PanAfrikanZ
Gig Seeker Pro

PanAfrikanZ

Rotterdam, South Holland, Netherlands

Rotterdam, South Holland, Netherlands
Band Hip Hop Acoustic

Calendar

This band hasn't logged any future gigs

This band hasn't logged any past gigs

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

Press


Taziyah en Iyahmin vormen sinds jaar en dag het hart van de PanAfrikanz. Na de succesvolle 'Pre-Skool mixtape' met DJ Threesixty in 2008 is 'Brand New Day' hun debuutalbum. Het is een prima verzorgde plaat geworden die zich laat kenmerken door muzikale producties en laid back sound.

Je hebt van die dagen dat je op zoek bent naar een specifiek geluid dat aansluit bij je mood van dat moment. Neem bijvoorbeeld de zondag, een dag waarbij muziek één van de belangrijkste ingrediënten kan zijn. Vaak heb je op zondag behoefte aan muziek voor op de achtergrond, geen achtergrondmuziek, maar rustgevende tracks die hoofdpijn of andere vormen van een eventuele kater helpen verdingen. Rustige jazz, soul of reggae werken vaak prima vanwege factoren als ritme, gebruikte instrumenten en niet te vergeten vocals.

Brand New Day is een van die albums die zich bij uitstek laat lenen voor de zondag. Het merendeel van de tracks is geproduceerd door Taziyah wat heeft geresulteerd in een album zonder negatieve uitschieters. Een prestatie op zich, want vaak het laatste waar je zin in hebt is die ene slechte track van een album die je ‘terug naar af’ brengt; koppijn en het skippen naar de volgende track. Introtrack Dawn Of A New Day, Time Travelling én titeltrack Brand New Day maken meteen duidelijk wat de PanAfrikanz (met name Taziyah) in hun mars hebben. Randell Heye laat op subtiele wijze horen hoe een trompet ook kan klinken. Verder wordt er veel gebruik gemaakt van verschillende andere blaasinstrumenten (waaronder de dwarsfluit door Aisha Love), keyboard, Afrikaanse percussie en snaarinstrumenten. Opvallend blijft de beheerste manier van spelen en stemgebruik van mc’s Iyahmin en Taziyah.

Hoogtepunten zijn verder de tracks Bring It To The Table en Life Ain’t Easy geproduceerd door Th’Acquisition die eerder succesvol samenwerkte met P-Mode. Op de laatstgenoemde track bespeelt Camilo Silva de bass en Aletta geeft het nummer kleur op de keyboard. Boezemvriend Gerry Mendez (beter bekend als GMB) doet ook nog van zich spreken. De track Journey was een classic van de Pre-skool mixtape, dat niveau wordt helaas niet gehaald op de slottrack van Brand New Day, het blijkt slechts een outro. Tussen alle featurings had een volwaardige track met hem niet misstaan maar doet het album zeker niet af. GMB heeft trouwens het mixen van het album op zich genomen en op deze manier zijn stempel op de plaat kunnen drukken.

Al met al laat Brand New Day je met een lekker gevoel achter en is het een aanrader voor de zondagmiddag. Het album kent geen slechte tracks en is daarom van begin tot eind onderhoudend en scoort een ruime voldoende. Het is te hopen dat PanAfrikanz op deze voet doorgaan met het leveren van hiphop met een Afrikaans randje.

Tracklist:

01. Dawn Of A New Day met aDISON, Randell en Camilo Silva (Productie Taziyah)
02. Time Travelling (Productie Taziyah)
03. Brand New Day met Furlan (Productie Taziyah)
04. Bring It Back (Productie Taziyah)
05. Tomorrow (Productie Taziyah)
06. Bring It To The Table (Productie Taziyah)
07. She’s Here (Productie Taziyah)
08. Luv Struck met Aisha Love & Colonel Red (Productie Taziyah)
09. Independent Woman (Productie Taziyah)
10. The People (Productie Taziyah)
11. Life Ain’t Easy (Productie Th’Acquisition)
12. Everyday Shine (Productie Taziyah)
13. Pan Afrikan-Izms met Furlan & GMB (Productie Taziyah, Furlan, GMB & Iyahmin)
- HIPHOP IN JE SMOEL


Pan Afrikanz: Nieuwe dag, Nieuw geluid
Misschien gaat het niet zozeer om veranderen maar om het laten zien van de andere kant van jezelf.

Ruim drie maanden nadat ze het voorprogramma van Idle Warship rockten, zijn Taziyah en Iyahmin terug in Watt. Woensdag 9 september presenteren de Pan Afrikanz hier hun nieuwe album Brand New Day. Het in eigen beheer uitgebrachte debuut van de Rotterdamse MC's is na de Preskool Mixtape het tweede wapenfeit op schijf. "We zijn al heel lang bezig maar nu is het moment daar," klinkt er trots van onder de beige hoed van Iyahmin.

Een samenwerking van 18 jaar is op zich niets om het ochtendnieuws voor te bellen. Behalve natuurlijk als je beide net 30 bent. “Wij gaan echt way back. We zijn allebei echt opgegroeid met muziek; we waren hier altijd al mee bezig. Soms kom ik nog mensen van vroeger tegen die zeggen: ‘Zo, jij was echt altijd met muziek bezig in je kamer!’ Het begon toen ik een jaar of 12 was. Sindsdien ken ik Iyahmin: we zaten bij elkaar op de middelbare school.” “Ik werd door een aantal vrienden van me al gewaarschuwd dat er een andere Hip Hop head op die school rondliep,” wenkt deze lachend naar Taziyah.

Intussen zijn ze twee videoclips, diverse optredens in Nederland en Frankrijk maar ook een hoop voorbereidingen verder. “We hebben onze tijd voor het album genomen. Als we het een jaar geleden hadden uitgebracht was dat misschien te vroeg geweest,” verklaart Iyahmin. In de aanloop naar hun nieuwe album hebben ze in de zomer van 2008 de Preskool Mixtape met daarop bijdragen van onder andere Ambassador Junior Lion, INCKS, GMB, AdiSon en Furlan uitgebracht. Deze laatste drie zijn, in goed gezelschap van Esperanza en Colonel Red, ook als gastvocalisten te horen op de nieuwe cd. “Dit,” vervolgt hij over hun keuze qua samenwerking, “zijn de mensen met wie we niet alleen muzikaal samen werken maar met wie we ook samen eten, drinken, praten en chillen.” “We zitten sowieso vaak met ze in de studio dus,” legt Taziyah uit, “van het één kwam automatisch het ander. Met uitzondering van fluitist Aischa Love kennen we iedereen niet alleen muzikaal maar ook persoonlijk heel goed. We hebben voor dit album ook helemaal niet gedacht aan mensen met wie we normaal gesproken niet veel omgaan. Qua samenwerking zou het dan meer richting een zakelijk proces gaan. Wat ook kan natuurlijk maar,” haalt Iyahmin zijn ontspannen grijnzend zijn schouders op, “daar hadden we nu geen zin in.” Met de verklaring hoe ze dan bij de onbekende fluitist terecht zijn gekomen, bewijst hij echt een kind van deze tijd te zijn. “Via Myspace; dit is echt het digitale tijdperk,” legt hij lachend uit.

Op de releaseparty presenteren de heren samen met hun band hun nieuwe geluid. Behalve met Concrete a.k.a. TheBlackStarLiner en DJ Th'Acquisition delen de Pan Afrikanz voor de eerste in een serie nieuwe dagen het podium ook met een aantal live muzikanten. Dit in plaats van hun gebruikelijke DJ. “We wilden dit allang al doen maar we deden het stap voor stap. Je moet de mensen ervoor hebben en nu,” gebaart Iyahmin rustig maar trots, “konden we de juiste mensen op de juiste plek krijgen. GMB heeft daar ook een grote hand in gehad: de helft van onze bandleden zitten bijvoorbeeld ook in zijn band. Vaak zaten we in dezelfde ruimte te oefenen en hoorden we hoe vet het klonk. Bovendien kun je met een band alle kanten op. En we zijn allebei 30; als ik 35 of 40 ben, wil ik echt niet meer met een cd optreden. Misschien is dat cool voor die old school legends,” nuanceert de goedlachse MC, “maar wij willen liever iets anders.” Voorlopig wagen ze zich zelf echter nog niet aan de snaren en toetsen. “Ik speel vooral microfoon,” grinnikt Iyahmin, “maar als het moet dan kan ik wel richting de percussie schuifelen.”

Met de nieuwe plaat hebben de Pan Afrikanz samen met hun gasten een sterke, 13 tracks tellende aankondiging van een nieuw etmaal neer weten te zetten. Brand New Day klinkt als een roadtrip naar een park waar zich een gratis zomerfestival afspeelt. Het album opent met aDiSon, de Rotterdamse renaissance man die op Dawn of a New Day wat ontspannen klinkende vocalen over jazzy tonen laat rollen. Met het nummer is de toon van relaxedheid gezet maar wordt de muzikale illustratie van hun teksten nog niet verraden. “We zijn en blijven Hip Hop maar we gaan ook verschillende experimenten niet uit de weg. Het album is een mix van Hip Hop, jazz, reggae, afrobeat en soul,” vertelt Taziyah.

Beide MC’s komen uit gezinnen waar de moeders in huiselijke kring heuse soul DJ’s waren. “Er werd ook veel Somalische muziek bij ons thuis gedraaid maar sinds ik hier in ’84 naartoe gekomen ben, draaide het bij mij vooral om Hip Hop. M’n zus draaide trouwens ook veel Swingbeat,” herinnert Iyahmin zich. “Alle zussen draaiden Swingbeat,” lacht Taziyah, “maar die van mij draaide ook veel merengue en salsa. Behalve soulmuziek draaide m’n moeder ook veel bigi pokoe; in mijn kamer was het ook vooral Hip Hop.” “We zijn echt van de YO! MTV raps-generatie,” luidt Iyahmin een wandeling door de straat der nostalgie in. “Dan zorgde je dat je thuis was. Eerst kwam je met een videoband en vervolgens,” weet Taziyah nog, “probeerde je dat weer over te tapen op cassettebandje. Villa 65, Dutchmasters… ja, man!”

Sinds die tijd is er een hoop veranderd. “Toen we begonnen als Pan Africans kwamen we met hele andere tracks: onze muzikale invloeden, de beats maar ook de inhoud van de teksten waren anders.” Inmiddels is ook de spelling van hun naam gewijzigd van Africans naar Afrikanz. “Tja, Google hè…” grapt Iyahmin. “Als je zoekt op ‘Pan Africans’,” verklaart hij, “kom je van alles tegen. Van Wikipediapagina’s over Pan-Africanism en teksten van Marcus Garvey en W.E.B. Du Bois tot verschillende debatten. Wij staan er dan ook wel tussen maar je moet wel echt ‘Hip Hop’ aan je zoekopdracht toevoegen wil je ons goed kunnen vinden.” Toch zit je, al is de toon inmiddels wat veranderd, met de vorige zoektocht dicht in de buurt van waar de MC’s voor staan. “Eerst gingen onze teksten puur en alleen over de revolutie. We brachten hardcore vuur met alles wat we deden. In die tijd zaten we heel diep in de Rastafaricultuur. Dat waren wij helemaal. Of nou ja, helemaal… wij waren daar dan wel weer die Hip Hop-gasten tussen,” herinnert hij zich.

“Wij zijn veranderd maar dat komt omdat we gegroeid zijn. Als artiesten en als personen; als zonen, als broers maar ook als jonge vaders,” vertelt Taziyah die sinds een aantal maanden ‘papa’ genoemd wordt door een prachtig klein meisje. “Groei,” vervolgt hij, “brengt verandering teweeg. Qua muzieksmaak en teksten heeft het te maken met de verandering van wie waren naar wie we nu zijn. Maar ook de maatschappij verandert: mensen kijken nu anders naar dingen dan dat ze vroeger gewend waren. Informatie is toegankelijker en mensen weten meer. Misschien gaat het niet zozeer om veranderen maar om het laten zien van de andere kant van jezelf. Wij zijn sowieso veel rustiger terwijl Hip Hop over het algemeen veel meer attitude heeft,” denkt hij terwijl zich wel prima staande weet te houden tijdens zijn ‘stoerdere MC’-impressie. Iyahmin vult hem aan: “Als we 3 of 4 jaar geleden een cd gedropt zouden hebben, dan bestond deze zeker voor 90% uit nummers die minder met ons persoonlijke leven te maken zouden hebben en juist meer met de dingen om ons heen. Het zou onze visie zijn over verschillende politieke zaken; nu gaat het meer over onze directe omgeving en wat we daarin meemaken. Het is veel persoonlijker.”

Qua teksten met een revolutionaire en sterk politieke insteek lijken verschillende artiesten gaandeweg een trend van gematigdheid in te zetten. Vuisten veranderen in zwaaiende handen en het systeem wordt strategischer gepenetreerd in plaats van briesend gefuckt.
“Op een gegeven moment,” redeneert Taziyah, “is het ook niet leuk meer. Je kunt de dingen die je over wilt brengen heel direct en heel rechttoe zeggen maar met die inhoud kun je natuurlijk ook wat creatiever zijn. Je kunt met één boodschap zoveel verschillende kanten op. Als je de hele tijd heel direct bent, krijgen mensen als het ware ook bakstenen naar hun hoofd gegooid. Als je dat weet dan moet je voor jezelf nagaan wat je met een bepaalde tekst wilt bereiken. Iedereen moet naar onze muziek kunnen luisteren. Als ik het voor m’n moeder draai dan moet zij er van kunnen genieten en kunnen meezingen. Laatst liet ik een nummer van ons aan m’n nicht horen; zij SMSte me later om te zeggen hoe mooi ze het vond. Dat is nice: zij is 40 en zit, alleen al qua generatie, op een ander level dan wij. Aan het einde van de dag vinden we dat wat we laten horen wel universeel moet blijven.”

“Je hoeft niet lang te gokken om te weten waar onze teksten over gaan maar we weten natuurlijk ook wel dat we in Nederland wonen. We staan hier ook weleens in een zaal met maar drie of vier zwarte mensen en dan wil je een show niet alleen vullen met nummers die over ons gaan. Wat heb je daaraan als je daar de rest van de zaal mee overslaat? We hebben die doelgroep al en daar zijn we trots op. In het begin hadden we één specifieke groep die onze muziek tof vond; tekstueel werd toen vaak de vergelijking met Dead Prez getrokken. De enige manier waarop je ons in een hoekje kunt stoppen is door onze naam. Kijk, aan de ene kant zijn we heel politiek bewust maar aan de andere kant kiezen we er ook voor om voor zoveel mogelijk mensen herkenbaar te zijn. En als dat niet zo is,” grijnst hij, “dan blijven we sowieso rocken voor de mensen die wel weten waar we het over hebben.”

“We zijn pan-Africans, we zijn geen pan-Europeans; qua invalshoek zegt dat eigenlijk al genoeg. Wanneer je met mensen met een andere achtergrond praat, merk je vaak dat er verschillende vibes zijn. Iemands achtergrond heeft te maken hebben met het land waar je vandaan komt, met de muziek die hij of zij luistert, met een politieke stroming waar iemand zich mee associeert, waar die persoon woont en ga zo maar door. Als je weet wie je bent, hoef je dat niet per se nog eens te benadrukken in je muziek. Op een gegeven moment ben je gewoon een Pan-African die muziek maakt dus de muziek die uit je komt, is sowieso al Pan-African music. Dat moet geen struggle zijn in mijn ogen. Maar laat mensen maar graven en nieuwsgierig zijn. Je kan natuurlijk keer op keer benadrukken wie je bent maar, concludeert Taziyah, “je kan ook gewoon jezelf zijn en jezelf door de luisteraars laten ontdekken.”

Ontdek Pan Afrikanz door de Preskool mixtape hier te downloaden. Vergeet echter niet dat het een nieuwe dag is en het natuurlijk om het nieuwe album Brand New Day gaat. Dat wordt 9 september gepresenteerd in de WATT in Rotterdam. De deuren gaan daar om 20u30 open. Er is geen voorverkoop, kaarten zijn op de avond zelf aan de deur voor €7,50 verkrijgbaar. Check het. - STATEMAGAZINE


Discography

2009
Brand New Day Album Release

2008
PreSkool Mixtape Release

Photos

Bio

Something new, yet familiar. Something original and fresh, yet something you recognize. It’s more than words, it’s the power in sounds, this is the future of True-Skool. Taziyah (Surinam) and Iyahmin (Somalia) are 2 brothers from the same Mother-Land, with a history that was written before their arrival.

They started writing their-story together since their schooldays. Doing whatever street youth did in the early 90`s , these brothers grew up to manhood together, going trough different phases like brothers. From being partners in crime, to being partners in rhyme, from being friends to being brothers, from being co-workers to being activist, from being consumers to becoming the future producers. Iyahmin the poetic mc, flows like the nile river, Taziyah is the MC/MVP on the MPC…

Coming out of the cassette deck era, the P.A. is mostly compared to the “Yo MTV raps” type of mc´s. You’ll see reflections of their inspirations in the music. You´ll see the reflections of the wisdom and spirituality of Afrikan cultures. Its hard not to notice that their political inspiration comes from Pan Afrikanz who played a major role in Afrikan history like Marcus Garvey, Malcolm X, Ras Tafari, Kwame Nkrumah etc. But at the heart of it all, the beats and rhymes reflect their own experiences and interest.

From the 010 , Rotterdam dock’s, known in the Netherlands for their energetic shows and rocking them stages with hip-hop from the soul and mind. From the national spots to the international arena, Pan Afrikanz are stepping into the future as Lion Kings on stage with a semi live band or full Live Band.