Moss
Gig Seeker Pro

Moss

Amsterdam, North Holland, Netherlands

Amsterdam, North Holland, Netherlands
Band Pop Alternative

Calendar

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

Press


"Zwaaien naar Johan. Moss | Never Be Scared / Don't Be a Hero"

Terugblikken op een muziekjaar is altijd leuk. En als het einde van het jaar nadert, kun je aan het Nederlandse eindejaarslijstje gaan werken. Sorry Anne Soldaat, Awkward I, Daily Bread en zelfs El Pino & The Volunteers; Moss is hét beste wat Nederland op muzikaal gebied te bieden heeft.

Het tweede album Never Be Scared / Don't Be a Hero klinkt op het eerste gehoor gemakkelijk. Dat is ook niet zo gek: de plaat staat vol met heerlijke popnummertjes. Met invloeden van The Beatles en recenter Grizzly Bear en Johan, heeft songwriter en frontman Marien Dorleijn een dijk van een album gemaakt. Gemakkelijk klinkend, maar o zo ingewikkeld en doordacht. Single 'I Like the Chemistry' is hier een mooi voorbeeld van: een aanstekelijk gitaardeuntje dat langzaam wordt gevuld met een sfeervolle tweede gitaar en de staccato achtergronddrum die steeds harder klinkt. Wanneer je verwacht dat het nummer juist losbarst, zet Moss net een rustig bruggetje in, om zo weer helemaal overnieuw te beginnen en wél los te barsten. Geweldig.

Nummers als het zweverige 'Apparatos', het intieme 'Angry Young Man' (fijne gitaarsolo!) of het kleine hitje 'I Apologize (Dear Simon)' zijn allemaal pareltjes. Maar 'The Comfort' is toch het beste op Never Be Scared / Don't Be a Hero: een nummer met alle essenties van goede popmuziek. En dat Moss live nog beter is dan op de plaat, staat niet in het cd-boekje.

TNX JHN. Doei en zwaai zwaai. Huilen bij het laatste concert enzo. Nederland heeft tien bands om de muzikale leegte op te vullen. Dorleijn weet soms beter dan De Greeuw hoe hij een goed popnummer moet maken. Moss is energieker, innovatiever en spannender dan Johan. Never Be Scared / Don't Be a Hero verdient een plaatsje naast Pergola. - KindaMusic, Daniël Verlaan


"Revu CD van de Week"

Hoe de nieuwe Moss is? Het openingsnummer Never Be Scared zet meteen de toon door met een zoemende gitaarriff en stuwende percussie binnen te vallen. Dat tempo wordt moeiteloos vastgehouden met I Like The Chemistry waarvan de zanglijntjes onherroepelijk blijven hangen. Zo goed is Moss en zo goed blijft Moss. De Amsterdamse band debuteerde in 2007 met The Long Way Back waarop vooral het songschrijverschap van frontman Marien Dorleijn te horen was. In beoordelingen viel altijd het woord ‘ambachtelijk’, zo netjes waren de liedjes afgewerkt. Keurig, maar Moss werkt beter met venijn. Hun tweede bevat nog steeds een voorliefde voor de mooie harmonie, maar het geluid is vele malen groovier. Dit is de plaat waarop Moss zich als band heeft uitgevonden en Dorleijn als zanger boven zichzelf uitstijgt. Was The Long Way Back voor de zondagmiddag in de achtertuin, Never Be Scared is de nachtelijke autorit op onverlichte wegen met een gaspedaal dat steeds verder naar beneden gaat. - Revu, Norbert Pek


"Never Be Scared/Don't Be A Hero (EXCELSIOR/V2)"

Marien Dorleijn is een van Neêrlands beste songschrijvers. Hij won ooit de finale van de Grote Prijs van Nederland als singer-songwriter en rijpte als muzikant bij Caesar. Met zijn band Moss maakte hij in 2007 een schaamteloos mooi debuutalbum, maar de popliedjes bleken te soft voor zijn tijd of gewoon even niet hip genoeg. Hoe anders is dat anno 2009. Dorleijn schrijft nog altijd geweldige popliedjes. Ze zijn alleen een tikje donkerder en harder deze keer en ze worden door hemzelf en zijn prima band heel anders ingekleurd. Soms lijkt het wel hedendaagse psychedelica, met die inzet van moderne elektronica en effectpedalen.


De mannen achter de mengtafel (good old Frans Hagenaars met de heren van Moss zelf) zijn niet bang het experiment aan te gaan en bezitten gevoel voor sfeer. Moss klinkt op de eerste helft van de cd bij vlagen heerlijk Brits en van alle tijden, omdat er op verschillende momenten onder meer XTC en hun alter ego’s The Dukes Of Stratosphear, maar ook Razorlight en The Stone Roses (zonder de dansritmes) in terug te horen zijn. Als John en Paul nu in hun twenties verkeerden, zou The White Album wel eens precies zo kunnen hebben geklonken. Dat zijn grote namen en gewaagde voorbeelden, want we hebben het hier over een ietwat schuchter, maar uiterst talentvol Amsterdamse bandje met een songschrijver vol Zeeuwse nuchterheid die niet graag de held uithangt, maar gewoon op zoek is naar een beetje liefde. Eentje die, gelet op het tweede deel van het album, thuis ook hoorbaar geniet van de Amerikanen van My Morning Jacket en Fleet Foxes of wel eens een oud plaatje met grappige geluidjes uit een keyboard van Grandaddy opzet. Zou Dorleijn beseffen wat hij overhoop gaat halen met de release van deze parel van de hedendaagse Nederpop? Want ik kan me niet voorstellen dat hier (en ver buiten de landsgrenzen) nog veel betere popplaten gemaakt gaan worden in 2009. - OOR, Willem Jongeneelen


"Amsterdammers werpen de schroom van zich af op Never Be Scared/Don’t Be A Hero"

Je kunt moeilijk zeggen dat The Long Way Back, het debuutalbum van Moss, een slechte plaat was. Dat was het niet. Het was een zorgvuldig gesmede gitaarliedjesplaat, een warm bandalbum met een singer-songwriterziel, waar jarenlang met toewijding aan gewerkt was. Toch zullen er weinig mensen zijn die een van die veertien liedjes mee kunnen fluiten. Waar ging het mis? Hoe kan het dat het debuutalbum bij veel recensenten in een stoffige hoek verdween, en opvolger Never Be Scared/Don’t Be A Hero overal uitgeroepen wordt tot album van de week?

Marien Dorleijn, het hart van Moss, werd in 1999 door de Grote Prijs al gekroond tot beste singer-songwriter en versterkte een tijdje de Caesar gelederen, maar pas tien jaar later komt hij tot volle wasdom. De volwassenheid lijkt besloten te liggen in de helft van de albumtitel, en het openingsnummer: Never Be Scared. “Can I draw a line and make this happen?”, zingt hij, alsof hij met een voorzichtig flamboyante zwaai de schroom van zich afwerpt die het debuut overschaduwde.

Never Be Scared is een zelfverzekerde plaat, en dat zit hem vooral in de drive van de ritmesectie. Drummer Finn Kruyning bouwt de songs op en tilt ze met kleine toevoegingen naar een hoger plan. Bassist Jasper Verhulst is veel nadrukkelijker aanwezig, scherper en spitser. Met songs als The Comfort en New Arms zet Moss de rijke Excelsior-traditie van bands als Johan en Daryll-Ann voort, maar de internationale referenties zijn sterker. Voor Apparatos gebruikte Moss vermoedelijk precies dezelfde analoge synthesizer die het recente Animal Collective-album kleur gaf. Het beste liedje van de plaat – het glorieus ingetogen I Apologise (Dear Simon) – kan zich meten met de beste Fleet Foxes songs. Met de harmonieuze backing vocals, de effectpedalen en de subtiele details in de arrangementen laat Moss zien dat je niet uitbundig hoeft te zijn om constant de aandacht vast te houden.

Misschien wel de grootste winst is de manier waarop Dorleijns stem naar voren geschoven wordt. Er hangt flink wat galm omheen, maar dat is geen laffe camouflage. Integendeel: het versterkt het karakter, waar hij op het debuut wat onopvallend klonk. Bij vlagen doet zijn geluid denken aan Amerikaanse indie-folk smaakmakers als Fleet Foxes’ Robin Pecknold en The Shins’ James Mercer. Dorleijn deelt met hen dat hij zijn stem af en toe op de proef stelt. Niet met overdreven technische uithalen, maar door op de juiste momenten even in het rood te schieten. Hazes zou het een snik noemen, die kleine hapering in de uithalen, die Dorleijn tegelijk kwetsbaar en intens laat klinken.

Beheersing van elk detail, songs die groeien, een album dat met elke draaibeurt aan emotionele zeggingskracht wint, dat is wat Moss in een keer brengt tot de top van de Nederlandse gitaarpop. De band durft over de rand te kijken en een sprong te wagen. Excelsior heeft er een nieuwe held bij, daar hoeft niemand nog bescheiden over te doen. - 3VOOR12, Atze de Vries


Discography

The Long Way Back (2007)
Never Be Scared / Don't Be A Hero (2009)

Photos

Bio

MOSS – NEVER BE SCARED, DON’T BE A HERO

“Zou Dorleijn beseffen wat hij overhoop gaat halen met de release van deze parel van de hedendaagse Nederpop? Want ik kan me niet voorstellen dat hier (en ver buiten de landsgrenzen) nog veel betere popplaten gemaakt gaan worden in 2009.” Was getekend: OOR, oktober 2009.

Met hun tweede album Never Be Scared, Don’t Be A Hero (Excelsior Recordings, september 2009) heeft de Amsterdamse band Moss zich definitief in de eredivisie van de Nederlandse gitaarpop gespeeld. De vaderlandse pers ontving de plaat met groot gejuich en in de OOR-top 20 van 2009 stond Never Be Scared, Don’t Be A Hero op de vijfde plaats, het hoogstgenoteerde album van Nederlandse bodem. Het afgelopen jaar was dus al mooi, maar in 2010 moet Nederland echt veroverd worden. Een uitgebreide zomertour langs festivals en een tour langs de Nederlandse podia moeten daar mede voor gaan zorgen.

‘We’ll go through several changes, all going on in our minds’, zingt frontman Marien Dorleijn in het liedje ‘The Brick Moon’. Moss is inderdaad veranderd, en niet alleen in hun hoofden. Debuutalbum ‘The Long Way Back’ was een album van bijna ouderwets goed smederij, met pure en delicate liedjes. Bij de opvolger is de band er in geslaagd een nieuw niveau van emotie in de nummers te stoppen. Het is harder, gevaarlijker en snel als een houthakker die hakt alsof hij klaar moet zijn bij zonsondergang, maar desalniettemin geen afgeraffeld werk wil leveren. Dorleijns karakteristieke stem is tijdens het mixen geoptimaliseerd en komt flink naar voren, wat de liedjes overigens prima past. Dit donkerder en intensere gevoel mist zijn uitwerking niet op de live shows. Moss speelde in de laatste maanden van 2009 door heel Nederland, met als hoogtepunt een bijzondere fraaie show op Noorderslag 2010. 3VOOR12 schreef: “Moss laat simpelweg niets aan het toeval over. Het geluid is in de zaal is schitterend, er staat een strakke band, en de Amsterdammers krijgen loon naar werken.” Kortom: ga dat zien, ga dat zien.

“Met groots klinkende gitaren, zangharmonieën waar Fleet Foxes trots op zou zijn en ijzersterke melodieën heeft het Amsterdamse Moss een van de leukste Nederlandse platen van het jaar gemaakt.” – NU.nl

“Beheersing van elk detail, songs die groeien, een album dat met elke draaibeurt aan emotionele zeggingskracht wint, dat is wat Moss in een keer brengt tot de top van de Nederlandse gitaarpop.” – 3VOOR12

“Het tweede album van Moss zich kan meten met het beste wat de afgelopen negen maanden wereldwijd is verschenen.” – Parool

Pers
Excelsior Recordings, Adriaan Pels
adriaan@excelsior-recordings.com
+31(0)655747787

Boekingen
De Harmonie, Ilana Goldstoff
ilana@deharmonieboekingen.nl
+ 31 (0)654986452
+ 31 (0)35 6461230

MOSS – NEVER BE SCARED/DON’T BE A HERO

“Does Dorleijn realise what he will establish with the release of this gem of contemporary Dutch Pop music? Because I can't imagine that there will be a better pop records made in 2009."
OOR Music Magazine, October 2009.

With their second album Never Be Scared/Don’t Be A Hero, the Amsterdam based band Moss have earned it’s place in the highest regions of Dutch guitarpop. Press and public received the album with great honour and five-star-reviews. The Dutch press exclaimed it ‘best Dutch cd in 2009’. So last year was great for the band around vocalist/guitarist Marien Dorleijn, but 2010 will be even better. All the big festivals have invited Moss to play and Never Be Scared/Don’t Be a Hero gets it’s release in the UK.

It all started in the confinement of an English farm on the outskirts of London. Inspiration came in many forms. A live show by the Brian Jonestown Massacre set the tone. A conversation in a pub with a man who insures satellites for a living was food for thought. The energy and vibrancy of the streets of London filled their heads and Phoenix played constantly on the car stereo to and from the studio sessions. Back home some credit has to be given to the old bomb shelter in Amsterdam, where they set to work moulding this collection of ideas into an intense, dark and driven sound.

‘We’ll go through several changes, all going on in our minds’, Marien Dorleijn sings in the song ‘The Brick Moon’. Moss have indeed changed, not only in their minds. While debut ‘The Long Way Back’ was an album of almost old-fashionedly good songwritership, with pure, delicate pieces of music; with their follow-up album the band has succeeded in transmitting a new found level of emotion into their songs. It's louder, more dangerous and fast. Dorleijn’s characteristic voice has been optimised in the mix, which suits the songs wonderfully.

This darker and more intense feeling works it’s way through to their live shows. Critics praise the dynamic and harmonic shows that recreate the intense sound of Never Be Scared/Don’t Be a Hero. Don’t be scared, Moss is here to stay.