Spoil Engine
Gig Seeker Pro

Spoil Engine

Band Metal Classic Rock

Calendar

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

Press


This band has no press

Discography

Graspop 2012: Op hetzelfde uur als Europe speelde Spoil Engine, in de metal dome. Dit Vlaamse en Nederlandse metal geweld is na een reeks audities voor een nieuwe drummer en gitarist en na een platenlabel verandering opnieuw 'back in action'. Ze lijken goed uitgerust te zijn, want het was knallen in de dome met Spoil Engine. Het was de derde maal dat ze op Graspop te zien waren en aan de performance die ze gaven allicht ook niet de laatste keer. Hoewel ook hier weer de neerslachtigheid van het slechte weer zich leek te reflecteren op (de activiteit van) het publiek.

PANAMARENKO GOES HEAVY METAL
http://www.cobra.be/cm/cobra/kunsten/120905-sa-spoilengine-panamarenko

wo 05/09/2012 - 10:58
Het kunstwerk 'Japanse Flying Pack III' van Panamarenko prijkt op de cover van het nieuwe album van de Belgische heavy metalgroep Spoil Engine, 'The Art of Imperfection'. "Panamarenko was de gedroomde kunstenaar om mee samen te werken", zegt de groep.
kunst muziek heavy metal panamarenko spoil engine japanese flying pack III art of imperfection
"Als je de filosofie achter de plaat bekijkt, dan is de link naar kunst snel gelegd. Perfectie is zo dominant in onze huidige samenleving dat originaliteit soms ver te zoeken is", zegt Spoil Engine.

"Imperfectie geeft net dat unieke karakter aan kunst en muziek. Dat wilden we ook laten zien in het artwork van onze plaat. Panamarenko was onze gedroomde kunstenaar om mee samen te werken. Maar eigenlijk gaven we het niet veel kans, mede omdat de kunstenaar ook op rust is."

Panamarenko gaf echter toch de toestemming om zijn werk 'Japanse Flying Pack III' op de cover te integreren.

'The Art of Imperfection' is het 3e album van Spoil Engine. Het verschijnt op 5 oktober. De groep stond dit jaar op Graspop en was ook al te zien op Pukkelpop en in Vorst Nationaal.

Steven Sanders van Spoil Engine is een grote fan van Panamarenko.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120910_00290722

ROESELARE - Kunst en heavy metal is niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar voor metalband Spoil Engine, een internationale band met Roeselaarse roots, en kunstenaar Panamarenko is de link blijkbaar snel gelegd. Op de cover van het nieuwste album van Spoil Engine, The Art of Imperfection, prijkt een werk van Panamarenko.
‘Als je de filosofie achter de plaat bekijkt, dan is de link naar kunst snel gelegd. Imperfectie geeft net dat unieke karakter aan kunst en muziek. Dat wilden we ook laten zien in het artwork van onze plaat’, zegt Steven Sanders van Spoil Engine. ‘Panamarenko was onze gedroomde kunstenaar om mee samen te werken. Maar eigenlijk gaven we het niet veel kans, mede omdat de kunstenaar op rust is.’

Toch kreeg Spoil Engine groen licht via het Panamarenko Collectief om het bestaande werk Japanese Flying Pack III te gebruiken op de cover.

The Art of Imperfection is het derde album van de band die eerder al op Graspop, Pukkelpop en in Vorst Nationaal stond.

Photos

Bio

Spoil Engine is een Vlaamse metalband met Nederlandse zanger en drummer. Hun muziekstijl wordt beschreven als melodieuze thrash metal, ook wel modern metal genoemd. Voornaamste inspiratiebron voor de band zijn 90's metalbands zoals Pantera, Machine Head, Slipknot als ook 'New Wave of American Heavy Metal' bands zoals Trivium, Killswitch Engage en Lamb of God. Spoil Engine behoort met zijn vernieuwende stijl en modern geluid tot de 'New Wave of Belgian Heavy Metal', de nieuwe lichting metal bands met professionele visie in België. De band gaf een eerste publiek optreden in 2005; mei 2009 werden ze getekend door Roadrunner Records.

De band werd eind 2004 opgericht met leden van Deformity (Steven 'Gaze' Sanders) en Regression (Kristof Taveirne). In de eerste bezetting zong Manu Van Poeck maar hij werd, na audities, vervangen door de Nederlander Niek Tournois. Kort daarna werd een eerste 4-track demo uitgebracht. Deze 4-track, alsook een finaleplaats in de Aardschok Metal Bash, leverde de band een plaats op in het voorprogramma van Arch Enemy. De band werd hierbij door pers en labels opgemerkt wat uiteindelijk resulteerde op een plaats op Graspop 2007. Achteraf meldde de VRT: 'Belgische band Spoil Engine revelatie van het Graspop weekend'.

In 2007 tekende Spoil Engine bij Apache Productions en kwam het eerste full length album tot stand: 'Skinnerbox v.07'. Dit album werd opnieuw in de eigen Sweet&Sour studio opgenomen. Mix en master werden verzorgd door Jochem Jacobs. 'Skinnerbox v.07' werd de best verkochte metalplaat in België in de zomer van 2007. Het leverde de band vele shows op als support voor onder andere Sepultura, Volbeat, Prong en in het Benelux clubcircuit. Een live set werd integraal uitgezonden op Studio Brussel.

Tijdens 2008 kwamen de eerste nieuwe nummers tot stand. Songwriter en leadgitarist Sanders legde de muzikale basis voor de nummers, samen met zanger Tournois en drummer Demey. De nadruk werd op de sound van de band en songwriting gelegd wat resulteerde in harde metalsongs die toegankelijker waren voor een breder publiek. Zowel de preproductie als finale opnames gebeurden in de 'Sweet&Sour' studio. Begin 2009 werd de nieuwe plaat gemixt door producer Ace Zec, de drummer van Customs. De finale mastering gebeurde bij Sterling Sound te New York, onder leiding van UE Nastasi, bekend om zijn werk bij Biohazard, Killswitch Engage en Darkest Hour.

Toen enkele opnames van de nieuwe plaat door platenlabel Apache Records aan Roadrunner Records werden doorgespeeld, was er interesse om de band te tekenen. Na een paar maand onderhandelen tekende Spoil Engine, als eerste Belgische band in meer dan 20 jaar, een contract met Roadrunner Records.

De nieuwe plaat 'Antimatter' verscheen eind augustus 2009; de eerste single 'Breathe' stond 5 weken in de Afrekening op Studio Brussel. Op Pukkelpop 2009 stelde de band de nieuwe plaat voor.

Begin november 2009 werd Spoil Engine uitgenodigd om in de uitverkochte arena van Vorst Nationaal het voorprogramma van Motörhead te verzorgen. Voorjaar 2010 werd de videoclip voor 'wake up call' verkocht aan de fans; de opbrengst ging integraal naar Haïti. Juni 2010 speelde Spoil Engine ook voor de 2de maal op Graspop.

Begin oktober 2010 verlieten gitarist Nick en drummer Steven, wegens gebrek aan tijd en motivatie, in vriendschap de band. Hun vervangers werden geselecteerd via audities. De nieuwe line-up werd begin mei 2011 bekendgemaakt: de 19-jarige Nederlander Matthijs Quaars werd ingelijfd als drummer; de 28-jarige Vlaming Bart Vandeportaele als gitarist.

Medio 2011 zei Spoil Engine vaarwel aan het klassieke platenmodel en tekenden ze als eerste metalband bij Sonic Angel, een vernieuwend labelmodel waarbij fans aandeelhouder worden van de band.

Momenteel legt de band de laatste hand aan hun nieuwe album, te verschijnen eind september / begin oktober 2012. Opnames, mix en master gebeuren onder leiding van producer Jochem Jacobs, in de Split Second Sound studio te Amsterdam.