Odylle
Gig Seeker Pro

Odylle

| INDIE

| INDIE
Band Pop Jazz

Calendar

Music

Press


"Içimizdeki Hollandali'ya Istanbul Ne Yapti? (Askmen)"

Içimizdeki Hollandali o... Siyaset Bilimi okumasina ragmen Istanbul'a caz tinilari vuruyor... Odylle grubunun isim annesi Fleur Odylle'e Istanbul'un kendisine ne yaptigini sorduk?

"Istanbul Bana Ne Yaptin?" albümüyle Istanbul'a methiyelerde bulunan solist, piyanist Hollandali Fleur Odylle'le biraz sohbet ettik.

Öncelikle yeni albümünüz hayirli olsun. Yeni albüm nasil gidiyor? Istediginiz gibi tepkiler aliyor musunuz?

Yani, bence insanlar sevdiler. Su ana kadar kötü bir tepki almadik. Daha yeni oldugu için biraz daha zamana ihtiyacimiz var.

Hikayenizin basina dönersek, kendinizi Istanbul'da nasil buldunuz?

Ögrenci olarak geldim. Hollanda'da ekonomi ve politika okuyordum daha önceden. Geldikten sonra burayi çok sevdim. Henüz 6 ay kadar Istanbul'da bulunurken bir profesörle tanistim. Hollandaya döndükten sonra düsünmeye basladim. Profesörden master yapmam için davet gelince tekrar Istanbul'a döndüm. O aralar hayatimda ne yapmak istedigimi düsünürken 2 sey geldi aklima. Birincisi iyi Türkçe konusmak ikincisi ise müzik yapmakti. Türkçemin yeterli oldugu belirlenince Istanbul'da Türkoloji okumaya basladim ve burada kaldim. Biraz karisik bir hikaye açikcasi. (Gülüyor)


Fotograflar: Elif Hande Güney

Müzige nasil bulastin Istanbul'da?

Hayatimda hep müzik vardi. Sarki yazip bir yandan klavyeyle sarkilarimi çaliyordum. Sabanci Üniversitesi'nde ödev için bir video projesi hazirlamam gerekiyordu. Bende Istanbul'la ilgili bir sarki yazip video klip çekmeye karar verdim. Komik bir klip ve viral bir video oldu. Sonra senlikte çalmam için çagirdilar fakat grubum yoktu. Herseyi kendim çaldigim için. (Gülüyor)

Sabanci Üniversitesi'nden bir arkadas beni Bora Bekaroglu'yla tanistirdi. Zaten çok deneyimli oldugu için bir müzik grubu kurmaya karar verdik.

Albümün ismi ""Istanbul bana ne yaptin?". Istanbul gerçekten sana ne yapti?

Beni sasirtti. Hep kendime uzun yillar sordum "Neden buradayim" diye. Ama hep beni çeken bir tarafi vardi. Genel olarak Istanbul bana ne yaptin diyebilirim.

Albümündeki tüm sarki sözleri sana ait. Ve sarkilarin hikayeleri ise Istanbul'da basindan geçenleri anlatiyor. Biraz bize albümden bahsedebilir misin?

Bütün sarkilari hikayeler olarak görebilirsin. Hepsi bir mozaik gibi. Her sarki Istanbul'un bana bir yönünü anlatiyor. Bana hissetirdikleri üzerine kurulu. Istanbul'un beni mutlu ettin, hayal kirikligina ugrattim, güldürdün... Her duyguyu içinde barindiriyor.

Istanbul'da basinizdan geçen en ilginç hikaye nedir?

Birgün Sishane'den metroya bindim. Önümde genç bir erkek vardi. Asagiya giderken birsey birakti kenara. Benimde dikkatimi çekti. Henüz daha olmamis bir konser biletini birakmisti. Bende bileti aldim. Adamin arkasindan hizli hizli yürümeye basladim. Amacim bileti düsürdügünü zannetigim için ona vermekti. Metro geldi ve adama bileti siz birakmissiniz niye diye sordum. O da "Evet ben biraktim, istersen sen gidebilirsin" dedi. Ondan sonra baktim tarihine "bende gidemem" dedim. Gizlice adamin çantasina birakmaya çalisirken basaramadim ve kenara biraktim. "Pardon biletinizi birakmissiniz" diye baska biri tekrar bileti verdi bana.

Ardindan Mecidiköy'e geldim. Kalabalik oldugu için kimse beni bulamaz dedim ve biraktim bileti. Taksiye binecekken biri arkamdan kosup heyecanli bir sekilde biletiniz düsmüs galiba diye geldi. Nasil bir sehir ben gerçekten tarif edemiyorum. (Gülüyor)

Hangi konserin biletiydi,herkes bileti biraktigina göre...

Bülent Ortaçgil'in konseriydi.

Kesinlikle birakilmaz...

Aynen, bende konsere gittim ve çok begendim.

Bence Türkiye'deki müzik endüstrisi içinde çok cesurca bir is yapiyorsunuz. Neden diye sorarsan, tamami Türk erkeklerden olusan ve pop caz agirlikli bir grupta tek kiz olarak sarki söylüyorsun. Neler hissediyorsun? Sence ne gibi zorluklari var?

Açikcasi bizim yaptigimiz müzik stili çok popüler degil. Çok az kisi yaptigi için aslinda bir yandan avantajli ama diger yandan degisik bir tarz oldugu içinde insanlar mesafeli yaklasiyorlar. Bizi seven insanlar genelde daha çok baglaniyorlar. Diger bir sansim ise çalistigim müzisyenlerin gerçekten iyi olmalariydi. Prodüktörüm Bora Bekiroglu çok iyi bir isim ve örnek vermem gerekirse onunla çalisan diger müzisyenler çok iyi yerlere geliyorlar. Örnegin Can Bonomo Eurovision'a gidiyor.

Ailenin tamami müzikle ugrasiyor. Onlarin senin Türkiye'de müzik yapmana ve yeni albümüne tepkileri ne oldu?

Çok gurur duydular. Albümümü babam tüm arkadaslarina dinletiyor. Albüm öncesi çok merak içindeydiler ve kizimiz ne yapiyorlar diyorlardi. Ama albüm lansmani gelip Istanbul'u da görünce içleri rahat etti.

Albümün ilk çiktiginda ilk yaptigin sey neydi?

Ben D&R'a gittim ve "Odylee var mi?" diye sordum. Çalisan arkadas, "Aa, evet turuncu kapakliydi degil mi" dedi. Rafa koydum biraz uzaktan baktim.

Biraz öne koysaydin?

En öne koydum. (Gülüyor)

Yeni albüm çalismalari var mi, simdiden?

Aslinda 3 albümlük sarki birikti. Yeterli materyal var yalniz yeni albümün nasil gittigine bakmamiz gerekiyor. Adimlari daha iyi bildigim için 2. albüm ayaklari daha yere basan bir albüm olabilir.


Fotograflar: Elif Hande Güney

2. albümde Istanbul temasi olacak mi?

Yani, ikinci albüm "Istanbul bana ne yaptin 2" veya "Izmir bana ne yaptin" olmayacak. (Gülüyor) Burada yasadigim için tabii ki biraz Istanbul'un katkisi olacak 2. albümde de.

Kimlerden ilham aldin? Müzigini etkileyen isimler kimlerdir?

Fiona Apple ilk askim diyebilirim. Ilk almak istedigim albümdü. Stili beni çok etkiledi. Birde Nil Karaibrahimgil'i çok seviyorum. Biraz daha pop ama esprili bir dili var. Sana Kek Yaptim sarkisi gibi mesela...

Hiç bir araya gelme sansiniz oldu mu?

Ilerde olabilir, ben isterim. Bu arada ilhamlarim arasinda her zaman müzik kaliplari içinde kalmayan Led Zeppelin var.


Fotograflar: Elif Hande Güney

Grupta senin disindaki arkadaslarin ayrica Can Bonomo'yla birlikte çaliyorlar. Can Bonomo'nun sarkilarini nasil buluyorsun?

Sarkilarini güzel buluyorum. Performansa uygun sarkilari var.

Peki sen gitmek ister miydin?

Bence herkes ister.

Ilerde solo projelerde çalismak gibi bir düsünce var mi? Ya da Hollanda'da müzik yapmak gibi?

Simdilik yok çünkü solo basladigim için projeme su anda düsünmüyorum. Hollanda'da çalmak istiyoruz. Bir projemiz var.

Kafanda baska projeler var mi?

Hollanda'da bir yayinevi için çeviriler yapiyorum. Onun disinda ben yazmayi çok seviyorum. Genelde yasadigim seyleri yaziyorum ve kisa hikayeleri seviyorum. - Askmen.mynet.com


"Konser Odylle (Le Cool Istanbul)"

Derginin yayinlanmasina dakikalar kala gelen bir haber Odylle konserini hatirlatti bizlere. Su günlerde adini Eurovision'un kendisinden daha sik duymaya basladigimiz Can Bonomo'nun ekibiyle çalan Fleur adli bu tatli kiz gerçek bir Istanbul asigi. Dolayisiyla onsuz yayina çikmak büyük haksizlik olurdu. Kurdugu ekibe de kendi soyadini uygun görmüs. Aslina bakarsaniz güzel de olmus. Siyaset bilimi üzerine iki farkli master yaptiktan sonra yakin çevrenizin sizden beklentisi bambaska olmali. Ama Fleur cesur biri, cesur oldugu oranda da yetenekli. Bu yetmezmis gibi güzel ve tatli. Kisaca çikolatadan yapilmis bir sürpriz yumurta gibi... Hem eglenceli hem sürprizli hem de çikolatali! Tadindan yenmez! - Le Cool Istanbul


"Röportaj / Odylle"

Yillardir Istanbul’un bir parçasi olmus, gayet güzel Türkçe konusan, enerjik ve içten bir Hollandali sevgili Fleur Odylle. Piyano basinda besteledigi sarkilari dinlerseniz albümün adinin neden “Istanbul Bana Ne Yaptin?” oldugunu anlarsiniz. Bu aksam Odylle yeni parçalarini ilk kez Ghetto’da seslendirecek. Eglenceyi kaçirmayin!

Odylle’in kurulus hikayesini anlatir misin? Fleur Türkiye’ye tasinmadan önce neler yapiyordu? Ne zamandan beri müzikle ilgileniyor?

Müzikle hasir nesir olan bir ailenin içinde dogup büyüdüm. Ailemde kimse profesyonel anlamda müzisyen olmasa da evdeki herkes müzikle ilgileniyordu. Babam piyano, gitar ve akerdeon çaliyordu ve kendi grubu vardi. Annem ve kiz kardesim de piyano çaliyordu. Erkek kardesim ise bateri, gitar ve piyano çaliyordu. Ben 10 yasindan beri piyano çaliyorum. Ögretmenim çilgin bir caz hocasiydi ve sagolsun her istedigimi çalmama yardim etti. Utrecht’te üniversitede okurken bir yarismada sarki söyledim ve o yarismada ikincilik ödülü aldim.

Albümünüzün çikis parçasi olan ve ayni zamanda albümün ismi olan “Istanbul Bana Ne Yaptin?” sarkisinin hikayesi nedir?

Sabanci Üniversitesindeyken film dersi almistim ve o dersin bitirme ödevi ucu açik bir ödevdi. Sadece kendi projenizi üretmeniz gerekiyordu. Ben de kendi sarkilarimdan birine klip çekmeyi düsündüm. Istanbul ve Istanbul’daki bir gece ile ilgili bir sarki yazarsam bunun cool olacagini düsünmüstüm. Ayni zamanda insanlar bana neden Türkiye’de oldugumu sorup duruyordu ve onlara verecek bir cevap bulamiyordum.. Tek diyebilecegim “Istanbul’un üzerimde garip bir etkisi var”idi. Bu cevabimi da “Istanbul Bana Ne Yaptin?” olarak tercüme ettim. “Istanbul Bana Ne Yaptin” benim bu sehirde olma hikayemi tamamen açikliyor.

Ekibinizde sen(Fleur Odylle) disindakiler ayni zamanda Can Bonomo’nun ekibinde. Eurovision hakkinda neler düsünüyorsun?

Bence dünyanin hiçbir yerinde Eurovision Türkiye’deki kadar önemsenmiyor. Ama bence bu çok güzel bir olay. Hollandalilar her seferinde yarismayi kaybedecegine emin oldugu için Eurovision’a pek önem vermiyor. Eminim Can Bonomo bu sene Türkiye’yi en iyi sekilde temsil edecektir.

Bugünlerde hangi sanatçilari dinliyorsunuz?

Amy Winehouse, Queen, Jack Johnson, Sia, Amos Lee, Room Eleven, Ed Harcourt, Fiona Apple.

Odylle’i üç kelimeyle anlat.

Caz, yaratici ve mutluluk.

80'lerden bir grup olsan kim olurdun?

Abba ya da Cindy Lauper. - Musicalife


"Istanbul Odylle'e ne yapti? (NTV MSNBC)"

ISTANBUL - Hollandali besteci Fleur Odylle’in önderliginde kurulan caz grubu Odylle, Istanbul’u bambaska bir gözle anlattiklari ve ismiyle hemen dikkat çeken ilk albümleri ‘Istanbul Bana Ne Yaptin?’ ile caz dünyasinda yeni bir boyut açmaya hazirlaniyor.

Bes kisiden olusan Odylle’in bas kahramani, gruba adini veren 27 yasindaki Hollandali solist ve piyanist Fleur Odylle. Türkiye’de ve Hollanda’da Siyaset Bilimi üzerine iki kez master yapmis olan Fleur, 2008 yilinda grubun basçisi ve ayni zamanda prodüktörü olan Bora Bekiroglu ile tanismasinin ardindan Odylle projesini hayata geçirmeye karar verdi.

12 sarkidan olusan ve albüme ismini veren sarki disinda hepsinin Ingilizce oldugu ‘Istanbul Bana Ne Yaptin?’ adli albümün kayitlari Babajim stüdyolarinda gerçeklesti. Prodüksiyonu ise ayni zamanda Can Bonomo ile birlikte de çalisan ve It Is Red adli prodüksiyon sirketi ile taninan Bora Bekiroglu üstlendi.
Haberin devami ?reklam

Tamamini, yillar önce Istanbul’a tasinmasiyla birlikte sehre adeta asik olan ve onu bir türlü terk edemeyen solist Fleur Odylle’in basindan geçen hikayelerden esinlenerek yazdigi sarkilar oldukça enerjik bir caz atmosferi sunuyor.

Daha önce Ghetto, Alt ve Nublu gibi performans mekanlarinda gerçeklestirdigi konserlerle hatiri sayilir bir hayran kitlesi olusturmayi basaran Odylle, 28 Mart tarihinde yine Ghetto’da ama bu kez albüm sarkilariyla birlikte hayranlariyla bulusuyor!

Enerjik ve bir o kadar da sempatik Fleur Odylle’in gözünden Istanbul’a yeniden bakmaya hazir misiniz? - NTV MSNBC


"Hollandali Fleur’den müzikli bir Istanbul masali (Hurriyet)"

Üç dilde yasayip iki ülkeyi bilen Fleur, enerjisini Istanbul dokunuslu müziginde bulusturuyor. Hollanda’nin küçük bir kasabasindan çikip Türkiye’de dünya standardinda müzige imza atan Fleur Odylle’in ilk albümü ‘Istanbul Bana Ne Yaptin’ raflarda, bir sonraki konseri ise bu aksam Ghetto’da!

Prodüktörlügünü Bora Bekiroglu’nun üstlendigi albüm jazzy vokaller, indie pop’a yakin duran akilda kalici, mutlu melodilerden olusuyor. Vokali ve besteleri Fleur’e, düzenlemeleri gruba ait olan ekipte klavyede Koray Üsgülen ve ayni zamanda Can Bonomo’yla çalismalarindan tanidigimiz, gitarda Emre Kula, basta Bora Bekiroglu ve davulda Alpar Lü var.

Odylle’in hikayesini, Fleur’den ve prodüktörü Bora’dan dinledik. Hem de kahve falli, Türkçe konusulan bir muhabbette.
Müzikle tanisman nasil oldu??Fleur: O çok erken oldu. Ailem hep müzikle ilgileniyordu. Babam gitar çaliyordu. Evimiz her zaman müzikle doluydu. Piyano dersleri aldim. Kendi sarkilarimi yazmakla ilgileniyordum. Üniversitede yavas yavas çikmaya basladim. Biraz çekingendim. Sonra hep sarki yazdim, hep çaldim.

Peki müzigini neden Türkiye’de yapmayi seçtin? ?
Fleur: Aslinda herkes soruyor bunu ama bana çok mantikli geldi. Hem Türkçe ögrenmek istiyordum hem de müzik yapmak istiyordum.
TÜRKIYE'DE MÜZISYEN OLMAK DAHA ZOR
Hollanda’da müzisyen olmak nasil buraya kiyasla??Fleur: Bence burada (Türkiye’de) daha zor. Çünkü burada kültürel sektör Hollanda gibi desteklenmez. Ama benim için burasi bir firsat çünkü biraz özel bir seyim. Ilk grubuma burada sahip oldum. Hollanda’da bunlari yapamazdim.

Fleur’le nasil bir araya geldiniz?
?Bora: Ikimiz de Sabanci Üniversitesi’nde okurken Fleur bana mail ile ulasti. Parçalarini yolladi, çok keyifli bir müzikti. Ben de çalismaya baslayalim, aranje edelim dedim. Sonra ekibe Emre, Alpar ve Koray da katildi. Sonra baktik güzel çikiyor müzik, neden albüm yapmayalim dedik. Ben yapimciligini yaptim, albümün yatirimcisi Fleur.

TÜRKÇE KONUSMAYAN BIR YABANCI OLSAYDIM ÇOK FARKLI OLURDU

Hollanda Konsoloslugu’ndan destek alindi degil mi??Bora: Albümün tanitimi için konsolosluktan destek alindi. ?
Fleur: Hollanda’daki arkadaslarim da albüm çikmadan albüm satin alarak destekte bulundular. Bir de ailemin büyük destegini aldim.

Senden sonra ‘Biz de Türkiye’ye yerleselim’ diyen Hollandali arkadaslarin oldu mu?
?Fleur: Simdiye kadar olmadi. Tabii ki burada iyi müzisyenlerle tanistim ama baska bir avantajim var: Türkçe konusabilmem. Türkçe konusamayan bir yabanci olsaydim çok farkli olurdu.
?Bora: Sen sadece Türkçe konusmayi degil, Türk kültürünü de çok iyi biliyorsun.
Türkoloji ve siyaset okudun degil mi??
Fleur: Evet, ikisini de okudum. O yüzden genel olarak Türkiye’yle ilgilendim.

ENSTRÜMANIST EGOSU OLMAYAN BIR ALBÜM

Peki albüm çiktiktan sonra tepkiler nasil oldu??
Bora: Albüm çiktiktan sonra her ay minimum bir konser verdik Istanbul’da. Ama bir beklenti olusuyor insanda ister istemez. Albümü dinleyen herkes begeniyor. Çok fazla meyve vermemis de olabiliriz ama çok kaliteli bir albüm oldu. Kolay dinlenebilir bir albüm olmasina, enstrümanist egosu olmayan bir albüm olmasina çok özen gösterdik. Çünkü müzigimiz herkesin dinleyebilecegi bir müzik. Ama kaliteli bir tarafi da var albümün. Çalanlarin hepsi çok iyi, birlikte aranje ettigimiz hissediliyor.

'SENI SEVIYORUM, SEN DE BENI SEVIYORSUN' GIBI SÖZLER YOK

Peki, senin beste yapma sürecin nasil oluyor? Sarkilarinin hissiyati çok belirgin.?
Fleur: Ben hikayeleri çok seviyorum. Bir de akorlar çaliyorum ve dogaçlama yapiyorum, ‘Aaa bu güzel oldu, bunu çalayim’ diyorum. Üstüne biraz melodi yapmaya çalisiyorum. Özgür bir stil… Bir hikaye gerçek sarki oluyor. O yüzden bence sarki sözleri de güzel. ‘I love you and I love you too’ (seni seviyorum, sen de beni seviyorsun) gibi bir sey degil yani.

Bu hikayelerde Istanbul da var… Peki Istanbul’la ilgili seni en çok mutlu eden sey ne?
?Fleur: Bence Istanbul’da arkadaslarla takilmak çok güzel. Bir yere gidip arkadasinla oturuyorsun ve sonra baska insanlar da geliyor, sonra kalkip baska yere gidiyorsun. O yüzden ‘Istanbul bana ne yaptin’ sarkisi onu çok iyi anlatiyor.
Aslinda Bati’nin sürekli plan yapma kafasini yerle bir eden bir yasam tarzi var Istanbul’da.
?Fleur: Evet. Hep ‘bakalim, bakalim’, bu beni çok rahatsiz ediyor. Ama ayni zamanda çok güzel bir sey.
NIL KARAIBRAHIMGIL'I ÇOK SEVIYORUM

Peki Türkiye’den bir müzisyenle sahne alabilecek olsan kim olurdu??
Fleur: Nil Karaibrahimgil’i çok seviyorum. Bazi arkadaslarim onun klise oldugunu söylüyor ama bana ne, seviyorum. Ben çok seviyorum Nil’i ya. Çok pop müzik, ama yine de müzik var. Konsept olarak da çok
güçlü. Mesela ‘sana bir kek yaptim’. Brilliant! (mükemmel!) Kek yapmak 'as a metaphor' (mecaz olarak). Çok seviyorum. ?Bir de daha caz konusunda, bence Elif Çaglar’in çok güzel bir sesi var. Baya ilginç bir albüm yapti. Bir de çok tatli kiz.
1 HOLLANDALI KADIN, 4 TÜRK ERKEK

Peki grubun diger elemanlari… Herkesin gruptaki rolünü nasil tarif ederdin??
Fleur: Sarkilari ben yaziyorum. Yani besteci benim. Bora prodüktör ve basçi. Bora olmadan hiçbir sey olmazdi. Çünkü konserleri ve her seyi o organize ediyor. Emre sarkiyi en çok hissettiren kisi. Sarkiyi düzenlerken sarkiya o kadar kendini veriyor ve hissediyor ki, anliyorum ki Emre vermeye çalistigim hissi aliyorsa sarkinin hislerimi iyi aktardigini anliyorum. Emre derinlestirici. Alpar sarkiyi cidden degistirebiliyor çünkü ritim onda. O sarkiyi tamamen degistirebilecek ve sarkilara güç veren tek kisi. Koray da bosluklari dolduruyor. O sarkiyi cidden tamamlayan kisi.?

Bora: Koray muazzam bir eslikçi. Hiç egosu olan bir müzisyen degil, genelde klavyecilerin çogu öyle çünkü.
- Hurriyet.com


"Istanbul Fleur’e neler yapmis neler... (XOXO the mag)"

u hafta röportaj yaptigimiz Fleur Odylle, yerli bir müzisyen degil belki ama bizden daha yerli aslinda! Istanbul’a ilk olarak exchange için gelen ve daha sonra buraya yerlesmeye karar veren Fleur, Hollandali ve çok tatli bir kiz. Burada, Can Bonomo’nun ekibinden olusan Odylle adli grubuyla Istanbul Bana Ne Yaptin baslikli bir albüm çikaran Fleur Odylle’in burayi bu kadar sevmis olmasinin sebebini kendisinin biz Türkler kadar sicak kanli olusuna ve sempatikligine bagliyor, 29 Eylül’de Ghetto’da verecekleri konseri kaçirmamanizi tavsiye ediyoruz!

Istanbul’a egitim için gelmis bir exchange ögrencisiyken, nasil oldu da Odylle fikri ortaya çikti?

Çocuklugumdan beri müzikle iç içeyim ve Hollanda’da üniversite okuyorken de yine Odylle olarak tek basima müzik yapiyordum. Türkiye’ye geliyorken yanimda bir klavye getirdim ve birlikte müzik yapacak Türk müzisyenler bulmak eglenceli olur diye düsündüm. Exchange ögrenci olarak Sabanci Üniversitesi’ndeyken, görsel sanatlar bölümünden bir ders aldim. Bir video projesi ödevi almistik, ben de Istanbul hakkinda bir sarki yazip ona bir klip çektim. Daha sonra sarkiyi senliklerde söylememi istediler, iste o zaman bir gruba ihtiyacim oldugunu fark ettim. Odylle bu sekilde hayata geçti.

Istanbul'da basindan geçen en ilginç hikaye nedir?

Burada gerçekten çok ilginç olaylar meydana geliyor, en enteresanini bulmak çok zor bu yüzden. Istanbul’un gelisigüzel halini çok seviyorum, planlanmamis karsilasmalar, bilmediginiz insanlarla tanismalar, partilere davet edilmek, sabahin üçünde kampüs bahçesinde futbol oynamak ve bekçilerin karpuz ikram etmesi, bes kisiyi aksam yemegine davet etmek ve bir anda kendinizi yirmi kisiyle bir meyhanede bulmak… Bence burayi özel bir hale sokan Türk insanlari. Çok misafirperversiniz, ve kaosa her zaman açiksiniz.

Türk mutfagiyla aran nasil?

Türk mutfagindan bir seyler yemekte çok iyiyim.

Biz Istanbullular genellikle sehrin daha modern ve Avrupali bölgelerinde kendimizi daha mutlu hissederiz. Senin gibi yurtdisindan gelenler ise sehrin daha egzotik, daha Anadolu kokan bölgelerini daha çok seviyorlar. Peki senin için durum nedir?

Ilk basta yabanci biri olarak, Türkiye ve Istanbul’u iyi tanimiyorken, daha çok egzotik bölgeleri ariyorsunuz. Ama daha sonra Istanbul’un daha Anadolu kokan taraflari çekici gelmeye basliyor. Benzer sekilde, Amsterdam’a ilk kez giden insanlar ilk olarak coffee shop’lara odaklaniyorlar, oysa ki Hollandalilar oralara çok fazla gitmez bile. Ama benim açimdan bakarsak, burada uzun zamandir yasiyor oldugum için, benim zevklerim de Türk arkadaslariminkilere benzemeye basladi. Bence Istanbul’in en ilginç yanlarindan biri, her seyi ayni anda tecrübe edebiliyorsunuz. Isterseniz Istiklal Caddesi’nin yaninda Mustafa Amca Jeans Coffee’de entelektüel bir çay içebilirsiniz ya da Bebek’te diger herkesle birlikte dolanip ünlü biriymis gibi davranabilirsiniz, modunuza bagli!

Türkiye’de müzik yapan kimleri takip ediyor ve seviyorsun?

Biraz klise olmasina ragmen, Nil Karaibrahimgil’i çok seviyorum. Ayni gruba sahip oldugumuz için tabii ki Can Bonomo’yu takip ediyorum, caz müzigi düsünürsek Elif Çaglar müthis bir vokal, Ilhan Ersahin’in ise zaten ismi bile yeter!

Caz tarzinda bestelenen sarkilara söz yazmak daha zor olmuyor mu? Özellikle "Istanbul Bana Ne Yaptin?" gibi bir hikaye ön planda oldugunda…

Söz yazmayi hiçbir zaman zor bulmuyorum, eger etrafiniza bakarsaniz her yerde hikaye bulabilirsiniz! Caz müzige söz yazmanin daha zor oldugunu düsünmüyorum, hatta daha bile kolay olabilir. Neticede caz müziginde anlamsiz hecelerle sarki söylemek tamamen yasal, bi bi de bababa pop pop op gibi, sizi solo’ya yönlendiren sey de bu. Odylle ile böyle yapmiyoruz gerçi.

Istanbul’a tasinmaya karar verdiginde ailenden ya da çevrenden tepki aldin mi?

Aslinda ailem bunun yaklastigini hissedebiliyordu, çünkü hep baska ülkelerle ilgiliydim ve yurtdisinda yasayip yepyeni diller ögreniyordum. Benimle ilgili tek kaygilari üniversite diplomalarimi edinmemdi, ki bunu da basardim. Bundan sonra bana sadece sans dilediler! Istanbul hakkinda fazla bir sey bilmemelerine ve anlamamalarina ragmen Odylle’den büyük gurur duyuyorlar. Genel olarak, benim çevremdeki insanlar gerçekten çok cool ve farklilar. Istanbul’un bir seyahat duragi olarak da git gide daha popüler oldugunu söyleyebilirim.

Amsterdam ve Istanbul’un benzerliklerini ya da farkliliklarini nasil açiklarsin?

Amsterdam insanlara uyum sagliyorken, Istanbul insanlarin ona uyum saglamasini zorunlu kiliyor. Amsterdam çekici çünkü rahat ve açik, Istanbul ise çekici çünkü zor ve gizemli.

Yüzüncü kez bu soruyu cevaplayacagini tahmin ediyorum ama, Istanbul sana ne yapti gerçekten?

Istanbul bana iyi ve kötü açilardan meydan okudu, sinirlarimi zorladi, onlari esneklestirdi, beni mutlu etti, beni üzdü, ve bana yaprak sarmasini verdi (gülüyor.) Aslinda, Istanbul Bana Ne Yaptin, cevabi benim buradaki bütün tecrübelerimi özetleyen bir soru. Bazen kendi kendime soruyorum neden hala buradayim diye! Istanbul, bana ne yaptin?!

Türkiye’de yapilan alternatif müzigin Avrupa’da ses getirme ihtimali sence hayal mi, yoksa gerçeklesebilir mi?

Bunu konustukça fark ediyoruz!

Tesekkürler samimi cevaplarin için Fleur! Ghetto’da görüsmek üzere!

Ben tesekkür ederim! Bekliyorum, görüsürüz!
- XOXO the mag


"Odylle (Touch Istanbul)"

Müzik kariyerine egitim nedeniyle bulundugu Istanbul'da devam eden Hollandali müzisyen Fleur Odylle; Bora Bekiroglu, Emre Kula, Alpar Lü ve Koray Üsgülen ile Odylle grubunu kurdu ve ilk albümü 'Istanbul Bana Ne Yaptin' yayinladi.
- Touch Istanbul


"Odylle (Aktüel)"

Bes kisiden olusan grubunun kurucusu ve vokalist, 27 yasindaki Fleur Odylle 'Istanbul Bana Ne Yaptin'la huzurlarinizda.

For the full question and answer in Turkish monthly mag Aktüel, click on the link. - Aktüel


"Istanbul sen bana ne yaptin (Hürriyet)"

Okumaya geldigi Türkiye'ye yerlesip bir de album çikartan Fleur Odylle.

For the full interview in Turkish national newspaper Hürriyet click on the link. - Hürriyet


"Istanbul Bana Ne Yaptin? (Cumhuriyet)"

Hollandali müzisyen Fleur Odylle'i herhangi bir aksam Beyoglu'ndaki mekanlardan birinde piyanosuyla sarki söylerken görebilirsiniz.

For the full article in Turkish national newspaper Cumhuriyet click on the link. - Cumhuriyet


"Istanbul'da hersey uçlarda yasaniyor bu da ilham veriyor (Vatan)"

Hollandali besteci Fleur Odylle'in önderliginde kurulan caz grubu Odylle 'Istanbul bana ne yaptin?' albümünü çikardi. Kadife sesli Fleur, Odylle'i anlatti.

For the full article in Turkish national newspaper Vatan, click on the link. - Vatan


"Off to Nevizade havasi güzel (Radikal)"

Istanbul'da yasayan Hollandali caz sanatçisi Fleur Odylle, kendi gözünden Istanbul'u anlatti.

For the full article of Turkish national newspaper Radikal, click on the link. - Radikal


"Istanbul Ona Özel (Time Out)"

Hollandali ama Istanbul'da yasiyor, siyaset bilimi okudu ama caz yapiyor.

Please click on the link to read the full article of Time Out Magazine Istanbul - Time Out Magazine Istanbul


Discography

Odylle - Istanbul Bana Ne Yaptin
Released: Feb 17, 2012
@ 2012 It Is Red

Photos

Bio

With the February 2012 release of the album “Istanbul bana ne yaptin” (Istanbul what did u do to me), a varied record containing 12 original English tracks, Odylle has proven itself a welcome addition to the world of popjazz. Led by Dutch front lady Fleur Odylle and backed by four Turkish musicians, Odylle's energetic and enthusiastic performance draws you to the stage.

Odylle is happy, jazzy, poignant and soft- creamy Dutch jazz vocals on top of a solid Turkish rhythmic cake. How this sweet delight came to be? An exhange semester that got out of hand.

In 2009, Dutch Fleur Odylle flew from Amsterdam to Istanbul to study Politics at the renowned Bosphorus and Sabanci universities and simply never quite managed to leave.

Child to true hippie parents, Odylle was raised with music and soon a foreigner’s night out in Istanbul turned into the comical song “Istanbul Bana Ne Yaptin” (Istanbul what did you do to me?!). With the help of her friends and some university equipment, Odylle shot an equally cheeky videoclip. The amateur clip turned a little viral, a first festival was interested, and Fleur Odylle got a band together.

Together with production company It Is Red,  musicians Bora Bekiroglu, Koray Üsgülen, Alpar Lü and Emre Kula and Fleur Odylle released their first album called “Istanbul Bana Ne Yaptin” – (“Istanbul what did you do to me?”), 12 tracks of original poppy jazz songs.

The Dutch compositions, Turkish arrangements, English lyrics and universal spirit has proven itself time and again to be a winning mix on- and off stage.