Tha rhyme fanaticz
Gig Seeker Pro

Tha rhyme fanaticz

| SELF

| SELF
Band Hip Hop Reggae

Calendar

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

Press


"Körsång + hiphop=sant"

Körsång + hiphop = sant!

Norrköping

Vilbergen är grått i den mulna eftermiddagen och årets första doft av hägg utgör en skarp kontrast. Kontrastkänslan består inne i kyrkan där hiphopkollektivet Tha Rhyme Fanaticz möter Damkörens Döttrar för första gången.
Hiphop är inget man förknippar med kyrkomiljöer eller körsång och hiphopens språkbruk ligger långt ifrån kyrkans.
Under en repetitionspaus träffar NT Tha Rhyme Fanaticz gitarrist Marco och Damkörens ledare Hartvig Geijsdahl för att reda ut begreppen.
Varifrån kom idén med samarbetet?
-Den kom från mig. Jag hade hört en av gruppens plattor och tänkte att det kunde vara roligt, säger Harvig.
- Först trodde vi inte att det var riktigt sant, säger Marco. Det lät så osannolikt.

Sedan Tha Rhyme Fanaticz vann Rockkarusellen år 2003 har kollektivet vuxit från sju till nio medlemmar. Bandet består av tre rappare och sex musiker som spelar hiphop med livekomp. På bandets hemsida står att man spelat flitigt i och utanför Östergötland. Bland annat har man spelat i Lettland och varit förband till Bad Cash Quartet i Norrköping.

För Damkörens dynamiske ledare Hartvig Geijsdahl tycks inget kast för tvärt och inget steg för långt. Kören har kryssat mellan vitt skilda projekt som Beatles, Motown och hårdrock.
- Norrköping är för litet för att man ska kunna stanna kvar i ett fack, säger Geijsdahl som medger att variation är en drivkraft i sig.

Det finns en ömsedig lyhördhet och öppenhet mellan Damkörens Döttrar och Tha Rhyme Fanaticz. Utan att ändra på sin musik har det nystartade samarbetet ändå fått musikerna att se sin musik med delvis nya ögon.
- En av de vi låtar vi hade spolat fick en ny chans sedan Hartvig bad oss testa den med kören, säger Marco.
- Refrängen är självhäftande!, inflikar Geijsdahl.
Resultatet blev att låten kom till sin rätt och är nu en av de tio låtar som kommer att framföras vid projektets två konserter. Den ena vid Augustifesten och den andra i Hörsalen i september.

Damkörens Döttrar är ett projekt som Hartvig Geijsdahl hoppas ska leda till att döttrarna efter projektet står på egna ben och fortsätter som egen kör.
- Killar har på något sätt lättare att hitta replokaler, vi vill att tjejerna på det här sättet ska kunna komma igång, avslutar han.

Pausen är slut och Marco hänger på sig sin svarta Stratocaster. Hartvig tar plats framför Damkörens Döttrar och lägger omgående in högsta pedagogiska växel:
- Det här partiet ska ni prata! Inte pratsjunga!

LARS UHLIN
Större text Större text Mindre text Mindre text Facebook Facebook
Utskriftsversion Utskriftsversion Tipsa en vän Tipsa en vän Diskutera Debattera här - Norrköpings tidningar


"Bodog Battle som ett rullande däck"

Bodog Battle som ett rullande däck

NT nöje var på plats när tre Norrköpingsband ställde upp i tävlingen Bodog Battle på Debaser i Stockholm.
Resan till Stockholm var oerhört lugn, kanske nästan lite väl lugn. Eller så var alla kompisar och anhöriga till The Rhyme Fanatics så laddade och koncentrerade att ord var överflödiga. Någon direkt spänning eller förväntan gick i varje fall inte att känna av, en känsla som stod sig ett bra tag, även på plats i den kungliga huvudstaden. Att det även var riktigt kallt kanske inte heller direkt gjorde saken bättre.


Väl inne på Debaser var det tomt på folk och överlag kändes hela tillställningen klart ljummen. Att banden som spelade redan hade gått vidare från en gallring förblev också en gåta, likväl som att Bodog Battle ska föreställa en internationell musiktävling av rang.


Drag efter ett tag
Faktum är att det inte var förrän det första av de tre Norrköpingsbanden, The Rhyme Fanatics, satte igång och spelade som det började hända något. Med hjälp av en busslast med både vänner och släktingar blev det ett jäkla drag.


Den allmänna stämningen blev bättre ju längre kvällen gick. Om det berodde på bra musik eller ett kraftigt alkoholintag vet jag inte riktigt, men med tanke på det krassa musikutbudet tippar jag på det senare alternativet. Och när jag efter omröstningen, och det tråkiga beslutet att The Rhyme Fanatics inte gick vidare, gick hem genom den kyliga Stockholmsnatten försökte jag fylla huvudet med positiva tankar om att morgondagen knappast kunde bli sämre i alla fall.


Ingen gick vidare
Måndagen började dock lika kyligt och Debaser var om möjligt ännu dödare än kvällen innan. Temat för dagen verkade också vara betydligt hårdare rock, till skillnad från söndagens mer blandade kompott.


Men måndagskvällen bjöd också på de två andra Norrköpingsbanden Lydia och Lucius. Tyvärr upprepades söndagens scenario och inget av banden gick vidare till nästa omgång. Och det är klart att det är tråkigt att inget av banden gick vidare när hela tre band från Norrköping var med i tävlingen och visade framfötterna.


Däck med rull
Med Norrköpingsbanden åt sidan så kan egentligen hela resan och upplevelsen beskrivas med en händelse som inträffade under resan hem. Plötsligt under bilfärden hem kom ett lastbilsdäck farandes i den motsatta körriktningen. För hela Bodog Battle och tillställningen kändes onekligen som ett rullande däck på E4 en frusen decemberkväll.


Var kom det ifrån och vart var det på väg?Fakta
Tha Rhyme Fanaticz


The Rhyme Fanaticz bildades 2004 och vann samma år tävlingen Rockkarusellen. De spelar rap med liveinstrument och enligt egen utsago blandar dem musik de själva gillar, låter sig inspireras av sina influenser och skapar sedan något eget. Bandet har idag nio stycken medlemmar: Rafa AKA Double Z (rap), Tobbe AKA I.R.A (rap/sång/beatbox/), Ante AKA Tha Sandman (rap), Barre (gitarr/sång), Marco (kompgitarr), Johan (bas), Yayo (slagverk/synt/körsång), Jurre (flöjt/munspel/extragitarr) och Marcus (trummor).

Christoffer Ekelund noje@nt.se
Större text Större text Mindre text Mindre text Facebook Facebook
Utskriftsversion Utskriftsversion Tipsa en vän Tipsa en vän Diskutera Debattera här - Norrköpings Tidningar


Discography

Released a live CD of a concert that we did together with a over 50 people large choir.
Some of our songs have been played on the radio and one of our songs "Brustna själar" is the main title in a forumfilm that was completed this fall. (2008)

Photos

Bio

We are a 7-man band that plays rap with influences from hiphop, reggae, rock and funk.
We started up in 2004 with a jamsession then sticked together.
The line up has changed a little since then but all and all the same persons. The music we play and write often reflects things that are around us, including love, society, police, happiness and much more.
Our influences are Gentleman, Jethro Tull,Tupac, Vico C, Infinite mass and many more