Sungrazer
Gig Seeker Pro

Sungrazer

Maastricht, Limburg, Netherlands | INDIE

Maastricht, Limburg, Netherlands | INDIE
Band Rock Alternative

Calendar

Music

Press


"Album Review 'Sungrazer - Mirador (2011)"

Het kan soms snel gaan binnen de muziekwereld. Dat hebben de mannen Rutger Smeets (gitaar), Hans Mulders (drums) en Sander Haagmans (bas), beter bekend als Sungrazer, wel gemerkt. Na begin 2009 de band te zijn begonnen, stonden ze in 2010 al op Pinkpop te spelen. Ook mochten ze het luidruchtigste optreden van 'De Wereld Draait Door' verzorgen en hebben ze in het voorprogramma gestaan van stonergrootheden Fu Manchu en Karma to Burn. Als klap op de vuurpijl hebben ze datzelfde jaar getekend bij Elektrohasch Records. Hét label voor psychedelische muziek. Dit snelle succes was het resultaat na de release van hun eerste zelfgetitelde album. Een jaar later is het tijd voor alweer hun tweede langspeler, genaamd Mirador.



Zoals te horen is op openingstrack 'Wild Goose' gaat Mirador duidelijk verder waar 'Sungrazer' eindigde. Ook op dit album zetten de stevige grooves weer de toon. Sungrazer lijkt een talent te hebben voor het verzinnen van riffs en neemt de tijd om deze tijdens hun nummers te ontwikkelen. Tijdens het luisteren van de cd is er een duidelijk patroon merkbaar. Ze starten een groot deel van hun nummers met riffs die doen terugdenken aan stonerpionier Kyuss. Het harmonieuze samenspel van fuzzgitaar en bas, plus de constante aanslagen van Hans' cimbalen zorgen voor een intense ervaring. De samenzang van Rutger en Sander wekt als nuance een sussend effect op. Na de riffs en refreinen wordt er vervolgens tijd uitgetrokken om een psychedelische jam op te zetten. Deze jams voelen als een verademing tussen al het gitaargeweld, en zetten een atmosferisch en psychedelisch landschap neer, dat zich prima kan identificeren met de albumhoes.

De daaropvolgende track 'Octo' is geheel instrumentaal, de bas werkt hier stevig door om de melodieuze gitaar bij te staan. Het nummer 'Sea' begint met een lager tempo, maar laat zich snel opbouwen. Dit nummer is voor het merendeel gebaseerd op één riff. Deze vorm van repetitie doet aan de constante herhalingen binnen het krautrockgenre denken. Zo ook bij de titeltrack 'Mirador' die voortgestuwd wordt door de baslijn. De climax van het album, genaamd 'Behind', duurt een kleine 14 minuten. De eerste paar minuten bouwen rustig op, een voorbode van een jam die wederom speelt met atmosfeer. De muziek verstevigt subtiel, om vervolgens weer in variant van diezelfde riff zijn climax te vinden. Naarmate het nummer vordert is er een verandering in de stijl van percussie merkbaar. Vervolgens trekken zij een muur van fuzz op. Op de afsluiter '34 & More' maakt Sungrazer ruimte voor wat subtiele experimenten. Zo zingt ene Willem Philipsen mee, ookal is deze extra zang nauwelijks kenmerkend te horen. Ook is er sprake van applaus dat haast willekeurig door het nummer gemixt lijkt te zijn.



Sungrazer heeft met Mirador bewezen dit applaus verdiend te hebben. Met een album die een stuk stabieler staat dan zijn voorganger hebben zij laten horen een naam te zijn binnen het stonergenre waar wij als Nederlander trots op mogen zijn. Mocht er in de toekomst nog een album komen, hoop ik wel dat zij het experiment nog wat meer op zullen zoeken. Want hoe sterk het album ook is, zijn de producties en patronen soms nogal veel van hetzelfde. En als er op dit moment één band is die experimentele muziek aantrekkelijk voor een breed publiek maakt, dan is het Sungrazer wel. - FOK!


"Album Review 'Sungrazer - Mirador (2011)"

Daar waar de meeste Stoner Rock gebasseerd is op het gegeven dat zowel de gitaar als ook de bassgitaar zo laag mogelijk gestemd zijn en herhaaldelijke riffs de boventoom voeren van de stemming van een dergelijk album, om maar te zwijgen over de drumpartijen welke veelal niet lijken op te houden en weinig varieren door de nummers heen, heb je hierdoor al snel het idee dat je overdonderd wordt door een op hol geslagen snelheidstrein zonder bestuurder.

Stoner Rock is moeilijk te definieren als je dit probeert uit te leggen aan mensen die het nog niet kennen. Misschien is het onder de kenners zelf al vrij lastig aan te geven wat nu precies de rode draad is in dit genre. Al sinds Fu Manchu en Kyuss verschenen, hebben we verschillende formaties gezien die deze muziek tot ongekende hoogtes hebben weten te brengen in de afgelopen drie decennia onder de fans van rock muziek in het algemeen. De twee aangehaalde pioniers van het genre hebben daarin overduidelijk de weg gebaand voor menige aspiranten en je vraagt je af in hoeverre Europese acts aandeel hebben in deze muziek, welke zijn oorsprong vindt in Californie, en ook jarenlang gedomineerd wordt door Amerikaanse acts.

Sinds een aantal jaar lijkt het genre vanuit Nederland nieuw leven ingeblazen te worden. En nog korter geleden is van het drietal van Sungrazer op 8 Juli jongstleden het tweede album verschenen, met de titel Mirador.

Wild Goose is de subtiele, maar doordachte opener van dit album, waarbij je al na 30 seconden het idee hebt dat je als toeschouwer midden in een garage sessie zit van de band. Je bent er met je aandacht bij en het laat je ook niet los. Het eerste nummer wordt bijzonder sferisch afgesloten en de overgang naar de tweede track op het album is op zijn minst intelligent te noemen. Als luisteraar is het je al na vijf minuten duidelijk geworden dat er hier sprake is van een muzikale statement binnen het genre. Octo, als tweede track op het album, raast volledig instrumentaal aan je voorbij maar met zoveel precisie en afwisseling in de samenstelling dat je je werkelijk gaat afvragen : “Hoor ik dit echt goed, gebeurt dit echt?”

Jazeker gebeurt het.

Mirador wordt op alle juiste momenten een uiterst creatieve invulling gegeven van overduidelijk sterk aanwezige muzikaliteit bij de drie bandleden. Je wordt meegesleept in de groove en het ambient van dit album, dat feilloos wordt neergezet. En als je vanuit alle hoeken bent benaderd door de experimentele en sferische klanken, beland je in een reis welke Behind heet. De nummer 5 van dit album. De waargeworden “cherry on top”, de volkomen geslepen diamant, hun meesterwerk. Alsof je een eindeloze golf surft welke je in alle rust door de rit heen leidt en zelf bijtijds de versnelling inzet. Hierna volgen ook nog eens twee tracks die als een geheel in elkaar overlopen en de statement die Mirador heet, comlpeet maken.

Het is ongelovelijk om te horen hoe vaak het motto “less is more” wordt toegepast om zo des te meer kracht te zetten bij hetgeen je hoort, hetgeen je wordt verteld door de band. Dit album is het absolute resultaat van drie muzikanten die alle grenzen binnen het genre durven te verleggen. En dit uiterst bekwaam doen.

Mirador is de definitie van perfectie in Stoner Rock.

Recensie door Davor Smoljan - Jimmy Alter


Discography

2010: Sungrazer - Sungrazer (album)
2011: Sungrazer - Mirador (album)

Photos

Bio

Sungrazer is a Dutch heavy rock three piece formed in the beginning of 2009. Their music ranges from psychedelic jams to stoner rock.

In 2010 Sungrazer played many gigs, like Pinkpop and the Dutch TV show 'De Wereld Draait Door'. They signed with Elektrohasch Records in May and their first album was pressed on CD and LP. They also signed with international booking agency Sound Of Liberation, which resulted in many great gigs through Europe.

In 2011 they toured through Europe for 18 days with Colour Haze and Rotor. They also played with bands like Fu Manchu, Karma To Burn and Goatsnake. And they played on the Roadburn Festival, Stoned From The Underground and at Duna Jam. New European headlining tour coming up in october 2011.

On July 8 2011 they released their second album called "Mirador' on Elektrohasch.

Make sure you'll be a part of this Sungrazer experience!