Stanislaw
Gig Seeker Pro

Stanislaw

| SELF

| SELF
Band Alternative

Calendar

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

The best kept secret in music

Press


"Stanislaw Tremor"

Een huurwoordenaar die middels zijn gedichten mij in het hart heeft geraakt.

Zijn gedichten behoren niet tot de bij mij bekende gedichten die allen over geluk, kennis, een keizer of de schoonheid van een vrouw gaan.
Stanislaw is een rauwe dichter die in zijn leven meer ongeluk als geluk kent.
Een man letterlijk van de straat en zijn gedichten gaan daar dan ook over.

Ik was blij Stanislaw ontmoet te hebben, blij maar geschokt.
Hij loopt niet echt goed en zijn ongeschoren gelaat deed mij een beetje terughoudend zijn. Terughoudend voor even, want het is een man waar je boeken over kunt schrijven en daarnaast is hij gewoon hartstikke aardig en goedlachs.
We praatte over het leven, over het leven op de straat zoals hij dat kent en het leven van de straat zoals ik dat ken.

Zoals met alles zul je mensen hebben die zijn gedichten niets vinden en het type volk wat er wel van kan genieten.
Zijn gedichten zijn immers rauw en je zal niet meegevoerd worden op een roze wolk.
Zijn gedichten zijn als het weer de afgelopen dagen grijs, grauw, koud, benauwd, regenachtig en heel veel gedonder.

De CD die Stanislaw in samenwerking met Oscar “van de antenneredactie” en zijn band heeft gemaakt is daarom ook in mijn opinie erg goed.
Het is anders dan het gewoon te lezen, de gedichten worden middels rock muziek wat zwaarder gemaakt.

Zijn gedichten benadrukken bepaalde dingen in het leven van de mens die bijvoorbeeld iedereen te vriend wilt houden, zijn gedicht Te commu of ni ceren is er een goed voorbeeld van.
Ik citeer hier slechts twee regels uit:
“IK zal never nooit niet meer naar iemands mond toe leuteren.
Als praten niet waarlijk kan dan praten we maar niet.”

Hoe vaak praat men niet de ander naar de mond om een witvoetje te halen?
Het kan kwetsend zijn als men je de waarheid spreekt, maar is ons vroeger niet in onze kindertijd geleerd dat liegen niet mag? Terwijl we nu we wat ouder zijn elkaar zeggen dat een leugentje om bestwil best kan.

Andere goede gedichten vind ik Motivatie, Ode aan homo Ludens, Pre Mortem, Over strijd en liefde, Doek, Zoekplaatje en uiteraard Ballade eener werkende vrouw. Ballade eener werkende vrouw is naast mijn favoriet ook een goed gedicht om de ernst van de prostitutie of straatprostitutie mee aan te geven.

Ballade eener werkende vrouw grijpt je. Het grijpt je bij de strot en het deed mij eigenlijk gelijk denken aan de straat hoertjes zonder tanden of met nog een enkele tand die zich jaren verzamelde bij hun vaste seks stek de Keileweg.

Stanislaw is een in mijn ogen broodnodige dichter die geëerd moet worden met zijn bijdragen. Bijdragen die ons wellicht wat meer mens kunnen maken. - Karim Khaoiri


"Verslag Kaderock 2007"

Stanislaw Tremor is een trio waarbij je denkt: "Apart!?". Poëtische verhalen ondersteunt met gitaar en bas. Ook een laptop komt eraan te pas om de muziek van beats te voorzien. De zanger steelt de show met zijn aparte verschijning en manier van zingen. Met behulp van een compleet papierwerk leest hij zijn gedichten voor en de manier waarop hij af en toe (op hilarische wijze) kijkt naar zijn bandleden is leuk om naar te kijken. De verhalen en de muziek zijn apart, maar moeten misschien iets meer uitgewerkt worden. - 3voor 12 Den Haag


Discography

Pre Mortem (2007, 12 tracks)

Photos

Feeling a bit camera shy

Bio

In februari 2006 tijdens Motel Mozaïque koopt Oscar ‘s-nachts op straat van Stanislaw een gedichtenbundel. Deze teksten raken hem diep en inspireert hem om de teksten op muziek te zetten. Net gestopt met zijn laatste band en op zoek naar een nieuwe uitdaging kan hij met deze teksten als uitgangspunt zijn creatieve ei helemaal kwijt en begint demo’s te maken waarbij hij alle partijen voor zijn eigen rekening neemt. Hij maakt gebruik van samples, midi en gitaren om de arrangementen zo in elkaar te zetten dat de juiste sfeer is gezet voor de gedichten van Stanislaw.

Stanislaw Tremor (44) is de man die verantwoordelijk is voor alle teksten. Hij schrijft reeds sinds de jaren 80 en publiceert deze in zijn bundel: ‘Te Commu Of Ni Ceren’. Stanislaw is een actieve vrijwilliger in de Pauluskerk van dominee Visser. Ook is hij werkzaam geweest als geluidstechnicus.

Oscar Langerak (32) is sinds midden jaren ‘90 als gitarist/componist actief geweest in bands als 1Lamp (indie), Killing Zoo (gothic), Flowers for a Lonely Soul (Folk) en Surely (Rock). Heeft hiermee aan wedstrijden meegedaan, airplay gehad op regionale en nationale radio, gespeeld in grote en kleine zalen als hoofdact of als voorprogramma van Van Dik Hout, Johan en Racoon en is natuurlijk op diverse geluidsdragers te horen bijvoorbeeld op verzamelcd’s van It’s Your Record.

De Nederlandstalige gedichten van Stanislaw Tremor zijn bondig, direct en to the point met een hoog no-nonsense gehalte. Ze gaan over zelfverwerkelijking, geboorte, dood, onvoorwaardelijke liefde, heroïnehoertjes, normen & waarden, God en de zin van het bestaan.

Tja, waar moet je dit nou mee vergelijken. Natuurlijk heb je Spinvis, de Kift en de Woorddansers die poëzie en literatuur op muziek zetten. Ontelbaar veel acts rappen het met Hip Hop. Wat opvalt is dat er een aantal nummers zich lenen om met een band uit te voeren maar blijven ook overeind met slechts een enkele gitaar als begeleiding. De muziek beweegt zich in het spectrum van akoestisch tot electronisch.

Lee Lagerwal heeft een aantal nummers van drums voorzien en mixt samen met Nico in Studio Nico het geheel aan elkaar. Er is hiermee een band geformeerd waar het de bedoeling mee is om zoveel mogelijk op te treden. We zijn benieuwd hoe de mensen, ja ook jij, reageren op onze muziek.