Maja Milinkovic
Gig Seeker Pro

Maja Milinkovic

Lisbon, Lisbon, Portugal | Established. Jan 01, 2014 | MAJOR

Lisbon, Lisbon, Portugal | MAJOR
Established on Jan, 2014
Solo World Singer/Songwriter

Calendar

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

Press


"Trago fados nos sentidos"

Maja Milinkovic Simonelli, uma bem conhecida fadista da Bósnia e Herzegovina, gravou o fado "Trago Fado nos Sentidos" em Portugal.

Depois de passar quatro meses em Lisboa, Maja gravou com os músicos portugueses Ricardo Martins e Nuno Martins no estúdio Zipmix no Algarve. A produção final e mistura foi terminada pelo bem conhecido produtor Bósnio - Deneb Pinjo que actualmente trabalha na Turquia.
"Estou muito contente com esta canção principalmente pelo facto de agora poder ter o som de uma guitarra portuguesa. Até agora só tinha sido acompanhada por guitarras clássicas e baixo que também era bom mas o som da guitarra portuguesa é perfeito. Decidi gravar este fado maravilhoso porque me encontro no seu poema. Fizemos um bom trabalho no estúdio. Para mim foi um prazer trabalhar com músicos portugueses, e isto é apenas o início da nossa cooperação! Foi uma produção multi-cultural - promovendo o Fado mais além das suas fronteiras". diz Maja

Maja Milinkovic Simonelli terminou a Academia Clássica de Sarajevo e há dez anos que tem uma carreira de sucesso como cantora profissional e compositora com três albums editados em duas grandes editoras Bósnias. Maja descobriu o Fado em 2009 o qual começou a cantar com a paixão de uma fadista.
A voz cativante e clara de Maja e a musica sentimental do Fado - parecem ser feitas uma para o outra.
A sua interpretação carismática, forte e emocional faz chorar aqueles que a ouvem cantar. Em 2012 gravou o primeiro Fado jamais gravado na Bósnia, o bem conhecido "Tudo isto é Fado" o qual a grande Amália Rodrigues cantou em 1955. - Portal do Fado


"Maja novi singl snima u Portugalu"

Snimanje će se desiti u Algarveu, gdje će se snimati i video spot za istoimeni singl. Već dugo najavljivani singl uskoro će ugledati svjetlo dana i obradovati sve Majine fanove koji ga željno iščekuju.

"Dugo sam tražila odgovarajuću pjesmu koja će najaviti početak stvaranja mog novog albuma i napokon sam je našla. Trago fado nos sentidos ili Nosim fado u osjećajima, je pjesma u čijim sam se stihovima pronašla i u potpunosti me opisuje. Kao da je pisana za mene. Radi se o fado pjesmi koju je slavna Amalia Rodrigues snimila 1980. godine i koju ćemo snimati u nešto svježijem aranžmanu, ali bez većih odstupanja od originalnog zvuka", kaže Maja.

Maja Milinković na ovoj pjesmi sarađuje sa dvojicom braće muzičara iz Portugala koji su profesionalni fado gitaristi Ricardo i Nuno Martins. - klix.ba


"Noc fada u Sarajevu"

Nakon što je snimila prvi fado u BiH pod nazivom `Tudo isto e fado` i nakon niza uspješnih koncerata Fado muzike održanih ove godine u Sarajevu, naša mlada pjevačica Maja Milinković Simonelli je bila u petnaestodnevnoj posjeti Portugalu. Maja se odlučila posjetiti glavni grad Portugala Lisabon, gdje je kako kaže otišla da “pronađe svoj Fado“. Poznato je da je Lisabon mjesto rođenja Fado muzike i mjesto gdje Fado i dalje “živi“ svaki dan, gdje se svakodnevno svira i pjeva u mnogobrojnim popularnim Casas do Fado (Fado kućama).
- ``U Lisabonu su bili oduševljeni samnom i sa mojim fadom, a posebno činjenicom da sam došla čak iz Sarajeva da se bolje upoznam sa Fadom``, kaže Maja

-``Impresionirana sam Majinom strašću za Fadom i njenom hrabrošću da dođe ovdje, slijedi svoj san i pokuša nešto novo, pogotovo nakon što sam vidjela da je u Bosni i Hercegovini veoma poznata ličnost. To je za nas velika čast. Također sam impresionirana Majinim pjevanjem i izgovaranjem riječi, jer se skoro uopće ne osjeti da je stranac. Sigurno je da se treba vratiti u Portugal jer se za nju ovdje otvaraju mnoga vrata``, -rekla je Ana Roque mlada fadistkinja u razgovoru sa Anom Lovaković, novinarkom koja je pratila našu Maju na ovom putovanju. - eksluziva


"Fadista bosnia abrilhanta noite solidaria"

A Fadista bosnia abrilhanta noite solidaria - CM TV


"Noc fada u Sarajevu"

Izuzetna, ekspresivna i emotivna izvedba zahtjevnih numera koja je karakteristicna za ovaj muzicki izraz, Maja Milinkovic prepunom auditoriju približila je samu srž fada koji govori o ljubavi, radosti, tuzi
Sa koncerta Maje Milinkovic
Art-kino Kriterion bilo je mjesto izvanrednog i jedinstvenog dogadaja, u kojem je Maja Milinkovic održala još jedan kocert fado muzike pod nazivom Divino (Božanski) fado.
U prepunoj sali u kojoj se tražila stolica više Maja je, uz pratnju vrsnih gitarista Mirze Redžepagica i Berislava Beusa, kroz interpretaciju tradicionalnih fado pjesama te onih koje su poznate kroz izvedbu Amalie Rodriges, Marize, Cristine Branco opcinjenu publiku povela na magicno putovanje do dalekih obala Portugala.

O suštini života

Majina izuzetna, ekspresivna i emotivna izvedba zahtjevnih numera koja je karakteristicna za ovaj muzicki izraz, prepunom auditoriju je približila samu srž fada koji govori o ljubavi, radosti, tuzi, te postavlja pitanja i pokušava dati odgovore o suštini života i na jednostavan ali slikovit nacin prica pricu koju osjecaju obicni ljudi, bez obzira u kojem dijelu svijeta ga slušaju.

Ovaj koncert je još jednom pokazao da za dobru muziku i izvanredne muzicare ne postoje granice i jezicke barijere.

Oduševljena publika, u kojoj se našao ambasador Republike Brazil, Jose A. Lindgren Alves sa pratnjom, te predstavnici ambasada Srbije i Holandije, svoje zadovoljstvo je izrazila freneticnim aplauzom i povratkom muzicara na scenu.

- Ovakav dogadaj je zaista nešto što nismo ocekivali u Sarajevu. Majina interpretacija ove specificne muzike i njeno razumjevanje, emocije i poznavanje portugalskog jezika su nas zaista oduševile, rekao je brazilski ambasador.

Slike i emocije

Istu vecer je u Kriterionu otvorena izložba slika "Fado i ja” sarajevske slikarice Anite Maroš, koja je svoje slike radene u tehnici enkaustika uradila inspirisana emocijama koje fado nosi sa sobom. Izložba ce biti postavljena do 22. juna. - Oslobodjenje


"Maja Milinkovic: Zbog Tule me stomak boli od smijeha"

Maja Milinkovic: Zbog Tule me stomak boli od smijeha

Nakon prvog albuma "Zacarani krug", sarajevska pjevacica Maja Milinkovic odlucila je da se novim materijalom vrati na bh. scenu. Izvjesno vrijeme provela je u Berlinu, a na drugom albumu neumorno radi devet mjeseci.

Poznata imena

- U posljednje vrijeme cesto putujem, ali Sarajevo za mene ipak ostaje grad u koji žurim i kojem se radujem više od bilo kojeg drugog mjesta. Cesta izbivanja su samo potvrdila i pojacala moju ljubav prema rodnom gradu, koji sam i opjevala na novom albumu. Snimila sam više od pola materijala i veoma sam zadovoljna uradenim poslom. Sve su pjesme snimljene i na engleskom jeziku, a CD ce ugledati svjetlo dana u septembru. Tekstove, muziku i aranžmane potpisujem ja - govori Maja.

U realizaciji albuma 30-godišnjoj pjevacici pomažu poznati muzicari.

- Imam srecu da saradujem s italijanskim producentom i muzicarom Karlom Venusionom (Carl), koji živi u Berlinu. On je svirao bubnjeve i bas-gitaru. Pored njega, beskrajan izvor kreativnosti i pozitivne energije je Amir Bjelanovic Tula, koji svira gitare. Veoma je zabavno raditi s njim, obicno nas stomak zaboli od smijeha kada je on na snimanju. Na albumu ce raditi i moj producent Denab Pinjo, koji je u Turskoj producirao više od 40 albuma najvecim zvijezdama. Izmedu ostalih, saradivao je i sa Mustafom Sandalom.

Vjetar u leda

Maja je karijeru zapocela 2003. godine ucešcem u šouu "OBN Super Nova Music Talents". Ima poruku za sve mlade ljude koji se žele baviti muzikom.

- Ucešce u talent šouu dalo mi je vjetar u leda. U to doba bili smo najvidenija lica u državi. Ojacalo je moje samopouzdanje, napravilo od mene profesionalca koji se ne boji nijedne bine i nijednog nastupa uživo. Mladim osobama koje žele da se bave muzikom, rekla bih da samo vjeruju u svoje snove. Ali, da bi se snovi ostvarili, potrebno je mnogo rada i odricanja. Što se tice mladih talenata koji se trenutno vrte po televiziji, slabo ih i pratim, ali vidim da ljudi koji pobjeduju, veoma dobro pjevaju - govori pjevacica.

Voljela bih snimiti duet sa Marizom

Maja je imala vrlo uspješan duet sa Mladenom Vojicicem Tifom "Opako". Što se tice nove saradnje, istice da bi joj bilo veoma teško odabrati partnera.

- Cijenim rad svih kolega podjednako, a veliki plus dajem mladim bendovima i autorima koji tek dolaze. Ovoj sceni potrebna je mlada, progresivna i kreativna elita, koja se ne ustrucava pokazati ono što zna. Što se tice dueta, ako bih morala birati, onda bih voljela da to bude portugalska fado pjevacica Mariza - govori Maja.

Zaljubljena sam

- Od odmora me dijele dva mjeseca. Ljetovanje obicno provodim sa prijateljima, a Hvar je najljepši u avgustu. Ove godine trend je kampovanje pa idemo malo "wild". Što se tice slobodnog vremena, volim da džogiram, radim jogu i šetam psa. A kada govorimo o ljubavnom planu, sretna sam i zaljubljena, ali još ne razmišljam o braku. Neka me još malo, da uživam u slobodi - kaže Maja. - Dnevni Avaz


"MAJA MILINKOVIC PRED VECERAŠNJU PROMOCIJU ALBUMA 'OCEKIVANJA': Da, ratnica sam, za svoje snove i uvjerenja idem do kraja!"

Sarajevska pop rock pjevacica Maja Milinkovic nakon punih pet godina pauze odlucila se na povratak na bh. scenu i to naravno novim albumom jednostavno nazvanim "Ocekivanja". Drugi po redu album u Majinoj karijeri bit ce veceras promoviran u sarajevskom klubu Underground. U razgovoru za DEPO PORTAL otkriva zašto je publika tako dugo cekala nove pjesme, kakva su ocekivanja od "ocekivanja", je li ratnica u životu, koga izdvaja od narodnjaka sa naše scene...

Pjesmom „Ratnici“ najavili ste izlazak Vašeg novog albuma. Recite nam nešto više o albumu - ko su saradnici, kakve su pjesme, jeste li ostali vjerni jednom muzickom pravcu ili je to spoj više njih?

Na albumu sam saradivala sa sjajnom ekipom: Carlo Venusino muzicki producent i basista iz Berlina, Deneb Pinjo muzicki producent iz Sarajeva, Muris Varajic i Amir Bjelanovic – Tula svirali su gitare, Tomo Karaca saksofon. Pjesme su u pop rock soul soundu.

Na novom albumu potpisujete se kao autor pjesama, muzike i aranžmana. Koliko sve to oduzima vremena?

Svaki posao kojem se posvetite uzima mnogo vremena, ali ja na to ne gledam tako. Ne posmatram to kao uzimanje vremena, jer me kreativni rad potpuno ispunjava i puni pozitivnom energijom. Važno je da volite ono što radite, a ja volim svoj posao.

Gdje pronalazite inspiraciju za svoje pjesme?

Veoma sam senzibilna osoba, što je i normalno za umjetnika. Kažu da umjetnici svoju okolinu doživljavaju mnogo dublje, u uvecanom i ponekad dramaticnom kontekstu. Te doživljaje stavljam u rijeci i muziku.

Kakva je atmosfera bila tokom snimanja, ima li neka anegdota koju biste nam mogli ispricati?

Snimanje uvijek protekne u duhu kreativnosti, stvaranja novih ideja. Naravno, ponekad je iscrpljujuce provesti i po 16 sati u studiju, ali energiju smo vracali hurmašicama. Kad je Tula na snimanju, uvijek je zabavno i svi se "valjamo" od smijeha.

Album nosi naziv „Ocekivanja“, kakva su zaista ocekivanja?

Moja pjesma "Ocekivanja" govori o onom trenutku kad ljubav zamijene ocekivanja. Kad izgubimo osjecaj za voljenu osobu i doticaj sa samim sobom, samo jurimo za sticanjem imovine i karijerom. To je pogotovo postalo izraženo u ovom ludilu materijalizma i kapitalizma. Kad covjek ude u to "kolo" pitanje je da li može i zna iz njega izaci. Što se tice albuma, nadam se da ce se dopasti publici, ne ocekujem nista jer su ocekivanja mac sa dvije oštrice.

Zašto se tako dugo cekalo na nove pjesme? Prošlo je punih pet godina.

Trebalo mi je vrijeme da završim Muzicku akademiju i da diplomiram. Nakon diplome pocela sam raditi na albumu i to je trajalo godinu dana. Dugacka, ali opravdana pauza, zar ne?

Jeste li ratnica i u životu?

Za svoje snove i uvjerenja borim se do kraja, ne podnosim nepravdu, priznajem kada pogriješim. Moj moto je da "nema bezizlazne situacije". Hmm...ako su to osobine ratnice, onda sam i ja jedna od njih.Iza Vas je i duetska pjesma sa Mladenom Vojicicem Tifom. Da li namjeravate napraviti još duetskih pjesama i sa kojim od izvodaca bi to bilo?

Na ovom albumu nema dueta, jednostavno se nije desio. Trenutno ne razmišljam o duetima, ali ima mnogo pjevaca sa kojima bih voljela pjevati.

Javnosti ste postali poznati nakon OBN-ovog showa, koliko vam je show pomogao u karijeri?

Zahvaljujuci showu postala sam poznato lice u cijeloj BiH i šire. To mi je skratilo put od anonimnosti do poplarnosti. Ono što se desavalo poslije showa, je moj rad i trud.

Šta Maja najradije sluša kada nade vremena za sebe, ako uopce i pronalazite slobodno vrijeme, kako ga provodite?

Slobodnog vremena imam, ne mnogo, ali dovoljno. To vrijeme je potrebno da bi covjek ostao svoj i zato nekad namjerno odložim posao. U zadnje vrijeme najcešce uživam u portugalskoj muzici Fado, a posebno u izvedbama Marize i Amalie Rodrigues. Još se nisam "skinula" sa albuma "Back to black" nažalost prerano preminule Amy Winehouse. Taj album je remek djelo, naprosto ga obožavam.

Iako se o ukusima ne raspravlja, mnogo mladih danas uzore pronalaze u turbo-folku i narodnjacima, kako na to gledate?

Trudim se da na to ne gledam, iako je postalo gotovo neizbježno.

Postoji li neki narodnjak koji Vam je drag?

Pazim da ne miješam pojmove pa pjevace narodne muzike razlikujem od pokreta turbo folka, pa u tom smislu volim Hanku Paldum i Halida Bešlica.

Mediji su se ove godine bavili nazivom Vašeg prvog albuma „Zacarani krug“, jer je isti naziv ponio i novi album Lepe Brene. Radili se tu o pukoj slucajnosti ili pak necem drugom?

Naravno, u pitanju je slucajnost.

Jeste li možda razmišljali o tužbi?

Ne!

Iako javne licnosti i ne vole baš mnogo otkrivati privatni život, moram Vas pitati šta se dešava na ljubavnom planu? Zaljubljeni, zajednicki život, brak...

Neka privatno, ostane privatno.

Kakvi su planovi nakon promocije „Ocekivanja“?

Nakon promocije priušticu si malo odmora jer mi slijedi puno posla. Planiram do kraja godine snimiti spot za pjesmu "Ocekivanja", koncerti, nastupi, svirke sa bendom.

(DEPO PORTAL) - Depo portal


"» Top News » Maja Milinkovic- sretna, zaljubljena, zadovoljna"

Maja Milinkovic snimila je nedavno spot za pjesmu "Ratnici". Ova pjesma najava je za njen novi album, a videozapis je raden nekoliko dana na lokacijama u Sarajevu.
Maja je prve kadrove s ekipom uradila u jednom sarajevskom kaficu, a potom je snimanje nastavljeno na Drveniji, kod Vijecnice, na Skenderiji...

Akteri spota vozili su se u cetiri automobila, od kojih je jedan bio "škoda" iz 1974. godine, i na svakom crvenom svjetlu na semaforu izlazili su iz vozila i plesali dok je bend svirao u otvorenom kombiju.

Ideja za ovako originalan spot došla je sasvim slucajno od njene prijateljice koja je u toku vožnje dok je slušala pjesmu na semaforu izašla i zaplesala nakon cega je Maja da tako i napravi spot...

- Pustila sam joj pjesmu i tako, dok smo se vozile stale smo na semaforu kada se upalilo crveno svjetlo. Izašla je iz auta i zaplesala, ja sam je gledala i to mi je dalo ideju da upravo to ubacimo u spot za pjesmu "Ratnici" - rekla je kroz osmijeh Maja.

S obzirom na to da je spot objavljen tek nedavno na portalu "Dnevnog avaza" kritike su pocele pristizati ali, kako kaže, pozitivne.

Cekala je pet godina na izlazak albuma ali s razlogom. Kaže da je sada sredila svoj privatni život, završila Muzicku akademiju i posvetila se novom albumu.

- Puno posla me ocekuje u narednom periodu. Još nisam uspjela otici na odmor, to sam ostavila za iduci mjesec, a vec od septembra startam punom parom..

Poznata je i po tome da rijetko kad govori o svom privatnom životu, ali otkrila nam je da je sretna, zaljubljena i zadovoljna...
- Express Magazin


"Naslovna strana » Intervju » Maja Milinkovic: Ratnica u životu i"

Naslovna strana » Intervju »
Maja Milinkovic: Ratnica u životu i ljubavi
Pet godina nakon prvjenca "Zacarani krug", te nekoliko mjeseci boravka u Berlinu, završetka Muzicke akademije u Sarajevu i ljeta provedenog na otoku Hvaru, naša kantautorica odlucila se novim albumom vratiti na muzicku scenu

Autor: Naida BalicFoto: Ivan Šebalj
Drugi album, radnog naslova „Ocekivanja", Maja Milinkovic priprema vec godinu, te ocekuje da bi mogao biti gotov do kraja septembra. Nedavno je objavljen spot za singl „Ratnici", a ostalo joj je još da snimi dvije pjesme. Kaže, priprema albuma traje dugo, jer pjesme snima na našem i engleskom jeziku.

Kakve ce biti pjesme i muzika na Vašem novom albumu?

- Iako je muziku teško opisati rijecima, bit ce to pop-rock album s primjesama soula. Pjesme su pretežno ljubavne i socijalne tematike. Sve je u stilu ratnika, kakva je pjesma „Ratnici" i njen spot. Album sam radila konceptualno, te, za razliku od prvog albuma, gdje sam se još tražila, ovog puta nema mnogo odstupanja u stilovima pjesama...

Kompletan intervju možete procitati u printanom izdanju magazina "Azra" br. 759 - Azra Magazin


"Maja Milinkovic: Moje vrijeme je uvijek ispunjeno muzikom"

Pjevacica predivnog i harizmaticnog glasa i originalnog stila koji ne poznaje tabue. Široj javnosti postaje poznata 2003. godine kao jedna od ucesnica muzickog show-a “OBN Music Talents”. 2006. godine izdaje svoj prvi album pod nazivom “Zacarani krug“, koji je njeno autorsko djelo. Nakon toga izdaje singlove “Kraj”, “Mito bekrijo” “Ako te nekad ne budem imala”. Sada najavljuje svoj novi album, a za Intermezzo otkriva detalje o novom ostvarenju, kao i neke pojedinosti o svom licnom životu.

Pet godina je prošlo od albuma prvenca, osim rada na novim pjesmama kako si ispunjavala ovo vrijeme?
Protekle godine posvetila sam prvenstveno studiranju na Muzickoj akademiji u Sarajevu, gdje sam i diplomirala u aprilu prošle godine. Po završetku diplome otputovala sam u Berlin u kratki posjet i tamo provela osam mjeseci upoznajuci tamošnju kulturu i suradujuci sa mnogim umjetnicima. Taj višemilionski grad otvorio mi je nove vidike i uvelike uticao na moj muzicki razvoj. Medutim, kako kažu, svugdje podi kuci dodi, tako se i moja duša slavenska nije smirila dok se nisam vratila u Sarajevo.

Kao i na prethodnom i na ovom albumu potpisuješ se kao autor pjesama, muzike i aranžmana, koliko je zahtjevno raditi sve te stvari?
Svaki posao zahtjeva odredeni napor, ali taj napor uglavnom je minoran u poredenju sa osjecanjem zadovoljsvta i ispunjenosti koji imam kada nešto stvaram. Kako kaže Ben Okri: “The most authentic thing about us is our capacity to create…” Autorski rad je došao nekako sam po sebi. Strast prema pisanju otkrila sam vec sa 10 godina i od tada nisam prestala. Imam pun sanduk ispisanih dnevnika, prica i pjesama. Muziku pišem od 15 godine. Prvi stihovi na koje sam napisala muziku bili su Desankini (Desanka Maksimovic “ Sreca“ Ne merim više vreme na sate, ni po suncevom vrelom hodu; dan mi je kada njegove se oci vrate, i noc kad ponovo od mene odu.), a zatim sam pisala muziku na vlastite stihove.

Najavu novog albuma prati singl Ratnici za koji je uraden i spot, kakve su prve reakcije…?
Reakcije su premašile moja ocekivanja, što me jako raduje jer ce onda i cijeli album biti dobro prihvacen. Drago mi je što smo uspjeli prenijeti pozitivnu kreativnu energiju na video spot, ljudi najcešce komentiraju da im se to jako dopada na spotu.
U kojem žanru ce biti novi album, da li to i dalje ostaje pop rock stil?
Album je u pop rock žanra i obogacen zvucima soula.

Znamo da si karijeru pocela nakon nastupa 2003. godine u OBN Super Nova Music Talents-u. Generalno kako gledaš na mogucnost probijanja i dokazivanja mladih talentovanih ljudi. Jesmo li mi sredina koja ih podržava?
Moj stav je da kvalitet uvijek nade svoj put do uspjeha, medutim naše društvo sa odredenom dozom skepticizma prihvata novitete, ali kad vas jednom prihvate, onda vam daje veliku podršku. Na kraju krajeva, i u vrijeme bivše države, samo najbolji su dobijali priliku da dodu do mikrofona i imaju svoje mjesto pod estradnim nebom. Ucestvovanje u reality show je samo jedan od mnogo koraka ka gradenju uspješne i dugovjecne karijere jednog umjetnika ili pjevaca.

Do sada si imala i duet sa Tifom, da li ce na novom albumu biti još pjesama u dvoje?
Kad su u pitanju dueti, veoma sam izbirljiva. Da bih snimila duet sa nekim potrebno je da se poklopi više faktora, kao što su: slicna energija, dobar vokal, prava pjesma, dobar momenat. Na ovom albumu to se nije desilo.

Šta bi ti voljela da u njemu ljudi prepoznaju?
Ljudi slušaju i vole odredenu muziku ili pjesmu jer se u njoj pronalaze i uživaju, tako da bih i ja voljela da se oni koji budu culi moju muziku, u njoj pronadu, da se zabave, nekad zaplacu, nekad se nasmiju…da osjecaju.

Odakle crpiš ideje za pjesme?
Moje pjesme su sve autobiografske. Život je jedna ogromna inspiracija, samo ga moraš osjetiti i živjeti sa njim, a ne pored njega. Veoma sam senzibilna i osjecam veoma intenzivno. To je ponekad veliki teret, ali ja ne znam i ne mogu drugacije.

Novo doba digitalizacije donijelo je novine u svijet muzicke industrije, pjesme se sve manje kupuju na CD, a sve više sa Interneta?
Novo vrijeme donosi nove trendove i prije ili kasnije svi se prilagodimo. Prije smo kupovali i slušali ploce, pa video i audio kasete, a sad nosimo mali stick u džepu i na njemu imamo sve. Mislim da je to cool, mada ja i pored toga kupim CD svoje omiljene muzike.

Ko su ti muzicki idoli djetinjstva, a koji te oduševljavju danas?
Uvijek su me najviše oduševljavali ženski vokali. Jedno vrijeme sam samo slušala Doris Dragovic. Njena boja glasa me jednostavno zacarala. A zatim su došle Josipa Lisac, Janis Joplin i Tina Turner, Nina Simone. Mislila sam da me poslije njih ništa ne može ostaviti bez daha, a onda se pojavila, sada vec na žalost pokojna, Amy Winehouse koja me je ocarala. U posljednje vrijeme postala veliki obožavatelj Fada, a posebno vokalnih izvedbi Marize i Amalie Rodrigues. - Magazin Intermezzo


"Maja Milinkovic – Fado je moja nova strast i izazov"

Urban
Magazin
Aktuelno
Najave
Mapa gradova
PMG
Baza podataka

? Prethodni clanakSledeci clanak ?
Maja Milinkovic – Fado je moja nova strast i izazov
03/07/2012 KOMENTARA (0)

U okviru projekta “Fado i ja” Maja Milinkovic , sarajevska autorica i interpretatorka prepoznatljivog i karizmaticnog glasa, po prvi put se sarajevskoj publici predstavlja u ulozi izvodaca portugalskog muzickog žanra fado* , kocertom u Galeriji “Boris Smoje”.

Ljubav prema fadu rodila se prije dvije godine, za vrijeme Majinog boravka u Berlinu, gdje je u okviru projekta FaRvoices (balkan, spanish, fado) imala mnogobrojne koncerte i nastupe. O svojoj vezi sa fadom Maja kaže:

“Fado je moja nova strast i izazov. Izvodenje fada od mene zahtjeva da se potpuno predam. Ako smisao svog postojanja zamislim kao sliku sacinjenu od mnogo malih dijelova (kao puzzle) onda je pjevanje fada dio koji tu sliku cini potpunom. “

Projekat “Fado i ja” takodjer obuhvata izlozbu slika Anite Maroš, sarajevske slikarice autididakta koja se predstavlja svojim slikama radenim u tehnici enkaustika . Ova autorica posebnog senzibiliteta u svom izražaju, jedanaest godina uspješno je radila u Portugalu, a njene slike radene u tehnici akvarela, ulja i akrilika i danas su odmor za oci i dušu svim ljubiteljima bella arte u cijeloj Europi i na ostalim kontinentima. Njenu vezu sa fadom je lako prepoznati kroz meditativne motive radene u bojama cežnje i strasti, emocijama koje i jesu sama srž fada.

Ova autenticna izvedba zvuka i slike ce biti predstavljena 09.03. 2012. u Galeriji “Boris Smoje” u Sarajevu (Radiceva ulica) otvaranjem izložbe slika Anite Maroš u 19h i koncertom fado muzike u 21h. na kojem ce Maja Milinkovic svojom osebujnom izvedbom sarajevskoj publici donijeti dašak atmosfere, cežnje i strasti dalekog i suncanog Portugala.

Maju na ovom koncertu prate Mirza Redžepagic (rod. 1986. U Novom Pazaru. Na Muzickoj akademiji diplomirao je 2010. odsjek solo gitara, nakon toga polje svoga djelovanja preusmjerava na oblast flamenco gitare i spada medu pionire u toj oblasti u našoj zemlji) i Beus Berislav, (rod.1964. u Zenici. Gitaru svira od svoje petnaeste godine. Trenutno nastupa u sastavu zenickog sastava Cover Art u Sarajevu).

*Fado ili sudbina, što bi bio samo jedan od postojecih prevoda, je veoma popularan portugalski muzicki žanr koji je nastao pocetkom 18-og stoljeca. Portugalci fado smatraju nacionalnim blagom, a pored toga fado predstavlja jedan od fundamentalnih nacina ekspresije. Melodije imaju melankolican prizvuk, kojem uvelike doprinosi gitara portugeza (tradicionalni portugalski instrument) a teme koje dominiraju fadom govore o životu siromašnih ljudi na moru, o ljubavi, o tuzi, strasti, o saudade (cežnji). Fado je jedan od najtežih oblika portugalske muzicke ekspresije, ali kada se izvodi dobro plijeni pažnju i ljubav slušatelja.
- Magazin Intermezzo


"Maja Milinkovic u "Undergroundu" predstavila album "Ocekivanja""

Maje Milinkovic u sarajevskom klubu "Underground" sinoc je predstavila novi album "Ocekivanja", koji ce sutra biti distribuiran uz "Dnevni avaz".

Ona je na promociji je izvela šest novih pjesama, a publika je najbolje prihvatila "Ratnike", "U meni sve zna da volim te" i "Samo je tuga tu". Na njenom repertoaru su se našli i hitovi Josipe Lisac, Tine Tarner (Turner) i Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse), - Dnevni avaz


"Novi CD Maje Milinkovic uz sutrašnji "Dnevni avaz""

Novi album Maje Milinkovic pod nazivom "Ocekivanja" sutra ce biti distribuiran uz "Dnevni avaz". Maja slovi za jednu od najkvalitetnijih pjevacica na ovim prostorima i stoga njene nove pjesme publika išcekuje s nestrpljenjem.

Na Majinom novom albumu nalazi se deset pjesama, koje su snimane i miksane u studiju "Signius". Oni koji su imali priliku poslušati nove numere kažu da je Maja napravila istinski muzicki iskorak i da se radi o veoma kvalitetnom materijalu, koji ce imati odjeka u cijelom regionu.

- Nadam se da ce publika uživati uz moje nove pjesme i da ce svako pronaci barem jednu za svoju dušu. Ja sam svoj dio posla uradila najbolje što sam mogla i sada ocekujem reakcije publike - rekla je Maja. - Dnevni avaz


"Fado and Me - Maja Milinkovic"

Within the projest 'Fado and me', Maja Milinkovic, an author and interpreter from Sarajevo with a recognizable and charismatic voice, introduces herself to the audience in the city for the first time as a performer of the Portuguese music genre - fado with a concert at the 'Boris Smoje' gallery.
Project 'Fado and me' consists of an exhibition of paintings by Anita Maros as well.
This authentic performance of sound and picture will be shown on March 9th, 2012, starting with the exhibition at 19:00 pm, and followed by a concert of fado music at 21:00 pm.
- city.ba


"Maje Milinkovic: “Fado i ja” @ Boris Smoje, Sarajevo"

Maja Milinkovic – Fado je moja nova strast i izazov

Uokviru projekta “Fado i ja” Maja Milinkovic , sarajevska autorica i interpretatorka prepoznatljivog i karizmaticnog glasa, po prvi put se sarajevskoj publici predstavlja u ulozi izvodaca portugalskog muzickog žanra fado* , kocertom u Galeriji “Boris Smoje”.

Ljubav prema fadu rodila se prije dvije godine, za vrijeme Majinog boravka u Berlinu, gdje je u okviru projekta FaRvoices (balkan, spanish, fado) imala mnogobrojne koncerte i nastupe.
O svojoj vezi sa fadom Maja kaže:“Fado je moja nova strast i izazov. Izvodenje fada od mene zahtjeva da se potpuno predam. Ako smisao svog postojanja zamislim kao sliku sacinjenu od mnogo malih dijelova (kao puzzle) onda je pjevanje fada dio koji tu sliku cini potpunom. “

Projekat “Fado i ja” takodjer obuhvata izlozbu slika Anite Maroš, sarajevske slikarice autididakta koja se predstavlja svojim slikama radenim u tehnici enkaustika . Ova autorica posebnog senzibiliteta u svom izražaju, jedanaest godina uspješno je radila u Portugalu, a njene slike radene u tehnici akvarela, ulja i akrilika i danas su odmor za oci i dušu svim ljubiteljima bella arte u cijeloj Europi i na ostalim kontinentima. Njenu vezu sa fadom je lako prepoznati kroz meditativne motive radene u bojama cežnje i strasti, emocijama koje i jesu sama srž fada.

Ova autenticna izvedba zvuka i slike ce biti predstavljena 09.03. 2012. u Galeriji “Boris Smoje” u Sarajevu (Radiceva ulica) otvaranjem izložbe slika Anite Maroš u 19h i koncertom fado muzike u 21h. na kojem ce Maja Milinkovic svojom osebujnom izvedbom sarajevskoj publici donijeti dašak atmosfere, cežnje i strasti dalekog i suncanog Portugala.

Maju na ovom koncertu prate Mirza Redžepagic (rodj. 1986. U Novom Pazaru. Na Muzickoj akademiji diplomirao je 2010. odsjek solo gitara, nakon toga polje svoga djelovanja preusmjerava na oblast flamenco gitare i spada medu pionire u toj oblasti u našoj zemlji) i Beus Berislav, (rodj.1964. u Zenici. Gitaru svira od svoje petnaeste godine. Trenutno nastupa u sastavu zenickog sastava Cover Art u Sarajevu).

Fado ili sudbina, što bi bio samo jedan od postojecih prevoda, je veoma popularan portugalski muzicki žanr koji je nastao pocetkom 18-og stoljeca. Portugalci fado smatraju nacionalnim blagom, a pored toga fado predstavlja jedan od fundamentalnih nacina ekspresije. Melodije imaju melankolican prizvuk, kojem uvelike doprinosi gitara portugeza (tradicionalni portugalski instrument) a teme koje dominiraju fadom govore o životu siromašnih ljudi na moru, o ljubavi, o tuzi, strasti, o saudade (cežnji). Fado je jedan od najtežih oblika portugalske muzicke ekspresije, ali kada se izvodi dobro plijeni pažnju i ljubav slušatelja.
- infobar Desavanja


""Fado i ja" još jednom u Galeriji B. Smoje"

Koncert portugalske fado muzike kojeg je Maja Milinkovic održala 9. marta u Galeriji Boris Smoje u Sarajevu, probudio je veliki interes publike pa su se organizatori odlucili da ljubiteljima ovog muzickog žanra poklone još jednu vecer fada.
Koncert ce se održati dan prije zatvaranja izložbe slika "Fado i ja" sarajevske slikarice Anite Maroš 15. marata u Galeriji B. Smoje sa pocetkom u 21 sat.

- Sretna sam što sam te veceri uspjela prenijeti dio emocije i strasti koje fado u sebi nosi na sve koji su prisustvovali mom koncertu i rado cu to ponoviti, kaže Maja - Oslobodjenje


Discography

1. Album (CD) "Zacarani krug" 2006 (Hayat production)
2.Single "Mito bekrijo" 2007
3. Single "Ako te ne budem imala" 2008.
4. Single "Kraj" 2009
5. Album (CD) "Ocekivanja" 2011 (Dnevni avaz)
6. Album CD &DVD "Fado i ja" live concert at Chamber theatre in Sarajevo 2012.

7. Single "Tudo isto e fado" 2012.

8. Single "Tago fados nos sentidos"

Photos

Bio

Maja Milinkovic was born in Sarajevo (Bosnia and Herzegovina) on April 21, 1981, and graduated at the Music Academy in Sarajevo. She began singing at a very early age, plays the piano and guitar and works as singer, songwriter, composer and music arranger.Maja  became known to a wide public in Bosnia and Herzegovina (BaH) and other parts of South East Europe in 2003, as one of the finalists of the first OBN Music Talent Show, at that time the most popular television show in Bosnia and Herzegovina and its neighboring countries. Since then she was singled out by music experts and critics for her vocal abilities, her unique color of voice, energy and talent. She received strong sympathy by the public and nation-wide popularity gaining the status of a rock-pop star. She currently lives in Lisbon.

EDUCATION

 2005-2010   University of Sarajevo, Music Academy

MUSIC CAREER AND ACHIEVEMENTS

 2003 finalist at the first Bosnia and Herzegovina-wide OBN Music Talent Show

 2003  Debut at the Biha Festival receiving the following prizes for her first song

Zovem Te:   First Prize of the Experts Jury, First Prize for the interpretation, First Prize for the arrangement

 2004 Prestigious prize MpX from radio M in the category

Talent of the Year 2004

 2004 Music prize radio and television channels in Bosnia and Herzegovina in the category

Surprise of the Year 2004

 2004  Participation in the first Bosnia and Herzegovina Radio Television Festival with the song Genijalno receiving the First Prize of the Experts Jury,, 2005 At the Zenica Music Festival her song Genijalno is proclaimed Hit of the Year,, 2005  At the second BaH Radio and Television Festival her song Da hodamo u snureceives the   First Prize of the Experts Jury,, First Prize for the Interpretatio

2006 Oscar for Popularity in the category Pop-rock singer of the Year

 2007 Regional Zenica Festival declares her song Nije me strah as Hit of the Year,

 2009. Maja started to sing Portuguese Fado music

2012 Maja Recorded the first Fado in Bosnia and Herzegovina. The well known Fado Tudo isto fado which the great Amalia Rodrigues recorded in 1955.
During 2012, she had a dozen Fado concerts in Bosnia and Herzegovina. Among them a concert at the most known music festival Bascarsijske noi, (The nights of Bascarsija) in Sarajevo where she accomplished a huge success, and acceptance of Fado music from the people of Bosnia and Herzegovina. And at the end of 2012, a glamorous concert performance at the Sarajevo Chamber Theater where tickets for the concert were sold out in one day. The entire concert at the Chamber Theater was accompanied and filmed by Television Sarajevo (TVSA), the most known television station in Bosnia and Herzegovina. It was then broadcasted by TVSA as the New Year's Eve Concert on January 1, 2013, at 20:00 hours. Maja's captivating and clear voice and the heartfelt music of Fado - they seem to be made for each other. Her charismatic, powerful and strong emotional interpretation brings tears to the eyes of those who are listening to her singing.Currently she lives in Portugal.
Instrumentation: Guitarra portuguesa,guitarra acustica and the  voice.

 

Band Members