Saaga Ensemble
Gig Seeker Pro

Saaga Ensemble

Helsinki, Central Finland, Finland | Established. Jan 01, 2014 | SELF

Helsinki, Central Finland, Finland | SELF
Established on Jan, 2014
Band Folk Fusion

Calendar

This band hasn't logged any future gigs

This band hasn't logged any past gigs

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

Press


"Huvustadsbladet review"

Konsertserien Etno-Espa inleddes i måndags och den första konserten ordnades med Saaga Ensemble, ett relativt nytt band vars debutskiva kommer att ges ut senare i år. Bandets låtskrivare är i första hand solisten Soila Sariola och kantelisten Vilma Timonen, vilka på ett finurligt sätt kombinerar traditionella finska rytmer och versmått med trumkomp, baslinjer och lickar från pop- och rockmusik. Fusioner är inte lätta att göra, men dessa musiker har varit uppgiften mogna och resultatet känns både naturligt och fräscht.

Det hörs att gruppen nyligen varit i studion. Både arrangemangen och klangen är finslipade och framförandet självsäkert. Jag kan slappna av. De här vet vad de gör och vad de vill.

Hela gruppens exakta, nyanserade och säkra rytmbehandling gör musiken lätt och rörlig. De fylliga sångstämmorna framförda av harmonisten och kompositören Milla Viljamaa och Vilma Timonen ger helheten mjukhet och kompletterar fint Soila Sariolas melodier och riffvävnaderna spelade av Timonen, Viljamaa, violinisten Päivi Hirvonen och kompgitarristen Topi Korhonen. Trummisen Mikko Hassinen, basisten Jaakko Kämäräinen och Topi Korhonen har ett stadigt grepp om grooven från början till slut. Viljamaa och Hirvonen fyller ut mellan- och övreregistret här och där med långa melodiska linjer.

Konserten börjar med en solig schottis-reggae och går sedan vidare från en stämningsfylld helhet till en annan och avslutas med två dansstycken, som får en del av publiken att gunga med. Mitt favoritstycke blir Kreutzbergin puolikas kuu av Vilma Timonen. Soila Sariola börjar sången ensam. Hon har en varm och öppen utstrålning och med sin ljusa och fylliga alt skapar hon en stark stämning trots den småblåsiga utescenen.

Resten av gruppen kommer med, med en polyrytmisk vävnad som gör mig passligt yr och efter en stund dyker en lugnare passage upp med ett melodiskt bassolo av Jaakko Kämäräinen, som passar perfekt in i den dramaturgiska bågen.

Det var en lyckad konsert och jag kan tänka mig att gruppens skiva kommer att spelas en del också på popkanalerna. - HBL


"Lira"

Det nya finska folkmusikbandet Saaga Ensemble består av idel professionalism: erfarna musiker som alla lirat i massor av olika konstellationer genom åren och experimenterat med olika musikstilar. Flera av dem har slutexamen från Sibelius Akademin.
Sångerskan Soila Sariola har skrivit den mesta av musiken: moderna melodier och texter men albumet innehåller också verser och strofer lånade direkt från Kalevala (det finska nationaleposet) till nykomponerade melodier. Några av texterna är skatter ur den finska folkdiktsamlingen, världens största i sitt slag sägs det.
Sångerna har man sedan stoppat in i ett modernt bandkomp med trummor, bas och gitarrer. Det ger albumet pop- och nästan schlagervibbar. Mycket lyckat, ändå, med en tydlig folkmusikalisk prägel.
I instrumenteringen hörs Milla Viljamaas lekfulla klaviaturer (harmonium, flygel) och Vilma Timonens kantele. Tommi Asplunds fiol och Roope Aarnios mandolin förstärker förstås den folkmusikaliska känslan.
Det finns låtar som Silloin laulan (Då sjunger jag) och Polku (Stig) där sång- och spelglädjen är så förförisk att det smittar. Den kraftfulla allsången – hela bandet sjunger, mycket och högljutt – höjer stämningen på hela plattan.
De mer stillsamma, eftertänksamma låtarna ger variation och en chans att hämta andan. Som Ihon alle (Under huden), Kreuzbergin puolikas kuu eller Ihminen tottuu mihin vaan (Människan blir van vid vad som helst) – de berättar vemodigt om kärlek, ensamhet, längtan och om naturens karghet. Saaga Ensemble är en pigg överraskning på den finska världsmusikhimlen. Charmig, svängig och mycket fräsch etnopop! - Lira Magazine


Discography

Polku (SaagaCD1)
Arctic Paradice 2013 (Music Finland)

Photos

Bio

Saaga Enseble has charmed the crowds with their unique style of music, rooted in teh tradition of folk music. Their heartfelt compositions ans arrangements offer a combination of bonafide energy - from tender warmth to exploding raw power - delivered by individual talents, each bringing their exquisite musical craftsmanship to the table. Saaga Enseble's exceptional take on instruments with strong emphasis on vocal harmonies truly sets them apart. Saaga Ensembles first albun Path was released 28.2.2013.

"Music that makes eaven the trees dance"

"One of a kind supergroup of folk music"

"Music that moves you in a forcefull way"

Saaga Enseble's first album was released in february 2013.

Band Members