Knalpot
Gig Seeker Pro

Knalpot

Amsterdam, North Holland, Netherlands | INDIE

Amsterdam, North Holland, Netherlands | INDIE
Band Alternative

Calendar

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

Press


"Knalpot heeft monsters gebouwd op nieuwe EP"

De afgelopen jaren werden Gerri Jäger en Raphael Vanoli alias Knalpot door 3VOOR12/Amsterdam constant in de gaten gehouden. Na het uitroepen van het duo tot Hollandse Nieuwe werden er interviews gedaan rondom de release van hun eerste officiële EP Serious Outtakes en naar aanleiding van de vele buitenlandse tours die de band al achter de kiezen heeft. Inmiddels is de releasedatum van een nieuwe EP bekend: 9 april. Een update met de band mag dan ook niet ontbreken.

Een paar maanden geleden berichtte VPRO’s 3VOOR12 dat er in april en mei een albumreleasetour zou plaatsvinden, wat suggereerde dat er dan een debuutalbum zou zijn. Nu blijkt het om een EP te gaan. Missie niet volledig gelukt in Polen?
GJ: "Ons eigenlijke debuutalbum hebben we een paar jaar geleden al gemaakt. Die hadden we in korte tijd in eigen beheer opgenomen om te kunnen verkopen bij onze eerste shows. Later hebben we de vetste stukken daarvan uitgebracht als de EP Serious Outtakes. Het nieuwe album is nog niet helemaal af, maar die willen we in het najaar releasen. We zijn nu op zoek naar een label dat iets kan betekenen op internationaal vlak. Maar eerst gaan we dus een EP uitbrengen met de stukken die wel af zijn. Het wordt een kleine release in eigen beheer. We merken dat er behoefte is aan nieuwe dingen, maar willen ook de tijd nemen om een zo goed mogelijke plaat af te leveren."

Wat kunnen de fans verwachten van het nieuwe materiaal?
RV: "Bij Serious Outtakes had Gerri nog geen electronica. Ik heb nu ook een oude zessnarige vintage Fender bas gekocht. Het heeft nu veel meer lagen. Het geluid is daardoor veel rijker geworden en de composities dieper. Er kan melodisch meer, maar het is ook meer noisy en met meer soundscapes. De nummers zijn in de afgelopen drie jaar echt bouwwerken geworden. We hebben monsters gebouwd, alsof we met vijf mensen in de band zitten. Het enige wat we nog steeds niet hebben is zang, misschien dat daar in de toekomst nog verandering in komt."

Is de muziek dan live nog wel door twee personen uit te voeren?
GJ: "Door het gebruik van loops kunnen we het nog wel gewoon met twee personen spelen, in laagjes. Ik moet dan soms drummen met één hand en met de andere loops bedienen."
RV: "Ik speel vaak gitaar en keyboard tegelijk en doe met mijn voeten de loops."

De afgelopen maanden speelden jullie onder andere op de festivals Eurosonic en Le Guess Who?. Zijn er nummers die mensen daar kunnen hebben gehoord en die nu op de EP verschijnen?
GJ: "Onze livehit Stainless stond ook op de eerste plaat, maar die vonden we toen niet goed genoeg voor de Serious Outtakes EP. Dat nummer speelden we altijd aan het einde van de set en duurde soms wel twintig minuten. Een compacte versie verschijnt op de nieuwe EP. Mensen vroegen vaak waar ze dat nummer konden krijgen en die moesten we dan teleurstellen. Het gaat wel een beetje langzaam, maar stap voor stap komt het toch allemaal op cd."

Wat zijn de voornaamste invloeden voor het nieuwe materiaal?
RV: "Poeh, dat is zo veel. Jaga Jazzist, Meshuggah, Aardvarck, Radiohead, Animal Collective, Dirty Projectors, Sigur Rós, maar ook de Noorse band Moha!, die maken Zappa-achtige noise."
GJ: "Als muziek je baan is, ga je veel op zoek naar dingen die tof zijn. En de muziek die je gaat maken is ook muziek die je zelf goed vindt. Wat er dan uiteindelijk uit komt is een soort overlap van wat ik helemaal de shit vindt en wat Raphael helemaal de shit vindt. En dat probeer je dan op een persoonlijke manier te spelen."

Hoe gaat het schrijfproces voor Knalpot?
GJ: "We hebben meerdere schrijfstrategieën. Losse ideeën worden geintroduceerd, dan gaan we spelen, oefenen, jammen, opnemen en terugluisteren. Maar we werken ook veel met concepten, zowel ritmisch als sonisch. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als we bepaalde dingen expres weglaten? Wat blijft er dan nog over? Klinkt dat beter of minder? En als het niet meteen gebeurt, dan komen we misschien een jaar later de opname tegen en kunnen we er dan wat mee. We willen open en breed denken over de muziek."

Wat zijn de leukste shows om te spelen?
GJ: "De festivals. We waren headliner op de zaterdagavond van het Satta Outside festival in Litouwen, een dubstep/new music festival in een amfitheater voor drieduizend man. Voor ons stond Mount Kimbie, die nog op Raphaels gitaar hebben gespeeld, en na ons Hudson Mohawke. Het festival lag aan een rivier en Aardvarck draaide na ons op een kleiner podium. Bij zijn podium kon je zo vanaf de dansvloer de rivier in springen. Het was de warmste zomer in Rusland in jaren en het was ‘s nachts zelfs nog dertig graden, dus het was ideaal dat je vanuit de rivier Aardvarck kon horen draaien."
RV: "Het is sowieso heel leuk om in de Baltische landen te spelen. De mensen zijn heel kunstzinnig en kennen veel meer artiesten dan de mensen hier."
GJ: "Op het SKIF festival in St. Petersburg werden we zelfs herkend."

Wat is het ultieme doel dat jullie met Knalpot willen bereiken?
GJ: "We vinden het te gek als muziekfreaks ons goed vinden, maar willen ook dat 3FM luisteraars naar ons kunnen luisteren als ze niet bevooroordeeld zijn en er voor open staan. Wij proberen onze muziek zo duidelijk mogelijk neer te zetten en zo tof te maken dat we zelf volledig overtuigd zijn. Daardoor kunnen we het enthousiasme zo goed mogelijk overbrengen. Als andere mensen dat dan ook tof vinden is dat voor ons het allermooiste wat er is."

Knalpot speelt op het 5 Days Off festival, vrijdag 4 maart 2011 vanaf 22.30 uur in de kleine zaal van Paradiso. In het kader van Cinesonic brengen ze een eigen soundtrack bij de film van Frans Zwartjes. 9 april verschijnt de nieuwe Knalpot EP en is het releasefeest in OT301 in Amsterdam.
- 3voor12


"Zeven keer Eurosonic 2011"

Het geluid van Knalpot [foto links] uit Amsterdam is een ontploffende, muzikale fragmentatiebom. Veroorzaakt door freejazz, noise, drones, metal, naïeve keyboardtonen en beats. Struikelbeats welteverstaan, want de ritmes zijn tegendraads en slepend. Niet in de laatste plaats veroorzaakt door de van oorsprong Oostenrijkse drummer Gerri Jäger. Gitarist en elektronicatovenaar Raphael Vanoli doet hier zijn schepje bovenop met gruizig en krassend gitaarspel, dat duelleert met drones en simpele casiodeuntjes. Dit levert contrastrijke klankcollages op waarin elektronica de kop flink stoot tegen gitaar en andersom, met als extra ontwrichtende factor de drumfratsen van Jäger. Zo klinken ze op het ene moment als liftmuziek voor lsd-gebruikers en even later als een opwindende inhaalrace tussen maniakale drums en koele keyboardtonen. Live halen ze alles nog verder door de mangel met een karrenvracht aan effectapparatuur. Met Knalpot heeft Nederland er een act bij die de muzikale grenzen écht opzoekt. Horen en zien is geloven. - Kindamuzik


"Knalpot at the Sugar Factory"

A hop, skip and a jump away from Arifa at the Welkweg, is the Sugar Factory (literally, a hop, skip and jump!) but at complete opposite ends of the musical spectrum in terms of sound, was my last band of the night Knalpot.

I have to declare right at the start that I loved this band. I'd never heard of them, but as soon as I set foot in the Sugar Factory, it felt 'right'. Very atmospheric lighting and an intimate feel set the tone. Described as a two man orchestra, Knalpot took to the stage, one drummer, one guitarist, both wearing what looked like hats made from old vinyl lps.

The music, I guess was a cross between, Sigur Ros, Audrey and Jonnesu 1886 (sic). Pounding, rhythmic drums, rock lead guitar but...with live samples and loops, an array of distortion pedals and effect boxes all greating a great noise from the two muisicians. I loved it how they would have to play the drums and guitar one handed as they used the other hand to set off the samples and loops etc.
It was a great set and I'm looking forward to seeing them again.

Oh I almost forgot. So where is the world or jazz element here? Well as the drummer said during the set 'you might not know it but the jazz ethos is in there' and who am I to argue with him?

Here are some pictures from the set and a couple of clips of music, again if you know the names of the song let me know please! - Music as culture


"Satta Outside 2010"

Not so long ago I said that there are hardly any musical discovery's at Lithuanian
festivals.I kind of take it back: Knalpot with their drone and vibrating basses,their dydrums carried away the whole festival and the previous ones before as well.....
- Ore/ Viktorija Rusinaite


"North Sea Jazz Festival"

I returned, somewhat disheartened, in time to see local heroes Knalpot tearing up the stage, mixing math rock guitar crunch with razor sharp drumming and electronic effects. Their fifteen minute-long closing track featured a long middle section of spaced out dub electronica, taking their jazz tips via the stylings of the Moritz von Oswald Trio. I’d like to see these guys on a London stage sometime soon.
- Mapsadaisical.wordpress.com


"The Night of the Unexpected"

In the upstairs hall of Paradiso: Knalpot put an impressive and screaming end to this year's dutch input at the ‘Night of the Unexpected’. Full of liveliness and dedication, with heads facing each other - the drummer and guitarist brought a smashing avalanche of dub, noise, rock, drum'bass and jazz that is unprecedented untill now. Murdering rhythms and crashing bass while alternating between the subtle and the raw. The cherry on the pie."
- FRET Magazine


"Quote"

With a freshness that summons up a sunny-day-stoned Can or a jazz quartet freed from a dictatorial star player, Knalpot are onto something - Rock-A-Rolla


"STREAM tipt Incubate"

Misschien wel het beste Nederlandse rockduo dat in 2009 is komen bovendrijven. Drums, gitaar, elektronica en een immense hoeveelheid energie. Ze kunnen hard, maar ze kunnen vooral ook heel goed. En ze slagen er in om als live-band onmiskenbare dubstep te produceren. Afgelopen week verscheen hun debuut EP 'Serious Outtakes'. Voor wie twee maal tien minuten de adem in durft te houden, om daarna in een woeste dans uit te barsten. - Stream Magazine


"KNALPOT | Serious Outtakes"

Knalpot | Serious Outtakes
Ontploffende muzikale fragmentatiebom.
EP, Eat Concrete/Rushhour
Tekst: André Rozendaal
Publicatiedatum: 08 februari 2010

Het Noorderslagfestival staat niet bekend om een vooruitstrevende programmering van bands. Tijdens de afgelopen editie was het weer van hetzelfde laken een pak: de muzikale vernieuwingsdrang moest je met een vergrootglas zoeken. Een enkele uitzondering hierop was diep weggestopt in een kelder, zoals Knalpot uit Amsterdam. Waar ze onder andere de verknipte muziek van de ep Serious Outtakes nog verder door de mangel van hun effectapparatuur haalden.

Want de al in oktober 2009 verschenen verzameling opnames van het tweetal luistert ook zonder de livebewerking al weg als een ontploffende muzikale fragmentatiebom. In zes nummers komen vele smaken voorbij, zoals freejazz, noise, drones, metal, maar ook naïeve casiotonen en beats. Struikelbeats welteverstaan, want de ritmes zijn tegendraads en slepend. Niet in de laatste plaats veroorzaakt door de van oorsprong Oostenrijkse drummer Gerri Jäger. Gitarist en elektronicatovenaar Raphael Vanoli doet hier zijn schepje bovenop met gruizig en krassend gitaarspel, dat duelleert met drones en simpele casiodeuntjes.

Dit levert contrastrijke klankcollages op waarin de elektronica haar kop flink stoot tegen de gitaar en andersom, met als extra ontwrichtende factor de drumfratsen van Jäger. Af en toe kun je er geen touw aan vastknopen, maar de perfectionisten van Knalpot hebben alles tot aan de laatste noot uitgedacht. Zo klinkt het nummer 'Indorock' in eerste instantie als liftmuziek voor lsd-gebruikers, maar het ontpopt zich gaandeweg als een opwindende inhaalrace tussen maniakale drums en koele keyboardtonen.

Het tweetal kent elkaar van het Amsterdamse conservatorium. De stad beviel hen zo goed dat ze er bleven hangen. Inmiddels hebben ze met Knalpot door Europa getoerd en stonden ze vorig jaar op Lowlands, State-X New Forms en Incubate. De muziek klinkt als een uit de hand gelopen jam tussen Fuck Buttons en Shellac. Maar dan nog doe je ze tekort, want eigenzinnigheid kent geen tijd. Met Knalpot heeft Nederland er een act bij die de muzikale grenzen écht opzoekt. Horen is geloven. - Kindamuzik


"Knalpot neemt debuutalbum op in Polen"

Amsterdamse Hollandse Nieuwe Knalpot bestaat pas drie jaar, maar heeft er al acht buitenlandse tours op zitten. Het duo, bestaande uit gitarist Raphael Vanoli en drummer Gerri Jäger, heeft een zeer overweldigende sound, waardoor ze voor sommigen te onnavolgbaar zijn. Voor anderen zijn ze een revelatie, wat leidde tot optredens op onder andere Lowlands en North Sea Jazz. Nu de band op het Hollandse Nieuwe podium op Le Guess Who? staat is het hoog tijd om het duo weer eens aan de tand te voelen.

Op het moment van schrijven zit de band in Polen voor opnamesessies van het debuutalbum, dat volgend jaar moet verschijnen. "We nemen vijf dagen op in the middle of nowhere, in een mooie boerderij in de bergen tussen de bomen. Het is een top studio, geen Poolse DIY-vibe; de eigenaar is een Amerikaan en een oude vriend van ons. Wij krijgen hier topkwaliteit en hebben tegelijkertijd rust in deze mooie wilde natuur. We experimenteren en schrijven. Sommige nummers zijn al af, andere dingen moeten we nog afmaken."

Muzikaal is er inmiddels van alles veranderd. Zo vertelt Vanoli dat we veel meer bassen kunnen verwachten en dat er meer elektronica gebruikt wordt. Dat zullen we ook op Le Guess Who? gaan terughoren: "We gaan zeker nieuw materiaal spelen, we hebben een hoop nieuwe stukken. Het is een veel bredere sound. Sommige mensen vonden ons oude werk moeilijk toegankelijk. Ik denk dat het nieuwe materiaal beter te begrijpen zal zijn."

Om fulltime met de muziek bezig te kunnen zijn, heeft Knalpot inmiddels een manager aangesteld en gaan de boekingen nu via Alles Los. Zij zijn nu aan het boeken voor de album release tour, die in april en mei van volgend jaar gepland staat. "Het gaat nu veel beter. We hoeven niet telkens onze mail te lezen en kunnen ons op de muziek concentreren, dat is te gek."

De band weet nog niet waar het nieuwe album zal worden uitgebracht, maar er wordt wel over een label nagedacht.

Knalpot staat op 25 november tijdens Le Guess Who? op het Hollandse Nieuwe podium in dB's. - 3voor12


"World Minimal Music Festival / Oval and Knalpot at Bimhuis, 04/04/09"

Knalpot are a hyper-energetic Dutch two piece – Gerri Jager on drums, and Raphael Vanoli on guitar and electronics. Despite their limited number, they manage to sound like a bastard hybrid of a load of Rune Grammofon and Warp bands – the skronk of Supersilent, the punk of MoHa, the mathematik of Battles, and the electronik of Pivot. Their set began with drilling noises and drone mutating into jazzy post-rock rhythms, before the drummer started slapping his kit with chains as the guitarist spat out bursts of noise, the two coalescing in spasmodic rhythmic fits. AFX acid electronics and casio burble were equally at home among the grooves. Speaking of which, the pair pulled their woolly hats down over their eyes and fell into a ridiculous monster of a groove for the finale, like the locked groove of This Heat’s “Health and Efficiency”, somehow managing to end in sync, and to huge applause from the Bimhuis crowd. Knalpot are ones to watch, no doubt. - Mapsadaisical.wordpress.com


Discography

Serious Outtakes, EP, 2009 (Eat Concrete)

Photos

Bio

Knalpot is a critically acclaimed experimental electronic rock duo from Amsterdam. It consists of French/ German guitarist Raphael Vanoli (Freiburg, 1978) and Austrian drummer Gerri Jäger (Innsbruck,1979). Despite the small number of band members, their instrumental setup is extensive: the band owns a boutique collection of vintage effect pedals and devices, supporting guitars, drums, and keyboards, joined together as a networked motherboard of musical possibilities.

The distinct Knalpot sound is a vivid synthesis of hyperdub basslines, time-defying stumble-rhythms and ultrarock frequencies, and has been influenced by a wide range of innovative electronic musicians from different generations and domains: Chris
Clark, Christian Fennesz, Aardvarck, Jonny Greenwood, Hudson Mohawke, Christian Wallumrød and Dimlite.
However making electronic music, Knalpot refrains
from using computers in their work. Each track is a carefully sculpted architecture of craftsmanship, virtuosity, and determination.

Knalpot has played at renowned festivals as North Sea Jazz (Rotterdam), Lowlands (Biddinghuizen), 5DaysOff (Amsterdam), Viral Radio Festival (Amsterdam), Exit (Novi Sad), SKIF (St. Petersburg), Satta Outside (Vilnius), 12Points! Festival (Stavanger), and many more. Their groundbreaking performances at Bimhuis and Trouw in Amsterdam are considered highlights by these venues, audiences and critics alike. Previously they have toured amply through Europe, the United States and South America.

Knalpot is admired by fellow musicians as Chris Clark, Bibio, Aardvarck, Dub Trio, Icarus, Anton Goudsmit, Jim Black, Frank Möbus.
They have released their EP Serious Outtakes in October 2009, and are set to release a new EP in April 2011.

Festival Highlights:
12points! 2010 (Stavanger, N)
North Sea Jazz Festival 2010 (Rotterdam, NL)
Noorderslag 2010 (Groningen, NL)
International Film Festival Rotterdam 2010 (Rotterdam, NL)
Satta Outside 2010 (Lithuania)
EXIT 2009 (Novi Sad, Serbia)
Lowlands 2009 (Biddinghuizen, NL)
Amsterdam Dance Event 2009 (Amsterdam, NL)
The Night of the Unexpected 2009 and 2010 (Amsterdam, NL)
State X New Forms (The Hague, NL)