Mad Ice
Gig Seeker Pro

Mad Ice

Band World Pop

Calendar

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

The best kept secret in music

Press


"Listettan i Tanzania och Uganda är här"

Agneta Sjöblom. Västranyland 18.9.2006

Listettan i Tanzania och Uganda är här

Nu slipar afropopstjärnan Mad Ice talangen på Lärkkulla i Karis

Hemma i Östafrika är han storstjärna. Där kan han inte gå gatorna utan att ha folk som rycker honom i ärmen och vill prata, eller kanske sjunger någon av hans sånger. På gatorna i Finland och Karis får han åtminstone än så länge promenera ostört och anonymt. Men om Mad Ice, eller Ahmed Mohamed Kakoyi som han egentligen heter, får bestämma kommer han så småningom att vara känd även här.
– Målet är att komma upp på Billboard, den amerikanska topplistan. Men det får ta sin tid. Jag är en tålamodig kille, säger han och fyrar av ett blixtrande leende.

MUSIKLINJEN vid Lärkkulla, där ”Maddie” inledde sina studier i höstas, hittade han via nätet. Sångundervisning behöver den talangfulla 25-åriga ugandiern inte. Däremot tyckte han att det var på tiden att lära sig lite teori och hur man spelar gitarr och piano.
– Jag kan några gitarrackord och komponerar min egen musik, men har fått ha andra att skriva ner den åt mig, säger han och tror att de nya kunskaperna är något han ska ha mycket nytta av i framtiden.
Orolig över att han ska bli bortglömd hemma i Afrika medan han lär sig nya gitarrackord borta i Karis behöver han inte vara. Hans senaste singel har börjat sin klättring mot toppen och om tidigare tecken håller i sig kommer den att bli där ett bra tag.

SIN MUSIK beskriver han som en blandning av worldpop, dancehall och soul.
Texterna är viktiga för Maddie som förutom luganda och swahili också sjunger på engelska. Ett populärt tema är kärleken.
– Men inga obsceniteter. Jag vill att hela familjen ska kunna lyssna på min musik, säger Maddie som just nu jobbar på en ballad för All African Awards.

KONTAKTEN TILL Finland knöts då Mad Ice östafrikanske producent Miikka Kari återvände till sitt egentliga hemland Finland och bjöd Maddie att komma att hälsa på. Det första besöket gav mersmak och följdes av flere och mer långvariga vistelser.
– Nu har jag familj här och försöker lära mig språket. Jag trivs i Finland, de flesta människorna är trevliga.
Om tillvaron i Finland på något sätt kommer att börja influera den egna musiken återstår att se.
– Jag älskar ”iskelmä”! De finländska schlagersångarna är otroligt duktiga, Paula Koivuniemi helt fantastisk! säger Maddie entusiastiskt och är lite ledsen över att välgörenhetskonserten där han skulle ha uppträtt tillsammans med Paula blev inställd.

MAD ICE har nyligen startat ett eget åttamanna-band och sysslar dessutom med ett litet sidoprojekt som det finns förhoppningar om att ska göra honom till Finlands första dancehall-artist à la Shaggy och Sean Paul.
Förutom att syssla med musik provar han också sina vingar som skådespelare – i nästa år kommer han att skymta i en roll i TV-produktionen "Poikkeustila" som spelas in just nu.

AGNETA SJÖBLOM


- VästraNyland, Finland


"Mad Ice"

30.12.2004 KATJA BLOIGU, KUMPPANI MAGAZINE 1/2005

Ugandalainen poplaulaja Mad Ice, 24, hakee menestystä länsimaiden musiikkimarkkinoilla. Siinä häntä auttaa suomalainen levy-yhtiö, joka haluaa olla mukana kehitysyhteistyössä.

Kuva: Mad Ice. (Kuvaaja: Ida Pimenoff)
Mad Ice yrittää vallata myös Suomen markkinoita.

Ugandalainen pop-artisti Mad Ice, oikealta nimeltään Mohammed Kakoyi, on juuri levyttänyt ensimmäisen länsimarkkinoille suunnatun albuminsa - Suomessa. Mad Icelle Suomi on jo nyt toinen kotimaa. "Olen musta mies", Mad Ice sanoo suomeksi ja nauraa.

Hän sanoo suomen olevan helppo kieli oppia, koska suomessa vokaalit lausutaan samoin kuin swahilissa. Mad Ice vieraili syksyllä Suomessa toista kertaa.

Artistin syksy kului levyttäessä uutta materiaalia If-levylle, joka tuli kauppoihin joulukuussa. Mad Icen musiikki edustaa 1990-luvun puolivälistä saakka nousussa ollutta uutta itäafrikkalaista populaarimusiikin aaltoa.


Mad Ice (Kuvaaja: Ida Pimenoff
Artisti maksaa

Mad Ice on aina ollut musikaalinen. Hän soittaa muun muassa pianoa, rumpuja ja kitaraa. Mad Ice kävi koulunsa Ugandassa ja esiintyi jo tuolloin Kampalan klubeissa. Hänen taiteilijanimensä oli tuolloin pelkkä Mad. Pehmeän laulutapansa ansiosta hän sai lisänimen Ice, jää, jonka merkitys Itä-Afrikassa on suurin piirtein sama kuin englanninkielen sanan cool, viileä.

Mad Ice muutti Dar es Salaamiin vuonna 2001. Häntä oli aiemminkin kosiskeltu mukaan musiikkibisnekseen, mutta oman päätöksensä hän teki vuonna 2002, jolloin astui studion ovesta sisään, ja kertoi haluavansa levyttää.

Studiossa työskenteli Miikka Kari, ja yhteistyö alkoi. Mad Icen ensimmäinen levytys oli hidas R’n’B -tyylinen laulu. Laulua soitettiin radiossa vain öisin, ja siksi julkisuus jäi vähälle. Joulukuussa 2002 Tansanian radioasemilla alkoi soida Mad Icen toinen laulu Wanadamu. Todellinen megahitti Babygal syntyi keväällä 2003 ja samana vuonna Mad Icesta tuli huippusuosittu koko itäisen Afrikan alueella. Nyt menestystä haetaan myös lännestä.

Aiemmat hittikappaleet ovat myös mukana Suomessa julkaistulla levyllä, ja niissä Mad on käyttänyt perinteisiä sindimba-rytmejä. Kyseessä on kuitenkin leimallisesti tansanialainen, uusi pop-musiikin muoto, josta on tullut kaiken kansan musiikkia.

Bisneksessä liikkuu myös raha. Kyse ei ole marginaali-ilmiöstä, sillä swahilinkielisellä markkina-alueella on yli 60 miljoonaa ihmistä. Musiikin tuotanto ja laatu on kasvanut nopeasti, mutta lainsäädäntö ja käytännöt eivät ole pystyneet samaan. Vain harva muusikko voi elättää itsensä työllään. Tekijänoikeuslaki on olemassa, mutta sitä ei kukaan todellisuudessa valvo. Laittomia kopioita on helppo tehdä ja leimoja väärentää. Artisti voi tienata vain esiintymällä.

"Uusia artisteja tulee niin paljon, että en itsekään pysy enää mukana", Mad Ice kertoo. "Ammattimaisia tuottajia taas ei ole tarpeeksi. Laulut tehdään nopeasti ja halvalla, niitä soitetaan hetki radiossa, ja sitten artistit häviävät. Se on harmi, sillä siellä on paljon hyviä laulajia ja lauluntekijöitä."

"Erityisesti Afrikassa artisti ei juuri hyödy työstään. Artistin etuja ei valvo kukaan, vaan jokainen tekee niin kuin osaa. Pitää tuntea oikeat ihmiset, olla aktiivinen ja katsoa tarkkaan kehen luottaa. Minulla on ollut hyvä tuuri."

Kuva: Mad Ice keikalla. (Kuvaaja: Herkko Eskelinen)
Mad Ice klubikeikalla Dar es Salaamissa viime kesänä.
Kieli ei ole este

Mad Ice uskoo voivansa menestyä myös lännessä. "En olisi täällä, ellen uskoisi menestykseen. Laulan rakkaudesta. Se on universaali aihe ja tunteet välittyvät musiikista, vaikka kieltä ei ymmärtäisikään. Nyt minulla on levyllä myös kokonaan englanninkielisiä lauluja, mutta laulan toki edelleen swahiliksi ja gandaksi."

Kesällä Mad Ice esiintyi Joensuussa Ilosaarirockissa. "Ihmiset alkoivat tanssia heti. En ole nähnyt mitään suomalaisten ujoutta. Tanssiminen on paras vastaanotto, mitä musiikillani voi olla."

"Halusin itselleni työn musiikista. Musiikki helpottaa niin monenlaista kärsimystä. Tiesin, että onnistun siinä vielä, mutta asiat ovat tapahtuneet vähitellen. Kun onnistuin Afrikassakin, miksi en onnistuisi myös täällä."

Youssou N’Dour on yksi Mad Icen suosikkiartisteista. Myös N’Dour on käynyt pitkän tien ennen kuin saavutti nykyisen menestyksensä. "Hänellä on nyt oma musiikkistudio ja klubi Senegalissa ja hän työllistää monia ihmisiä. Pienen Senegalin musiikkiteollisuus on kehittynyt huimasti hänen ja monien muiden senegalilaisten muusikoiden suosion myötä. Ihan hyvin sama voisi tapahtua Tansaniassakin", Mad Ice uskoo.

Afrikkalaisen musiikin menestymättömyyden syyksi lännessä sanotaan usein, että afrikkalaista musiikkia ei ymmärretä Euroopassa. Mutta kuinka kuulija voi olla ymmärtämättä jotain, mitä ei edes tiedä olevan olemassa? Musiikki vain täytyy tuoda ihmisten kuultavaksi.

Lähes kaikki Saharan eteläpuolisen Afrikan musiikilliset tähdet tulevat Länsi-Afrikasta. Tämä antaa lännessä yksipuolisen kuvan afrikkalaisesta nykymusiikista. Myös Itä-Afrikan musiikillinen kulttuuri on rikas. Jos Euroopassa olisi enemmän tarjolla afrikkalaista nykymusiikkia, käsitys Afrikasta modernina, musiikiltaan ja kulttuuriltaan rikkaana mantereena vahvistuisi.

Afrikkalaisen musiikin vaikutteita on aiemmin pidetty vain mausteena länsimaisessa musiikissa, esimerkkinä Malang Cissokhon yhteistyö J. Karjalaisen kanssa. Musiikin avulla taistellaan myös rasismia vastaan. Unicefin hyvän tahdon lähettiläinä ovat laulaneet mm. Miriam Makeeba ja tällä hetkellä Angèlique Kidjo. Tämänkaltaiset suuren yleisön konsertit ovat oiva tapa tuoda ilmi afrikkalaista popmusiikkia.

Kieli ei ole este, esimerkiksi Fela Kutin poika Femi Kuti laulaa myös äidinkielellään wolofilla ja on saavuttanut suuren suosion. Afrikkalainen musiikki voi kaikin puolin rikastuttaa länsimaista musiikkikenttää.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2005 - Katja Bloigu


"Mad Ice"

Mad Ice

Kwa wakati huo anaanza kutamba ungeweza kumwita bwana mdogo...na hii labda ingetokana na uwezo wake au labda kwasababu aliibuka ghafla kwa wakati huo..isitoshe kutokea kwake mkoani Mwanza kungeweza kukufanya usiamini kuwa anaweza kuhimili mikikimikiki ya mjini.

Mad Ice


Anayezungumziwa hapa si mwingine bali ni msanii Mohamed Kakoyi..lakini 99% ya wapenzi wa muziki wake wanamtambua zaidi kwa jina la MAD ICE.

Historia ya kijana huyu ambaye mwenyewe anasema muziki ulikuwa ukimsumbua kichwani toka akiwa bwana mdogoo...enzi zileeeeee za kucheza mchezo wa kujificha,lakini akiwa hana la kufanya huku akisubiri angalau umri usogee ili aweze kuwaonesha...viumbe wa mola ni kitu gani hasa alikuwa akikiota toka akiwa mduchuu.

Akielezea historia yake kwa mapana zaidi Mad Ice ambaye ni mwenyeji wa Mwanza anasema mwaka 1999 alimaliza elimu yake ya sekondari nchini Uganda na kuamua kurudi nyumbani Mwanza, na kwa bahati nzuri hakukaa sana nyumbani kwani alipata kazi kama mwalimu wa kiingereza kwenye shule ya watoto wadogo (Kindergarten),baada ya muda aliwatosa watoto na kuamua kuwafundisha watu wazima kwenye taasisi mmoja mjini Mwanza.

Baby GaLLLLLLLL


Akiendelea anasema mwaka 2000 baadhi ya masela wake wa mtaani walikuwa wakirecord songi lao lililoitwa MICHOSHO na kuamua kumshirikisha na baada ya songi hilo kumalizika waliridhika na sauti yake ile kinoma..huku hiyo ikiwa ni mara yake ya kwanza kuingiza sauti kwenye wimbo ambao baada ya siku chache ulisikika redioni na kumfanya ajisikie kama malaika.

Msanii huyu ambaye kwa sasa ana miaka 25, anasema baada ya watu wengi kusikia sauti yake kwenye songi hilo alipata sifa kutoka kwa watu mbalimbali wanaomjua jambo lililompa moyo na kuanza kuona mwanga huku akiota kuwa mwanamuziki mkubwa katika siku za usoni.

Mwaka 2001 alitimkia Dar es salaam na kufanya kazi ya kujitolea kama mwamasishaji wa vijana kuhusu ugonjwa wa ukimwi kwenye shirika moja lisilo la kiserikali.

Wakati wote huo alikuwa akipanda jukwaani mara nyingi kuperform kwenye matamasha ya ukimwi kwa kuimba track zilizolenga kuelimisha vijana kuhusu ugonjwa huo hatari.

Kwenye matamasha hayo ndipo siku moja alipopata bahati ya kukutana na Producer Tedd Josiah kutoka nchini kenya na kumsifu kuwa ana sauti nzuri na kama akiweka bidii anaweza kuwa mwanamuziki mzuri hapo baadae....na kumwomba amtembelee kwenye studio zake zilizoko Nairobi kama atakuwa na hamu ya kurecord songi.

Kwa kuwa hakuwa tayari hakuikubali offer hiyo jambo lililozua ugomvi mkubwa baina yake na washkaji zake..waliomuona kama binadamu mjinga na anayechezea almasi chooni.

Mwaka 2002 jambo likamjia kichwani kwamba ana kipaji na hana sababu ya kukichezea ndipo alipoamua kutafuta Producer wa kufanya nae kazi...kwenye harakati hizo alifumaniana na Miika Mwamba wakati huo akiwa ni Producer wa Studio za Fm zilizopo Kinondoni...na baada ya Mika kumfanyia usaili kidogo alikubali kufanya naye kazi.

Akiwa na Mika alipewa nafasi ya kufanya track moja,lakini kutokana na kutojiamini kwake...alishindwa kufanya kazi hiyo mwenyewe na kuamua kuwashirikisha masela wake 3 na kutoka na songi lililoitwa SEMA UNACHOTAKA likiwa kwenye mahadhi ya Rhythm & Blues..ambalo hata hivyo halikupata airplay ya kutosha kwenye vituo vya Radio na baada ya muda lilisahaulika kabisa.

Anaikumbuka siku moja alipotia timu Studio kwa Mika akiwa na masela wake..alihisi kama track ikimjia kichwani na alijaribu kukaa chini na kuiandika...mwenyewe anasema kilichokuwa rahisi zaidi kwa watu kuijua track hiyo ni chorus yake iliyokuwa rahisi sana kukaa kichwani kwa mtu yoyote...baada ya kukamilisha uindishi ndipo Mika na washkaji kadhaa wakamshawishi safari hii asimshirikishe mtu bali aingie mwenyewe...anasema wazo hilo lilikuwa zuri lakini alilichukulia kama mtihani mkubwa katika maisha yake...lakini baada ya ushauri mwingiii akakubali kujaribu huku akijipa matumaini ya kufanya vizuri na track hilo lilisikika kwa mara ya kwanza December ya mwaka 2002 na kuteka masikio ya wapenzi wengi wa muziki..huku kila radio ikiucheza mara nyingi kadri ilivyoweza.

Mwezi wa nne mwaka uliofwata akarelease songi ambalo ndilo lililomweka kwenye historia ya muziki mpaka leo hii..songi hilo BABY GAL linalopatikana ndani ya albam yake iitwayo MAD ICE bado liko sawa mpaka leo hii tunavyozungumza!...na limeweza kumpa nafasi ya kuperform nchi mbalimbali duniani zikiwemoFinland,Denmark,Kenya,Uganda...na kwingineko.

Hivi sasa anatamba na track lake SHAKE iliyokuwa released hivi karibuni huko nchini Finland ambako ndiko alipoweka makazi yake kwa muda,albam yake inayokwenda kwa jina la MAD ICE inapatikana karibu duniani kote.

Akielezea sababu iliyomfanya ajiite Mad Ice!..msanii huyu anasema jina hilo kwanza linamkumbusha mbali sanaaa..wakati huo akiwa anatoroka shule mara kwa mara huko uganda na kwenda kuperform kwenye madisko.....ndipo baadhi ya watu wakampa jina la MAD.

.....Kwa ujumla jina hili lilianzia huko kwenye madisko...hilo la ICE lilikuja baada ya washabiki kuvutiwa sana na sauti yangu ...yaaani kwao walikuwa wakiiona kama kama barafu...inayowapooza kila wanapoisikia..hapo ndipo nilipounganisha yote mawili yaani MAD + ICE = MAD ICE
- www.darhotwire.com


Discography

Ni wewe- single,
May 2006. Top 10 at EATV videolist East Africa in May-June 2006

Wange -single.
October 2005. Number one hit in East Africa almost on every radiochannel (Tansania, Uganda) at the end of year 2005 in Tansania and currently (Sep 2006) in Uganda.

Album -Mad Ice 2005.
Released for western markets in Finland 2005 by Mwamba Records. Distributed by Edel Records. Baby Gal hit got airplay also in Finland.

Album - Baby Gal 2003.
Debut album in East Africa. Title song was on top of the charts almost two years 2003-2004 and number one hit on every radiochannel in Tanzania, Kenya and Uganda!

Photos

Feeling a bit camera shy

Bio

Mad Ice is one of the most succesfull and wanted artist in East Africa. Now he is rapidly conquering also the hearts of Europeans with his fantastic voice, strong melodies and touching lyrics singing in english, swahili and luganda.

Since December 2002 when he released his first song - Wanadamu- his songs have stayed on top of the charts for months, even years throughout Tanzania, Kenya and Uganda and the neighbourhood. The debut album- Baby Gal- was released in 2003. The title song became one of the biggest hits ever in East Africa region and opened the doors worldwide for Mad Ice and his music.

After having Baby Gal almost two years on top of the charts,Mad Ice decided to release the same album also in Europe. The album -Mad Ice-which comprises extra english songs like; Shake, If you're lonely and Don't pretend was released in February 2005. In Europe Mad Ice is known about his huge talent, professionalism and energetic entertaining shows.

2005 new East African release single -Wange- continued the victorious footsteps of Baby Gal and has been holding number one positions on almost every radio and tv stations in Tanzania and Uganda since the end of year 2005 up to now. Currently (Sep2006) also new single -Ni wewe- is in heavy rotation in East African tv- and radiochannels.

SOME PERFORMANCES IN EUROPE:

B-Connected Festival, Amsterdam, Netherlands 2006
Lloyd Hotel, Amsterdam, Netherlands 2006
Urban Festival URBO5 festival club Unig, Helsinki, Finland 2005
Maailma Kylässä, World Village Festival, Helsinki, Finland 2005
Market of Possibilities Festival, Mikkeli, Finland 2005
EtnoSoi Festival Helsinki, Finland 2004
PopKatu Event, Ilosaarirock Joensuu Finland 2004
Rinneradio feat Mad Ice, Ilosaarirock, Joensuu Finland 2004,
Redrama feat Paleface and Mad Ice, Bar Mary, Porvoo Finland 2004

SOME MEDIA INTERVIEWS IN EUROPE:

Radio Lijn5, Amsterdam Netherlands 22nd May 2006
TV 4 News Finland, 10th Nov 2004
Radio YleX3M Finland November 2004
Radio YleX3M Finland December 2004
Lähiradio Finland, several 2004-2006
Several magazines, newspapers and internetsites

In East Africa daily in TV, Radio and newspapers.