houses
Gig Seeker Pro

houses

Amsterdam, North Holland, Netherlands | INDIE

Amsterdam, North Holland, Netherlands | INDIE
Band Alternative Pop

Calendar

Music

Press


"Houses"

Begin september is de presentatie van de Houses debuut ep ‘End Of Story’. Wij mochten hem alvast luisteren en kunnen concluderen dat mede door de gevarieerde samenstelling van de band ook de cd een scala aan invloeden bevat. De vijf muzikanten, Ella van der Woude (zang, gitaar), Manuel van den Berg (gitaar, zang), Jeroen Roelofsen (Hammond orgel), Gijs Loots (basgitaar), Tobias Ponsioen (drums), die zich in de band verenigd hebben, brengen in de vijf nummers, die deze geluidsdrager telt, zowel hun zachte als hun harde kant naar buiten. Deze twee uitersten weten ze overigens prima met elkaar te verbinden.

Vooral zangeres Ella weet in de vijf tracks haar stemgeluid moeiteloos te switchen tussen die van zuiver zacht en rasperig rauw. Zo worden wij aan de zacht fluwelen hand meegenomen in ‘Stay With Me’ met het pakkende deuntje van de toetsenist dat na verloop van tijd moeiteloos wordt overgenomen door de gitaristen en de backing vocals. De opbouw leidt uiteindelijk tot een mooi, maar duidelijk harder, eind.

De titelsong ‘End Of Story’ bouwt verder op de gezette lijn, ‘Suicide’ lijkt simpel in elkaar te zitten, maar dat is maar schijn, juist het minimale maakt dit tot een sterk erg nummer. Het gebruik van de aan populariteit winnende Hammond orgel, geeft dit nummer meer diepte. Zeker een track die bij ons erg hoog op de favorietenlijst komt te staan. Met ‘Faster’ krijgen we ook tweede stem Manuel wat duidelijker te horen, de twee samen klinken erg aangenaam. Afsluiter ‘Killing My Best Friend’ is met zijn wat rauwere kant eigenlijk het buitenbeentje tussen de andere vier, maar toont wel dat er door de groep uit meerdere muzikale vaatjes getapt wordt.

Met de muzikale invloeden die Houses op zich heeft laten inwerken zit het ook wel snor. Een blad nemend uit de indie scene boekjes van ondermeer Broken Social Scene, Feist, Portishead, en zelfs P.J. Harvey. Het kwintet van Houses zorgt voor een stevige fundering voor deze nieuwbouw met genoeg ruimte voor toekomstige aan- of uitbouw. Deze eerste ep zal dan ook zeker niet het einde van het verhaal betekenen voor deze Amsterdammers. - MusicFrom.NL


"Houses"

Het Amsterdamse Houses zal met deze EP de Nederlandse indiescene ongetwijfeld binnen de kortste keren veroveren. Elk van de vijf nummers op dit schijfje is namelijk prachtig. Houses zegt beïnvloed te zijn door de Canadese indiescene en dat is ook duidelijk te horen. We horen een vleugje Broken Social Scene, een tikkeltje Feist en misschien zelfs een mespuntje Arcade Fire.

De stem van zangeres Ella van der Woude is breekbaar en subtiel, zoals in het titelnummer End Of Story. Instrumentale stukken strekken de nummers uit, zoals dat in de post-rock vaak gedaan wordt. Experimenteel en hard wordt het echter geen moment: Houses maakt melancholische en zachte indiesongs met hier en daar een overweldigende opbouw. Een formule die erg goed werkt en geen saai moment veroorzaakt. Complimenten ook voor het professionele artwork en de productie. Zó moet je jezelf presenteren. - Live XS - Lisa de Jongh


"Houses"

Een van de mooiste momenten in het leven, is wanneer je een cd opzet van een band waarvan je nog helemaal niets kent, waarvan je ook geen verwachtingen hebt, maar die je dan toch overrompelt met geweldige muziek waardoor je de band meteen beter wilt leren kennen. Die ervaring had ik toen ik de debuut EP van Houses, End of Story opzette. Het Amsterdamse bandje, bestaand uit Ella van der Woude, Manuel van den Berg, Jeroen Rolofsen, Gijs Loots en Tobias Ponsioen, zegt te zijn beïnvloed door de Canadese indie scene, maar heeft ondanks het overschot aan voorbeelden dat daar te vinden is een unieke, eigen sound waarmee ze het hart van vele muziekliefhebbers op hol kunnen laten slaan.

Het aanstekelijke 'Stay With Me' is het perfecte openingsnummer voor een beginnend bandje. Zowel de eerste zinnen van het lied - "I wish I could live in a book, I wish I could be a letter, you would say my name, you would know me well" - gezongen door de prachtige, dromerige stem van zangeres Ella, als het deuntje gespeeld door toetsenist Jeroen blijven aan je hersenen plakken. Maar inzien dat Houses echt een bandje is dat je aandacht verdient, doe je eigenlijk pas wanneer de gitaren het ingetogen liedje openbreken. Ademloosheid gegarandeerd.

En het blijft niet bij een mooi openingsnummer. Ook op de vier andere tracks op deze EP laat Houses horen een bijzondere band met verschillende muzikale kanten te zijn. Zo wordt Ella op 'Faster' bijgestaan door de zang van Manuel, wat een prachtige combinatie blijkt te zijn en is de afsluiter 'Killing My Best Friend' verrassend, omdat Houses hier ineens een stuk rauwer klinkt dan op de andere liedjes.

De Nederlandse indie scene telt honderden bands die iedere week in kleine tentjes hun nog onbekende creaties aan een handjevol mensen laten horen. Houses steekt op het moment met kop en schouders boven de meute uit. Laten we dus hopen dat End of Story pas the beginning is. - Festival Info - Randy Timmers


"Houses"

Alsof ze gelijk maar even af willen rekenen met het vooroordeel dat conservatoriumbands zoutloze, volgens het boekje spelende, brave muziek oplevert. Tuurlijk, écht uit de bocht knallen doet dit Amsterdamse vijftal ook niet op hun debuut EP End Of Story. Is het de muziek ook niet voor, met door de vier heren en zingende dame genoemde inspiratiebronnen als Broken Social Scene, Death Cab For Cutie en Feist. De invloed mag ook dichter bij huis worden gezocht, want de sound van een ingetogen Bettie Serveert of een aangeklede Cat Power is ook duidelijk terug te horen in de vijf uitstekende tracks op deze EP.
Wat direct opvalt is de volwassen sound van End Of Story. Het antwoord zit ‘m de line-up; met (ex-)leden van The Bent Moustache, G.O.T.V. en Shane Shu in de gelederen staat er behoorlijk wat ervaring op de planken. Dankzij het gebruik van het Hammondorgel van Jeroen Roelofsen (die ook op fraaie wijze zijn stempel drukt bij dat andere talent, Yori Swart) en een zuinige maar effectieve inkleuring van de liedjes krijgt de melancholieke sound een enorme meerwaarde. Prachtig is de klagende, smachtende stem van de heeszingende Ella van der Woude, die een hoofdrol opeist. Afgezien van het sterke, speelse Stay With Me is de sfeer herfstig, melancholiek en soms met een vleugje venijn, zoals in Killing My Best Friend. Een meer dan aangename eerste kennismaking. Hopelijk nemen ze de tijd om ondanks alle superlatieven die ze te buit gaan vallen rustig verder te werken aan een volledig album. - OOR - Jasper van Vugt


Discography

'End Of Story' - EP - September 2010.

'Clean Life' - album - September 2011.

Photos

Bio

houses is a young alternative indiepop band from Amsterdam, taking cues from bands like Broken Social Scene and Death Cab For Cutie. Singer Ella´s vocals shift between fragility and powerful emotional outbursts.?
After a few months of locking themselves in the practice space, they make their live debut in 2009 at the band´s stomping ground, Cafe Pakhuis Wilhelmina. This was the first of many shows at the Pakhuis, resulting in more confidence, songs and fans.

This prompts the band to record in early 2010. The scene of the crime is a little studio in Ella´s hometown valley in Switzerland. They return from the session with 5 songs, all of which end up on their EP ´End Of Story.

After the release things happen quickly. The record is noticed by local DJ´s and songs from the EP end up on many a playlist, not just regionally but nationally as well by stations like 3FM, 3voor12 and KinkFM.

Armed with just one EP they make their first television appearance in the newsshow ´De Wereld Draait Door´ and land a spot on Noorderslag, the Dutch SXSW.
Following Noorderslag the band retreats to the Basement Studio in The Hague in February 2011 to record their first full-length. With the assistance of friends they record the album in a matter of weeks, producing it themselves.

After an extended period of tweaking and mixing the band finishes the record in the summer.
The record ´Clean Life´ will be released on September 19th with a releaseparty being held at the Paradiso club in Amsterdam, kicking off a clubtour for the fall.