is geschonken in de instrumenten, en de klank die deze voortbrengen bieden troost en hoop bij de verlatenheid die uit sommige liedjes spreekt. Elk instrument vertelt een eigen verhaal. Zoals ook elk liedje dat doet.

Met het album 'Stil Leven' (refererend aan de schilderterm) komen al Harm's kunstdisciplines als een harmonieus geheel tot elkaar. Iets waar hij al jaren naar zocht. 'Stil Leven' is een liefdevol, Nederlandstalig album vol muzikale en tekstuele kunstwerkjes.

De Nederlandstalige liedjes worden gebracht met een 5-koppige band; prachtige achtergrondvocalen, accordeon, zingende zaag en diverse door Harm vervaardigde instrumenten als zijn fruitkist-gitaar, fruitkist-cello, houtrestjes-contrabas, een drempellapsteel en een drumstel.
Als voorprogramma zullen meerdere acts hun repertoire spelen op Harm's instrumenten. (Jan Rot, Janne Schra (Room Eleven), Triggerfinger, El Pino & the Volunteers, the Bluegrass Boogiemen, Leine, Blaudzun, Tjeerd Bomhof (Voicst), e.a.)