[sic] electric
Gig Seeker Pro

[sic] electric

Band Alternative Rock

Calendar

This band hasn't logged any future gigs

This band hasn't logged any past gigs

Music

Press


Dat vier saxofonisten en een percussionist een indrukwekkende combinatie vormen, hebben de muzikanten van [sic] reeds meermaals bewezen. Dit vijftal heeft al heel wat uiteenlopende binnen- en buitenlandse projecten achter de rug, waaronder bijvoorbeeld de ondersteuning van Amatorski’s najaarstour in 2010. In een eerder project (Pidgin) verkenden de bandleden van [sic] nog de muzikale wegen van elektronica en improvisatie, momenteel gaat het de wat ruigere kant op.

Voor [sic] electric kan de groep rekenen op versterking van bassist Lieven Eeckhout (ex-Galatasaray), wiens strakke baslijnen heerlijk compatibel zijn met een stevige drum en de fantastische grilligheid van de saxen.

[sic] electric 1 is een kort maar krachtig nummer dat je meteen van je sokken blaast. Het bezwerende geluid van de basgitaar versmelt naadloos met de opzwepende, energieke four saxes and a drum. Het nummer eindigt even plots als het begon, maar blijft vervolgens wel nog even lekker nazinderen, als een kleine adrenalinestoot.

De rockallures verdwijnen in het tweede nummer – [sic] electric 2 – wat naar de achtergrond en maken plaats voor een knap, zwoel samenspel tussen de saxofonen, dat onder de eenvoudige en daardoor haast dreigende begeleiding van bas en percussie uitgroeit tot een scala aan melodieën waarin de ziel van de muzikanten blootgelegd wordt.

Hoe ingetogen het tweede nummer van start gaat, zo in your face knalt [sic] electric 3 uit de boxen. De geweldige, vette baslijn en een mooi staaltje drumspel zorgen voor een explosieve intro en blijven gedurende het hele nummer indrukwekkend en meer dan aanstekelijk. De scherpe klanken van de blazers vervolledigen deze persoonlijke favoriet tot een machtig geheel, waarvan zowel het ritme als de melodie welverdiend in het geheugen blijven hangen.

In deze drie demo-nummers laat [sic] electric op een meer dan geslaagde manier rock- en jazzelementen de handen in elkaar slaan. - Veerle Hilkens


Wie gisteren de bomvolle Kinky Star bezocht, was misschien wel getuige van een heel klein stukje Belgische muziekgeschiedenis.
Nou ja, in muziekland helpen alle overdrijvingen een beetje, al was het maar om de aandacht te vestigen op nieuw talent.

Op deze zondagavond vond namelijk de try out plaats van een nieuwe band [sic] electric en naar eigen zeggen was dit meteen ook de laatste kans in ons leven dat we de dit zestal gratis aan het werk zouden zien.

Het project is wel nieuw, maar toch zit er ervaring zat dit collectief. Zo was bezieler Lieven Eeckhout ooit nog de levensadem van het Kortrijkse Galatasaray en ook al neemt hij bij deze [sic] electric het roer terug in handen wordt hij bijgestaan door vijf andere veteranen uit het vak.

Is het jazz? Is het free jazz of was het nu gewoon rock?

Het is gewoon een vraag die valt doordat deze groep gevormd wordt door niet minder dan vier saxofonisten, maar als je daar nog een gitaar en een drum bijvoegt dan kom je al gauw uit tot een mengelmoes van pure rock dat onderweg alle jazzkroegen uitgebreid bezocht heeft.

Het soort van experiment dat je terug kan vinden bij The Ex en Melvins ook al wordt er mooie knipoog naar Captain Beefheart en andere Zappa-geluiden gemaakt.

Vanaf de eerste momenten blaast (en deze keer is dat dus ook figuurlijk) deze groep je weg en dit door een energieke set die volledig instrumentaal is.

Gisteren mocht het dan misschien wel een try out zijn, maar op een klein schoonheidsfoutje na, kregen we een set van een negental nummers te horen waarbij we vooral geleerd hebben dat dit een groep is waar je weldra in het undergroundmilieu veel over zult lezen. - Didier Becu


This band blew our mind when we saw them opening for The Ex recently. Think ZU but with a more rockin’ and mathy edge to it. Drums, bass and a hornsection. The soundtrack for a nervous breakdown and we mean that in a good way. - Vlas Vegas


Discography

Still working on that hot first release.

Photos

Bio


The four saxophone players and drummer of [sic] started their careers in the Belgian BL!NDMAN collective, but a few years ago they went their separate ways. [sic] electric, their youngest project, pretty much presents itself as an alternative, instrumental rock band. Lieven Eeckhout, formerly part of the horn section of Galatasaray, provides the songs, and is with his bass responsible for the new sound. The rugged basslines and the energetic drums of Mattijs Vanderleen inspire the freakish melodies, jazz solos and sudden noise bursts of saxophone.

Sources of inspiration for [sic] electric are X-Legged Sally, Jaga Jazzist and John Zorn, but also The Ex, Sonic Youth and The Melvins. They gained experience playing in bands such as Tommigun, Kawada, Va Fan Fahre, Hus, Razen, Banda Azufaifo, De Anale Fase, Henri Prosper, Les Ballets C de la B, ...