matik
Gig Seeker Pro

matik

| INDIE

| INDIE
Band Pop EDM

Calendar

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

Press


"Matik – 'Matik'"

stijl: dance/elektronisch/nu-rave
wat: cd
label/eigen beheer: Strictly Confidential/PIAS

“Amsterdam heeft Matik. Londen, New York, Oslo en Keulen kunnen inpakken!” Zo citeert het begeleidend schrijven naar aanleiding van het titelloze debuut van Matik. Nou, nou, dat zijn nog eens uitspraken. Het maakt ons des te meer benieuwd maar vooral zeer kritisch. Als je met zulke oneliners een band aanprijst, mogen we er van uitgaan dat het schijfje de verwachtingen inlost.

Het hoofdstedelijke kwintet ziet zich, zoals zo veel bands, liever niet in een hokje geplaatst worden. Toch is het debuutalbum één brok elektronica met een basis van een normale band, geformeerd door gitaar, bas en drums. Dus bij deze is dat hokje alsnog meteen gecreëerd. En natuurlijk horen we de zijwegen die de band inslaat met rock, nu-rave en funkpunk. Om maar gelijk een beeld te scheppen, wij horen Infadels, !!! (Chk Chk Chk) en een gros invloeden van hippe Belgische electro-acts. Veel up-tempo beats met catchy synths zoals bij opener ‘Go To Your Job’.

De band teert ook op de in 2006 uitgebrachte ep ‘Dance It Off!’, waarvan er maar liefst drie nummers op de debuut-cd zijn beland, inclusief het titelnummer van de ep. De eerste single ‘Play’ is een duet met een vrouwelijke fan, Bea Collin, die zanger Peter van Drie benaderde tijdens een concert van de band. Het resulteert in een uitstekend harmonieus gezongen track met wederom een hoog aantal BPM.

Op het album horen we ook invloeden uit de jaren tachtig terug in combinatie met hoorbare gelijkenissen met hedendaagse bands in die sfeer. New wave meets dance noir, zoiets. Soms lijkt de stem van Peter op die van Matt Berninger van The National. Zoals bijvoorbeeld op eerder genoemde single en op ‘Break It’. Over het algemeen zijn de nummers stuk voor stuk aardige dancetracks met de nodige verschillen in genres.

Jammer is dat de plaat eigenlijk alleen maar knalt met ‘Don’t Wanna’. Alle remmen gaan los en wij denken zelfs dat als de heren van bijvoorbeeld Noisia of Black Sun Empire deze track onder handen zouden nemen, er een nog vettere dancetrack zou kunnen ontstaan. Je weet maar nooit. Over remixen gesproken, Laidback Luke geeft zijn visitekaartje ook af op het album, in de vorm van een remix van ‘Dance It Off!’. Nu heeft ondertekenend recensent een redelijk hoge pet op van mr. Luke, maar soms kun je energie besparen. Het origineel is wellicht toch een stukje sterker.

Nogmaals het citaat: “Londen, New York, Oslo en Keulen kunnen inpakken!” Wij zeggen: “Matik, spullen inpakken en naar Londen, New York, Oslo en Keulen! En eens kijken wie de “strijd” gaat winnen.” Matik is aardig op de goede weg om een deel van de markt mee te pakken. Als dit de standaard is voor de Amsterdamse dancescene, dan mag er wat ons betreft nog wat geschaafd worden. Ongetwijfeld dat het live de plaat ontstijgt, want die dikke electro-beats kunnen net dat tikkie vetter, waardoor een tent als Charlie op Lowlands met gemak omgedoopt kan worden tot ultiem dansfeest.

aantal tracks: 12
speelduur: 51:00 minuten
- musicfrom.nl


"Matik, the coolest band of Holland"

Matik is in een klap de coolste band van Nederland Amsterdammers stomen de kelder uit meer in 3voor12

Matik in 3|12
verstuur

Mail dit artikelHij lijkt een stijve plank als hij het podium op komt, maar vergis je niet: zanger Peter van Drie van het Amsterdamse Matik is een slangenmens. Hij vouwt zichzelf op, rekt, strekt, rolt met zijn ogen. Vlak voor het laatste nummer gaat hij zelfs achter de synthesizers nog even rustig in elkaar gedoken een flesje water leegdrinken. Een aandachttrekker, zou je kunnen zeggen. Klopt, maar dan wel een die die aandacht met gemak vast weet te houden.

Ontlading na afloop van de show

MatikMatik

Matik
CONCERT:
Matik, LiveXS zaal, Noorderslag, 13-01-2007

MUZIEK:
Stomende electrofunk

PLUS:
Het Noorse Datarock was gisteren druk in de weer met rode trainingspakken, maar goede liedjes waren ver te zoeken. Matik heeft nog niet eens een plaat af, en toch winnen de Amsterdammers de strijd met hun vakgenoten met gemak. Matik heeft de juiste melodieen, een sterke drive en een zanger met een goede stem.

MIN:
Was punkfunk niet een jaar of vier geleden het toverwoord, zegt de kniesoor. Tja, is het antwoord dan: helemaal waar, maar zo opzwepend hebben we ze de laatste vier jaar niet veel gehoord. Oh ja, een van de synthesizers gaf tijdens het eerste nummer niet thuis, maar ook dat weet Matik te counteren.

CONCLUSIE:
Naarmate het optreden vordert wordt het publiek steeds enthousiaster. Zo enthousiast dat op een gegeven moment het gejoel nog klinkt als het volgende nummer al lang en breed ingezet is. Matik is in een klap de coolste band van Nederland. Daar schrikt de band zelf ook een beetje van.

CIJFER:
9 (out of 10) - 3voor12 - Noorderslag


Discography

Dance it off! (track) used in Heineken commercial
Dance it off! single + remixes released december 2007 - Black label records
2009 - Play (single) PIAS / MATIK
2009 - PIAS / MATIK - (full lenght Album)

Photos

Bio

MATIK
Catwalks, long car rides and hip dance parties - the five members of Matik take it all on in stride – that’s where they feel at home. Sidestepping the ‘nice and easy’, Amsterdam based Matik does not conform to prefabricated niches and genres. Categorizing Matik is not simple. They fuse together seeming polar opposites – harmoniously capturing the energy of the clash.
That’s what makes Matik Matik.
Still, one can always make references. Matik has the energy of new rave, the timelessness of krautrock, the mystery of Norwegian cosmic disco, the deep sounds of techno and the upbeat songs of New York’s contemporary no wave. It’s all brought together – redefined and rearranged, rough edges blunted and smooth lines sharpened. The result is Matik – energetic, mysterious, daring, melancholic, timeless, yet in the now.
The success of this formula was first recognized when Matik won the Amsterdamse Popprijs and the Grote Prijs van Nederland. They continued by picking up the Gouden Kabouter for best dance act, were selected as 3FM Serious Talent and chosen for 3voor12 Single Of The Week. They shared the stage with Goose, Chick Chick Chick, Infadels and Shit Disco, and played at 5 Days Off!, Amsterdam Dance Event, De Beschaving, Mysteryland, Dance Valley and Solar. They brought down the house at Sugar Factory, Noorderslag, Club Elf, Melkweg and Paradiso.
Dance? Rock? Matik does it all. Just listen to their self-titled debut album. They’ve struck a winning recipe – simultaneously familiar and different, embodying Amsterdam’s melting pot of (musical) cultures and open tolerance.
Amsterdam’s got Matik. London, New York, Oslo and Cologne beware!
Matik is Niels (beats en synths), Peter (vocals), Maarten (guitar), Sajoscha (bass) and Marschall (drums).

www.matik.nl . matik.hyves.nl . myspace.com/matikspace