Loops
Gig Seeker Pro

Loops

Amersfoort, Utrecht, Netherlands | INDIE

Amersfoort, Utrecht, Netherlands | INDIE
Band EDM

Calendar

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

Press


"Loops wil iedereen blij maken met melodieuze techhouse"

Het is een zonnige lenteavond. Sebastiaan Smink (20) en Boris Acket (21) van Loops zitten na een dagje studio met wat vrienden in hun stamkroeg Van Zanten in Amersfoort. Er hangt een familiaire sfeer in het cafe, die letterlijk tot uitdrukking komt als Sebastiaan zegt: "Kijk, die man achter de bar, dat is mijn vader." Boris: "Dit is echt onze stamkroeg. We komen hier al heel ons leven. Er zijn hier veel creatieve mensen. Je kunt hier lekker creatief bierdrinken." Ook de vader van Boris komt langs.

Het zijn ook deze vaders die Boris en Sebastiaan drie jaar geleden bij elkaar hebben gebracht. Boris was al een tijdje aan het draaien als techno-dj, toen hij op Minimaal Kabaal gevraagd werd om meer live te gaan doen. Hij ging op zoek naar een pianist. De vader van Boris kende Sebastiaan en die was wel enthousiast over het idee. Al wist hij in eerste instantie niet zoveel van elektronische muziek. "Ik kom meer uit de bandjeswereld. Natuurlijk kende ik wel wat standaard dingen, maar ik heb ontzettend veel bij moeten leren."

Hoewel Sebastiaan en Boris nu aardig op één lijn zitten, zijn er toch periodes van onenigheid. Sebastiaan: "Dan kunnen we echt oeverloos zwetsen over een milliseconde in een track waar we het niet over eens zijn." Boris vult aan: "Het gaat ook om compromissen sluiten en uiteindelijk weet je niet meer waar je je nou druk om maakte."

Loops is begonnen vanuit de melodieuze minimal plaatjes te maken. Gaandeweg heeft het duo zich ontwikkeld naar wat meer techhouse. Maar er worden ook samples gebruikt, zoals van Dusty Springfields ‘Spooky’ en free jazz uit de jaren zestig. Het melodieuze in de muziek is nog steeds kenmerkend voor de stijl van Loops. Als de mannen een track maken werken ze ook meestal vanuit de melodie. Toch is de stijl van Loops niet goed te definieren. "Want", zo zegt Boris, "we wisselen nogal van stijl. We zijn echt vliegers, om de drie maanden gaan we weer een andere kant op." Sebastiaan: "We proberen buiten de hokjes te denken en zijn aan het experimenteren met allerlei soorten muziek."

Ondertussen heeft Loops redelijke bekendheid verworven in de Nederlandse technoscene en hebben de mannen op grote feesten gestaan zoals Timewarp Nederland en Cocoon in Amsterdam. Hier stonden ze naast de echt grote namen als Sven Väth en Karotte. Toch kijken Boris en Sebastiaan niet echt op naar artiesten als deze. "Onze eigen muziek vinden we toch het vetst!", zegt Sebastiaan met een lach. Boris is iets genuanceerder. "Natuurlijk hebben we wel respect voor die artiesten, maar het is zeker geen opkijken naar."

Grote woorden voor twee jongens die voor hun eerste optreden, in het kleine dj-cafe TWSTd in Amsterdam, voor zes man optraden. "We hadden niet eens een auto, we hadden niet eens een rijbewijs, dus we zijn er met een bolderkar naar toe gereden." Achteraf bleek het een belangrijk moment voor Loops, want hier werden ze gescout door het Amsterdamse Outland Records, waar ze een plaat mochten uitbrengen.

Deze zomer wordt een album gemaakt. Sebastiaan en Boris willen dan nog meer gaan experimenteren. "We willen wat meer met gitaar- en drumsamples gaan werken", zegt Sebastiaan. "Ook willen we wat projectmatiger gaan werken en echt kijken wat we nou allemaal kunnen. Daarom willen we ook het liefst een maand ergens in een boerderij gaan zitten, ver weg van alles", aldus Boris.

Nou lijkt Amersfoort ook niet de meest bruisende stad om als techno-act te opereren. "We zijn ook niet zo rock ’n roll," zegt Boris. "Eigenlijk is het heel burgerlijk allemaal. Elke donderdag beginnen we ’s ochtends met een kop koffie hier in het cafe, om dingen door te spreken. Dan gaan we de studio in." Op den duur willen de mannen wel naar Amsterdam. "Maar dan willen we wel een huis met studio. En dat is moeilijk om te vinden. En eigenlijk hebben we het hier nog ontzettend naar ons zin. Afgelopen weekend bijvoorbeeld, hebben we een pineappleparty georganiseerd. Je kunt gewoon ’s middags mensen opbellen en dan heb je ’s avonds een feestje. Het is gewoon een hele leuke groep."

De komende maanden staan er nog diverse sets op het programma. Op 14 mei viert Loops zijn driejarige verjaardag in de Poema in Utrecht en deze zomer staan ze op het Soenda festival. Ook de oosterburen worden aangedaan. Zaterdag staat Loops op 130beats in Hannover, de driejarige verjaardag van Duitse eventorganisatoren Elektroraum. Boris: "Laatst hebben we al opgetreden in München, in de Harry Klein Club. Dat was echt vet. Dat publiek kende ons niet, maar iedereen ging helemaal los."

Zijn de Duitsers misschien extraverter dan de nuchtere Nederlanders? "Het Nederlandse publiek is verwend, denk ik. Als ze de set een paar seconden niet interessant vinden, gaan ze al weg om een biertje te halen." Zelf gaan de mannen wel helemaal uit hun dak achter de draaitafels. Sebastiaan: "We willen gewoon dat iedereen losgaat op onze muziek. Als wij losgaan, breng je dat over op het publiek. We willen gewoon dat iedereen blij is!"

Aanstaande donderdag is Loops te gast bij de Club 3VOOR12/Utrecht. Wat kunnen we daar van verwachten? "We weten het nog niet precies, maar waarschijnlijk houden we het heel muzikaal en melodieus en gebruiken we wat samples. Maar aan het eind natuurlijk los!"


Club 3VOOR12/Utrecht 'Koninginnenachteditie' met The Secret Love Parade, Aestrid, Hyper Hyper, Harold K, King Automatic, Yoshimi en Loops, 29 april @ dB's. - VPRO - 3voor12


Discography

Loops - Tuner EP, Outland Records (TRIP046), Jan. 2009
A1 - Tuner
B1 - 16, Maybe 17, Maybe 18
(Vinyl & Digital Release)

Loops - Dinsdagmiddag EP, Wolfskuil Ltd. (WLTD006), July 2009
A1 - Dinsdagmiddag
B1 - BHB
B2 - Benchsittin’
(Vinyl & Digital Release)

Loops - Esther Moose EP Neovinyl Revords (NVR007), May2010
1 - Esther Moose (original)
2 - Hink Stap Sprong (original)
3 - Hink Stap Moose (william Kouam Djoko Mashed Potatoe Mix)
4 - Hink Stap Sprong (Baldo Remix)
(Only Digital Release)

Remixes:
DJ Yellow ft. Marlene - Je t'M (Loops Remix)
Appears on:
Allain Ho feat. Marlene - Je t'M EP, Composite Records (CRDT18)

Applescal - Black Spirals (Loops Remix)
Appears on:
Applescal - A Mishmash of Changing Moods Remixes, TRAUM (TRAUMV124)

Photos

Bio

Boris and Sebastiaan had met before, but they hadn’t seen each other for about 14 years. It was the Minimaal Kabaal gig in their hometown Amersfoort that brought them together once again. After a few gigs and a whole lot of productions they were scouted for the legendary Outland label from Amsterdam (Tuner EP, jan. 2009). After their second release (Dinsdagmiddag, Wolfskuil ltd, july 2009) their 3rd release was released in may 2010 (Esther Moose EP, Neovinyl, may 2010). Their records are widely supported by a broad range of artists, such as Karotte, Len Faki, Joris Voorn, X-press 2, Laurent Garnier, Michel de Hey, Slam and many more!

Even though Loops had just been around for 3 years now, stage fright is no longer a problem for them. Time Warp NL, Mr. Stubnitz, Cocoon goes Amsterdam, Mysteryland and Studio 80 have gotten acquainted with the energetic sound of these guys. Loops’ dynamic and danceable live sets create a delirious public every single time and thanks to that they have started to build a name for themselves abroad as well.

Besides the Make Up Club in Gent (Belgium) these two guys have taken the stage in several German clubs already, kampongs which the world famous Harry Klein Club!! This duo, which made it to the finals of the Grand Prize of The Netherlands (DJ/Dance Producer), searches for the balance between musicality and groove.