Hökartorget
Gig Seeker Pro

Hökartorget

Hedemora, Dalarna, Sweden

Hedemora, Dalarna, Sweden
Band Pop Punk

Calendar

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

Press


"Snabb karriär för Hökartorget"

HDA City by night har nämnts i bloggar och spelas flitigt på myspace.Nu gör bandet Hökartorget scendebut på hemmaplan under Daldansen.- Men det låter lite konstigt att Hökartorget ska spela i Sveaparken, tycker sångaren Martin Eriksson.

Han fick de färdigmixade låtarna i juni. Sedan har det gått fort.

- Det är första gången jag varit med om att få erbjudande att spela, förr fick man alltid tjata sig till spelningarna, säger Martin Eriksson.

Han har ett förflutet i Hedemorabandet The Void. Men Hökartorget är mer som ett kompisprojekt.

Det är också namnet på en central plats i den gamla hemstaden. Kanske var det till och med där han fick idén till bandets namn. Alla andra förslag blev i alla fall ratade.

Martin Eriksson jobbar på radions P4 i Göteborg. Två av de andra medlemmarna Sonny Jansson och Erik Karlsson bor kvar i Hedemora. Martin Williams har flyttat till Falun.

På grund av de långa avstånden har Hökartorget inte repat så mycket. Det blev bara tre timmar innan de två första låtarna skulle spelas in, i en studio i Falun.

- Vi jammade fram låtarna, men vi känner varandra så bra och är vana att spela ihop, säger Martin Eriksson som heller inte vill repa sönder låtarna innan inspelningen.

Annat är det att spela dem live.

- Vi får tokrepa dagarna innan Daldansen, konstaterar han.

Musiken på bandets myspace-sida, har producerats av Johan Nordin, som för närvarande spelar keyboard med Magnus Uggla.

- Han spelar på våra låtar också, berättar Martin Eriksson.

Det gör även trumpetaren Olle Sätterström från Säter. Han kommer att vara med på spelningen under Daldansen. För det blir inte samma sak utan trumpet, tycker Martin Eriksson.

Vad som händer sedan vet han inte riktigt.

- Kanske det blir första och sista gången för Hökartorget, men jag hoppas inte det.

Hedemora har haft rykte om sig som rockstad och kunde stoltsera med Sveriges första återkommande rockfestival, av betydelse.

Men 1997 gick Dalarocken i graven. Då var Martin Eriksson 15 år och var bara där för att plocka burkar med fotbollslaget.

Ryktet har kommit på skam sedan den tiden.

- Det är ändå ganska många band på Daldansen som kommer från Hedemora, så visst finns en musikscen. Men det är inte som förr, säger Martin Eriksson.

Föreningen Tonkällan som arrangerade Dalarocken, är inte heller kvar.

- Det skulle behövas en permanent scen i Hedemora, men det är förstås lättare sagt än gjort.

Hökartorget spelar under Daldansens lördagskväll. Den som vill ha en försmak kan lyssna på www.myspace.com/hokartorgetmusik.

Första spåret HDA City by night kan uppfattas som kritik mot stadens uteliv.

- Men den ska ses som en hyllning till Hedemora, inget annat, säger Martin Eriksson.
- Dalarnas Tidningar


"Intervju: Hökartorget@skivkoll"

You are here: Home » Intervjuer » Intervju: Hökartorget
Intervju: Hökartorget
January 25, 2009 | av Christian von Essen | Intervjuer
Hökartorget - Skivkoll.se

Hökartorget är inte bara en plats i centrala Hedemora – det är också namnet på ett av indiepopsveriges alla guldkorn. [simpletag]Hökartorget[/simpletag] spelar livsbejakande och somrig Håkan Hellstömsk popmusik som gränsar till det tidiga Florence Valentin och deras småaviga punkskrammel. Kanske tack vare den smittande peppen, kanske tack vare att ingen självgod producent gått in och filat ner kanterna på musiken ännu. Vi mailade sångaren Martin Eriksson för att få reda på mer.

Varför namnet Hökartorget? Vad händer där?
- Hökartorget är namnet på Hedemoras mest centralt belägna plats. Det är en liten kullerstensyta och fyller nog egentligen inte kraven på ett regelrätt torg. Men det är där som folk samlas om dagarna och om nätterna när allt bommat igen. Tanken är väl att vårt band, även om det kanske låter helt tokpretentiöst, ska vara lite som en mötesplats – eller ett torg om du så vill. Vi gör musik med folk vi tycker om att umgås med helt enkelt. Hittills har ett tiotal personer varit involverade i inspelningar och de få livespelningar som vi haft. Fler lär det bli framöver!

Idén till bandet har funnits länge säger ni. Vad gjorde ni musikaliskt tidigare, och vad var det ni ville skapa med Hökartorget?
- Några av våra bandmedlemmar spelade tillsammans förut, och kärnan i Hökartorget är vänner sedan långt tillbaka i tiden. Efter att de banden lades ner och folk flyttade ut till höger och vänster så snackade vi under flera års tid om att spela musik tillsammans igen, men det var ingen som fick tummen ur. Till slut tröttnade jag på att bara prata om något utan att göra det, så jag drog ihop några av mina bästa vänner, tog ledigt från jobbet och så spelade vi in en del låtar. Det vi vill skapa med Hökartorget är en ärlig, rak och melodiös pop utan för mycket omskrivningar och utsvävningar. Det ska gå rakt in i hjärtat.

Varför är småstadsångest så bra för kreativiteten?
- Ptja du, jag vet inte om jag skulle vilja beskriva vår musik som någon slags småstadsångest – även om vissa låtar har sådana tendenser i texterna. Ibland handlar våra låtar faktiskt om en längtan efter det enkla livet i en småstad, där alla känner alla och man inte behöver åka kollektivtrafik i en timme för att träffa en polare. Man kanske skulle kunna sammanfatta det med att det finns en längtan i vår musik. Om den längtan baserar sig på en stads storlek eller inte spelar inte så stor roll.

Hur är musikscenen i Hedemora annars?
- Liten. Nästan mikroskopisk, faktiskt. Men det finns en del riktigt bra band/artister som kommer härifrån. Norwood View och Help Me Someday är två bra lokalt förankrade artister som jag kan tipsa om. Det är lätt att fixa spelningar, studiefrämjandet och lokala krögare bangar inte för lite livemusik.

Vad händer 2009 för Hökartorget?
- Åtminstone tre saker:
1. Förmodligen kommer vår småstadshymn H.D.A City By Night att spelas sönder i sommar när den årliga stadsfestivalen äger rum här i juli.
2. Vi kommer försöka färdigställa någon form av demo.
3. Vår gitarrist kommer köpa en egen gitarr, just nu lånar han andras hela tiden och det går oss på nerverna. - skivkoll.se


Discography

Vår nya singel "Det nya Landet" handlar om Sverigedemokraternas framgångar i senaste valet, och insikten om att människor man umgåtts med röstar på ett främlingsfientligt parti. Vi försöker säga något med vår musik.

Photos

Bio

Vi bildades sommaren 2008. Sedan dess har vi haft omkring 50 spelningar, blivit spelade närmare 30 000 gånger på myspace. Vi blev nyligen tillagda på gimmeindie.se:s spellista som ett av få svenska band. Vi har ett eget uttryck och har våra egna sätt att beskriva världen på. Det, tillsammans med mördande bra popmelodier, är Hökartorgets styrka.