Irina Bjorklund
Gig Seeker Pro

Irina Bjorklund

| MAJOR

| MAJOR
Band Folk World

Calendar

Music

Press


"New World Finn Review"

" Now, on her third recording project – Chanson D’Automne – Irina Bjorklund has truly hit the mark. One could say she has hit it right out of the park. Her strongest performance as a vocalist is present throughout this disc. Although the lyrics are all in French, she communicates beautifully, sometimes purring, sometimes growling out the lyrics. Her wonderful musical saw sings on several of the tunes and helps to set the consistently strong tone of the CD.............."

"........ the CD sounds like heaven in the rear view mirror, with the future rolling quickly ahead. Happiness is hearing what rings in your heart, and although one may not understand the French lyrics...they still communicate beyond communities and tribes."

"........the best bet that Finland has ever produced to reach out and expand the boundaries of what foreign currency and culture is to the new world reality." - Ari Lahdekorpi/New World Finn - New World Finn


"Rumba Review"

Voiko tämän päivän julkaistu musiikki olla enää ajatonta ja uniikkia, kun levyjä julkaistaan entistä enemmän ja pilvin pimein maailman eri turuilla? Vai voiko vieläkin joukosta pulpahtaa julkaisuja, jotka eivät huku ylitarjonnan massaan?

Voi. Irina Björklundin kolmas albumi kuuluu tähän genreen. Janne Haaviston tuottama 10 biisin ranskankielinen levykokonaisuus on vahva artistin näyttö. Kyse on herkästä ja aistillisesta Irinasta, jolla laulaminen, soittaminen ja laulujen kirjoittaminen alkoi jo teini-ikäisenä. Nyt Björklund on jälleen kirjoittanut laulunsa amerikkalaisen muusikko, säveltäjä Peter Foxin kanssa.

Ehjä rootshenkinen levykokonaisuus pitää tarkemmin sisällään muun muassa folkia, bluesia ja maailmanmusiikkia. Irinan laulusoundi soi resonoiden – kauniiisti ja taidokkaasti. Hänen sahansoittonsa toimii tehokeinona kollaaseissa. Tietoisesti ranskankieleen lähestyminen saattaa hyvinkin lisätä erityistä kiinnostusta myös tämän maanosan musiikin kuluttajien keskuudessa. Kiertue sinne on jo luvassakin.

Tällä pitkäsoitolla soittaa Irinan tasokas bändi, joka musisoi artistin keikoillakin. Vierailijoina kuullaan Olli Haavistoa (steel kitara) ja Maija Linkolan jousistoa. Huipputuottaja Daniel Lanousin luottokollega Adam Samuels vastaa miksauksesta – sama mies, joka on ollut namikoissa U 2:n levytyssessioissakin!

Chanson D’Automne on monessa mielessä kansainvälinen albumi, joka sopii monenlaisiin tunnetiloihin. Se ei anna sijaa hetkelmille ja muovisille tarkoitusperille. - Pale Saarinen
- Rumba


"Helsingin Sanomat Review"

Irina Björklundin lahjakkuuden edessä ei voi kuin mykistyä. Paitsi että hän on taitava näyttelijä ja ties mitä, niin nyt hän teki sitten vielä tämänkin: kansainvälisen tason täyttävän levyn. Ranskaksi.

Björklundin ja yhdysvaltalaisen elokuvasäveltäjä Peter Foxin sekä kovan luokan muusikoiden yhteistyön tuloksena syntynyttä levyä on liki mahdoton lokeroida. Siinä on ripaus viehkoa ja hitusen vinksahtanutta ranskalaista chansonia, ripaus Amerikan juurimusiikkia.

Tällaista musiikkia ei tee kuin Patricia Kaas. Paitsi että Björklund tekee sen paljon kiinnostavammin. Sahan kera. - Mari Koppinen

- Helsingin Sanomat


"Helsinki Festival Review"

Sensaatio Björklund

Mutta Björklund. Hän oli sensaatio. Hän oli sitä varsinkin niille, jotka eivät vielä olleet kuulleet hänen uutta, jo kansainvälisen tason teoksi kehuttua albumiaan Chanson d’Automne.

Monilahjakas Björklund on säveltänyt albumin kappaleet yhdessä pitkäaikaisen yhdysvaltalaisen yhteistyökumppaninsa, elokuvasäveltäjä Peter Foxin kanssa. Myös sanoitukset ovat hänen omiaan, varhaisimmat nuoruusvuosilta.

Huvilassa kuullut albumin kappaleet ovat sellaisia, ettei niitä voi kuvitellakaan esitettävän muulla kuin ranskan kielellä. Näin siitäkin huolimatta, että niissä oli paljon aineksia muustakin kuin chanson-genrestä. Niissä puhui nuoruusvuosinaan Ranskassa asunut Björklund, joka ei vain laulanut ranskaksi.

Lavalla esiintyi kaikella tapaa ranskalainen taiteilija, ranskalaisempi kuin ranskalaiset, melkein. Hänen kohtalokas, sopivissa kohdin karhea, mutta sensuelli äänensä on kuin tehty ranskan kieleen. Saha hänen käsissään kruunasi kaiken. Sopi laulujen tunnelmaan.

Ekdahl viettää paljon aikaansa Ranskassa ja on suosittu siellä. Keskiviikkoiltana kuullun perusteella suosiota siinä maassa sopii ennustaa myös Björklundille, hänen niin halutessaan. - Kansan Uutiset


"Keskisuomalainen Review"IRINA BJÖRKLUND

Chanson D'Automne

MuFarang
Irina Björklundin kolmas levy tuo mieleen ranskalaiset elokuvat. Ehkä se johtuu ranskankielestä. Tai siitä, että Björklund tunnetaan myös tähtinäyttelijänä. Tai siitä, että elokuvasäveltäjä, muusikko Peter Fox on ollut tekemässä tätä levyä.

Mutta taustalla on myös muuta. Chanson D'Automne loihtii vahvoja tunnelmia. Tämä johtuu osaltaan Björklundin äänenkäytöstä. Kauniisti soivassa äänessä on herkkyyttä, ilmeikkyyttä ja riittävästi voimaa. Björklundin tulkinta myötäilee sanoituksia ja säveliä tavoittaen oikeat tunnelataukset.

Björklund vastaa sävellyksistä lähes kokonaisuudessaan yhdessä yhdysvaltalaisen Peter Foxin kanssa. Sävellykset on tehty viehättävällä otteella ja yhtyeen tekemät sovitukset tukevat niiden vahvuuksia juuri oikealla tavalla. Levy on melko hidastempoinen, mutta ei missään kohtaa laiska. Sovitukset ja miksaus antavat kaiken tarvittavan tilan Björklundin laululle ja tulkinnalle.

Sovitukset eivät ole silti liian lakonisia, vaan ne tuovat kappaleisiin lisää värejä ja sävyjä. Kitaraa, pianoa, kontrabassoa, jousistoa ja niin edelleen. Sekä Björklundin oma instrumentti saha, joka soi levyllä paikoitellen. Taustayhtye on Foxia lukuun ottamatta suomalainen ja pääosin sama, joka säestää Björklundia myös keikoilla.

Ranskankieliset tekstit ovat Björklundin itsensä tekemiä. Kielivalinta on Björklundille luonteva, koska hän vietti lapsuuttaan ja nuoruuttaan Ranskassa. Tämä vaikuttaa varmasti myös tekstimaailmaan jonkinlaisena ranskalaisuutena. Voisi olettaa, että tällaiselle levylle löytyy runsaasti kuulijakuntaa myös Ranskasta. Björklundilla onkin suunnitelmia noille markkinoille.

Teksteissä pohdiskellaan ja tunnelmoidaan. Löytyy mielenmaisemaa, lapsuuden kahvilaa, keinuskelua kuunsirpin reunalla ja tanssia

kuutamolla. Välillä ollaan töistä myöhässä ja syksyä kaivataan.

Lyriikassa on hyväntuulisuutta, mutta ei tyhjänpäiväisellä tavalla. Björklundin tekstit ovat itsessään oivaa runoutta, mutta toimivat ennen kaikkea suhteessa levyn musiikkiin ja laulajan tulkintaan. Kansivihossa sanoitukset ovat vain ranskaksi, mutta Björklundin kotisivuilta ne löytyvät myös suomeksi.

Jos haluaa päästä ranskalaisiin tunnelmiin ilman että matkustaa Ranskaan, kannattaa kuunnella tätä levyä. Chanson D'Automne on tasalaatuinen kokonaisuus, josta ei löydy mitään keskinkertaista. Parhaimmistoon nousevat erityisesti Surprenant ja Monde À L'Envers. Molemmissa on rytmisyyttä ja svengaavuutta, sanoituksissa leikkisyyttä.

Syksy saapuu ja samalla levyvuosi kääntyy viimeiselle kolmannekselle. Huoletta voi todeta, että Chanson D'Automne on yksi kotimaisen levyvuoden merkkitapauksista. - Juhana Unkuri - Keskisuomalainen/Savon Sanomat


"LAWeekly Review#2"

ROCK PICKS: BLACK LIPS, MARIA TAYLOR, AUDACITY, IRINA BJORKLUND
Continued from page 1
Published on April 29, 2009 at 5:19pm

IRINA BJORKLUND AT THE HOTEL CAFÉ

Irina Bjorklund is a striking figure onstage, wielding her musical saw like a fearsome weapon — which it literally is. Far from being a mere novelty performer, the Finnish actor-singer bends and manipulates her saw to coax out quivering, high-pitched sounds that have a chillingly alien beauty. The musical saw is similar to a more-controllable theremin, and, when its glassy waves are combined with Bjorklund’s warm, soft folk-pop cooing (in Finnish, English, Swedish and French), the effect can be quite haunting. Much of the impact depends on the songwriting, which ranges from mysteriously alluring ballads like “So She Runs” and the eerie “Natascha’s Bee Song” to blander easy-listening pop tunes like “Leroy.” She’s less mysterious and more lighthearted in Vintage Espresso, a pop side project with guitarist/co-songwriter Peter Fox, but even a sleepy Western instrumental like “Sawlero” is enchanting when her saw hovers overhead like a shimmering spacecraft. (Falling James) - LA Weekly


"LAWeekly Review"

"Is Home Depot the new Guitar Center? That's probably a bit more than a stretch, but once you hear Irina Bjorklund play the musical saw, you might wonder what other tools can make beautiful sounds. Maybe you've seen novelty acts with a saw player on Hee Haw, but you've never seen the precision tool used to such gorgeous and heart-stirring effect as when she plays it. Bjorklund, best known in her native Finland as one of that country's most famous actresses, uses her instrument to lift her creamy, dreamy songs to ethereal territory. Add the fact that she sings in English, French, Finnish and Swedish, and you can expect an enchanting evening with this one-of-a-kind sawteuse." (Libby Molyneaux) - LaWeekly


"SXSW 2007"

"...Helsinki "lady lumberjack" Irina Bjorklund pulls haunting sounds from her saw on latest Oh L'Amour, backed live by multi-instrumentalist Peter Fox, in a way that would make David Lynch drop his latte." - Austin Chronicle


"Music Connection Review"

"... Another excellent performance at the Hotel Cafe recently was Irina Bjorklund who performed with a shining bending saw between her legs that she bows flawlessly. Bjorklund offers unique material that often uses her Scandinavian upbringing to produce quirky, melodic, French and Scandinavian cabaret styled numbers with a fair share of English language tunes as well. Bjorklund is pictured (right) with co-writer and producer/performer Peter Fox." - Music Connection


Discography

2012 Irina Bjorklund's 4th solo album is currently being worked on - produced by Marc Collin

2011 Irina Bjorklund's solo album Chanson d'Automne -
produced by Janne Haavisto/Mufarang International, composed by Irina Bjorklund & Peter Fox, lyrics by Irina Bjorklund, released by Suomen Musiikki, distributed by Warner Finland. The album made the Top 50 Chart in Finland.

2010 EMI Finland - solo singer on 2 songs by Mikko Kuustonen.

2009 EMI Finland - solo singer and composer on one song on Christmas album Ipanapa Talvilaulut.

2007 Irina Bjorklund's solo album Vintage Espresso - composed/produced by Irina Bjorklund & Peter Fox, lyrics by Irina Bjorklund, published by Eye Bee Music (I.Bjorklund) & Bay Gumbo Music (P.Fox), released by Toolon Musiikkitukku in Finland. (Album currently programmed on Barcelona's Punto Radio-station)

2006 Irina Bjorklund's solo album Oh l'Amour - composed/produced by Irina Bjorklund & Peter Fox, lyrics by Irina Bjorklund, published by Eye Bee Music (I.Bjorklund) & Bay Gumbo Music (P.Fox), published by Toolon Musiikkitukku in Finland, by CDBaby.com globally.

2006 Universal Music Finland - solo singer on 2 songs on the finnish Edu Kettunen compilation album Henki Kulkee -Toivotuimmat.

2006 guest singer on composer Flipper Dalton's song Secrets in the film The Da Vinci Code.

2004 composed 5 songs for the independent film Red is the Color of together with Peter Fox.

2003 BMG Finland - guest singer on Samuli Edelmann's album Verenpisara.

2002 Universal Music Finland - solo singer on 2 songs on the finnish Edu Kettunen compilation album Henki Kulkee 2.

2001 Universal Music Finland - solo singer on 1 song on the finnish Edu Kettunen compilation album Henki Kulkee.

Several guest appearances as a Musical Saw player on various artists' albums and films in the US, Finland, and France - the Prix Italy prize winner Bohemian Eyes, and the band Garbage, among others.

Photos

Bio

Irina Bjorklund

"My job as an artist is not to share my pain, but the light that I have encountered in my life, as well as a belief in a better tomorrow. The few featured moments of darkness I want to observe through honesty, hope and humor, thus turning them into positive experiences." - Irina Bjorklund

THE STORY:

Mix together a little Scandinavian soul with a child's mind spending hundreds of hours in the back seat of a car touring every single chateau in France listening to Edith Piaf, Mireille Mathieu and Nana Mouskouri... add a Texan/Washington DC/Californian film composer, and the crème de la crème of Finnish musical talent squeezing into a bright studio in a small town in Finland, surrounded by only bird song, water, woods, millions of flowers in bloom, sunshine, butterflies and red wine... okay some cognac too..
what do you get? A French language album, naturally... measuring the world upside down!

Peter Fox, award winning composer, music producer and musician, met Irina Bjorklund while scoring independent feature film Red Is The Color Of in 2004. Bjorklund, having written songs since age 7 but being more known in her native Finland as one of the country's busiest film actresses, was playing the lead in the film. Pushed to collaborate by director Anne Norda, the pair ended up writing most of the songs for the film together - and the collaboration has continued.

Irina was born in Sweden, but grew up in Finland and France, even graduating there. One sleepless night in Paris, she saw her future in the film Delicatessen: she had to learn how to play the Musical Saw!
While Irina's specialty is the Musical Saw, she mainly concentrates on vocals and lyrics. Peter uses his versatility as a multi-instrumentalist and composer - together they produce a feel-good multi-lingual medley that the Austin Chronicle says would make "David Lynch drop his latte", while the LA Weekly promises their Pick of the Week to give you an "enchanting evening with this one-of-a-kind sawteuse... you've never seen the precision tool used to such gorgeous and heart-stirring effect".

Among concert halls, theaters, festivals and other events, the pair has performed at the SXSW festival in Austin, at the Southern California Journalism Awards in Los Angeles, at the Stanford University as well as as the featured band at the Venla Gaala (yearly finnish TV awards) in Finland. They perform occasionally at the Hotel Cafe in Hollywood with a 5-7 man band, tour Finland every summer, and have released 3 albums together: Oh l'Amour in 2006, Vintage Espresso in 2007, and recently their all French language album, Chanson d'Automne. Chanson d'Automne made the official Top 50 Chart in Finland for six weeks, and continues collecting excellent reviews across the board.

The band is currently working on their next album - a collection of the most beautiful Finnish songs through time, translated to French.
The album will be produced in Paris by Marc Collin, known for his work with the internationally successful French band Nouvelle Vague.