Janne Saaristo
Gig Seeker Pro

Janne Saaristo

Göteborg, Västra Götaland, Sweden | Established. Jan 01, 2016 | INDIE

Göteborg, Västra Götaland, Sweden | INDIE
Established on Jan, 2016
Band Americana Rock

Calendar

Music

Press


"Rootstime"

Janne Saaristo is een nieuwe naam in de wereld van de Scandinavische alt.country- en folkmuziek dankzij de release van het album “Kind Of Angered”, zijn debuutplaat al soloartiest. Toch is deze Zweedse muzikant uit Gothenburg al sinds het begin van deze eeuw actief met in de beginperiode via zijn lidmaatschap als bassist bij de Zweedse formatie ‘Hanif’, een alt.country-groep die in 2004 eerst een ep-tje “Stitch Of Happiness” uitbracht.

In datzelfde jaar kwam die groep met een eerste volwaardige plaat op de proppen die “Blame It On El Nino” als titel kreeg. Dat album kreeg bij ‘Rootstime’ in 2005 een lovende recensie waarin kwistig met vergelijkingen werd rondgestrooid tussen ‘Hanif’ en ‘The Jayhawks’. ‘Hanif’ bracht in 2006 nog een tweede album uit onder de titel “Oh Lord Jesus Christ Baby” en hield het daarna voor bekeken.

Na de release van twee ep-tjes met “Same Old Story” in 2012 en “One Way Ticket Home” in 2015 presenteert Janne Saaristo nu op zijn eerste volwaardig soloalbum “Kind Of Angered” elf liedjes, waarvan hij er zelf acht heeft geschreven.

Daaruit selecteerden we de volgende songs als onze favoriete tracks: albumopener “The Entrance”, countryrocker “The Other Side”, ballad “I Wasn’t There For You” en slotsong “Waiting For Christmas To Pass”. Het liedje “Wash Away” componeerde hij samen met Andreas Magnusson, de voormalige leadzanger van ‘Hanif’ die zelf ook nog tekst en muziek voor het nummer “Life Is Not A Bad Place” aan zijn goede vriend aanreikte voor deze cd.

Verder selecteerde Janne Saaristo ook nog twee klassiekers die hij van een eigen coverversie heeft voorzien op “Kind Of Angered”. Dat is vooreerst het nummer “She Came Along To Me” (zie video), een song waarvoor Woody Guthrie de tekst al in 1945 schreef en waar nadien muziek onder werd geplaatst door Jay Bennett, Jeff Tweedy (‘Wilco’) en Billy Bragg.

De tweede cover is een zeer knappe versie van het nummer “Speed Of The Sound Of Loneliness”, een liedje dat John Prine voor het eerst opnam op zijn album “German Afternoons” uit 1986 en dat later ook nog gecoverd werd door o.a. Nanci Griffith, Gene Clark & Carla Olson en ‘Alabama 3’.

Janne Saaristo is misschien wel het levende bewijs dat een muzikant die de country- en americana-muziek in zijn bloed en genen heeft zitten, nooit echt helemaal kan stoppen met het creëren en opnemen van liedjes in dit genre. En voor ons hoeft hij ook helemaal niet op te houden, want we kunnen hem alleen maar van ganser harte feliciteren met zijn debuutplaat “Kind Of Angered”. Doe zo maar gewoon verder, Janne, en blijf ons over enige verdere ontwikkelingen op de hoogte houden. - rootstime.be


Discography

Still working on that hot first release.

Photos

Bio

Janne Saaristo is a singer songwriter deep down in the American storytelling tradition, even though he is raised in a concrete suburb outside Gothenburg, Sweden. The songs are rather traditional, but the stories reveal a former punk rocker in a creative vacuum, trying to break everyday routines with artistic ambitions. When not writing music, working as a graphic designer, being a family father, Janne Saaristo writes a blog (jannesaaristo.com) about his creative process. He has also recorded and produced his debut album Kind of angered, released earlier this year. The title, by the way, does not only reflect the desillusioned punk rocker past, Janne Saaristo grew actually up in the suburb named Angered. 

Band Members