The Circumstances
Gig Seeker Pro

The Circumstances

Dordrecht, South Holland, Netherlands

Dordrecht, South Holland, Netherlands
Band Alternative Pop

Calendar

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

Press


This band has no press

Discography

EP #1
EP #2 will be released around april

Photos

Bio

The Circumstances

"Wederom hebben The Circumstances een slot van jewelste in petto. De lichte psychedelica wordt omgetoverd in een uitspattende vulkaan. Zelfs de ingetogen frontman David Groeneweg schijnt er plezier in te hebben. "(3voor12 Arnhem/Nijmegen)
De alternatieve poprock van The Circumstances wordt gekenmerkt door sterke, diepzinnige liedjes voorzien van catchy melodieën. De muziek onderscheidt zich doordat een krachtige sound wordt gecombineerd met een gevoelige, poëtische inhoud. Fijnzinnige teksten en het breekbare stemgeluid van frontman David Groeneweg vervullen hierbij een sleutelrol. Het repertoire is afwisselend en verraadt uiteenlopende invloeden (denk aan Radiohead, The Strokes, U2, Coldplay, Queens of the Stone Age, Bon Iver en Bob Dylan).
De band wordt in 2008 gevormd door vier ambitieuze muzikanten uit Dordrecht. Songwriter/gitarist David Groeneweg, drummer Rafael Schwiddessen, toetsenist Raoul Wols en bassist Marijn van der Wal hebben een gemeenschappelijke voorliefde voor geraffineerde en weldoordachte popmuziek met een melancholisch randje. David Groeneweg schrijft nummers over
existentiële problematiek, naargeestige feestjes, as op nieuwjaarsdag en de komst van een verlossend koninkrijk. De bandleden weten, onder meer dankzij de combinatie van hun jazz- en pop/rockachtergronden, de nummers te voorzien van grote dynamiek, spanning en subtiliteit.

The Circumstances blijven dan ook niet lang onopgemerkt. De eerste recensies zijn lovend: "geraffineerde liedjes.. zeer goede en overtuigende show" (3voor12 Den Haag), "Met een zeer overtuigend arsenaal aan liedjes leken The Circumstances al minstens tien jaar te bestaan" (3voor12 Drechtsteden). In korte tijd wint de band onder meer de Nederlandse finale van de internationale bandcompetitie Emergenza (Melkweg, Amsterdam) en staan zij in de finale van Kaf en Koren (Doornroosje, Nijmegen). Tevens verschijnt een nummer van hen op de Emergenza compilatie-cd, waarvan 15.000 exemplaren worden gedrukt. In 2009 nemen The Circumstances hun eerste promotie-EP op in de Marmalade Music studio in Delft. In 2010 speelt de band onder meer op het hoofdpodium van het Wantijpopfestival in Dordrecht.

Komende tijd werkt de band hard aan de eerste officiële EP.