TheSurs
Gig Seeker Pro

TheSurs

's-Hertogenbosch, North Brabant, Netherlands | SELF

's-Hertogenbosch, North Brabant, Netherlands | SELF
Band Alternative Rock

Calendar

This band hasn't logged any future gigs

This band hasn't logged any past gigs

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

Press


‘I feed you and you feed me / And we feed each other for eternity / You’ll put the spoon to my mouth / I’ll suck your nipples until your feet won’t touch the ground / Let’s play these medieval torture games / Until one of us is brain-dead / We should know our heroes and we’ll beat them too / We’ll neglect our friends and burn every form of good advice.’ Dat is een van de vele bijzondere teksten in een van de dertien bijzondere songs op dit prachtig vormgegeven debuut van The Surs uit Den Bosch.

Het is lang geleden dat ik van meet af aan zo onder de indruk was van een nieuwe Nederlandse band.

Of zou dat komen omdat een deel van de tracks mijn gedachten steeds doen afdwalen naar de prachtige beginjaren van de Ierse band The Virgin Prunes, van wiens zanger Gavin Friday (toeval bestaat) precies dezelfde dag een nieuw album in mijn brievenbus gleed. De muziek van The Surs is geen kopie van die van de Ierse band ten tijde van …If I Die, I Die (1979) en ook niet van die van dEUS op Worst Case Scenario (1993) of van cd’s van Dez Mona, Joy Division, Nick Cave of The Ex. Toch komt The Surs qua gevoel soms in de buurt van die grootheden. Komt dat omdat hun boodschap minstens even eigengereid is, bitter van ondertoon en hun klanken zo kunstzinnig?

Experimentele post-punk is het soms. Avant garde rock, met wisselende stemmingen en twee anders klinkende leadzangers. Er zijn songs met machtige gitaarerupties, meerstemmige zangpartijen, maar ook met stiltes, momenten van bezinning en tijden van volslagen gekte. Niet gemakkelijk en derhalve totaal ongeschikt voor een uitverkiezing als 3FM Serious Talent.

Veel grotere talenten ben ik de laatste jaren in Nederland echter niet tegengekomen. Persona is een document.

WILLEM JONGENEELEN - OOR Magazine


“Iedere zichzelf respecterende muziekliefhebber moet dit album horen.”
Fret Magazine (juli 2011)

“Een album dat een blijvende indruk achterlaat.”
Written In Music (24 juni 2011)

“Ondanks het soms wat experimentele karakter, is de muziek toegankelijk gebleven, waardoor The Surs absoluut een band is om in de gaten te gaan houden.”
Live XS (7 juni 2011)

“Veel grotere talenten ben ik de laatste jaren in Nederland niet tegengekomen. Persona is een document.”
OOR (20 april 2011)

“Hoe vaker 'Persona' in de speler ronddraait, des te beter het album wordt.”
Musicfrom.nl (14 april 2011)

“Het album ademt aan alle kanten muzikale vrijheid, expressie en democratie. Geen radiovriendelijke stadionrock dus, maar creatieve muziek voor liefhebbers met de lange adem.”
3voor12 Den Bosch (februari 2011)
- Many


Discography

Persona (debut album)

released on 18 February 2011
Produced by Wouter Budé (Moonmusic) and coproduced by The Surs. Recorded by Wouter Budé @ Moonstudio Roermond. Mixed & Mastered by Wessel Oltheten @ Spoor14 Boxtel. Artwork: Studio daad

Photos

Bio

In Augustus 2008 wordt in ’s-Hertogenbosch een band opgericht die niet vies is van inhoud en waarbij het woord ‘concessies’ niet in het woordenboek lijkt te staan. The Surs: vier jongemannen die iets te vertellen hebben en met ambitie en vooral muzikaal talent.

2009 is het jaar van demo Square On, die positief wordt ontvangen door onder meer 3VOOR12/DenBosch, MusicFromNL en muziektijdschriften FRET en LiveXS. Ook in het livecircuit blijft de band niet onopgemerkt. De band blijkt al snel een intensieve, indrukwekkende, nietsontziende, rammende machine te zijn op het podium. De band wint eind 2009 niet voor niets de HU Popprijs. Het juryrapport: “Deze band krijgt een 11!”

2010 staat in het teken van optreden en een grootschalig opnameproces. Begin 2011 is het resultaat er: op 18 februari wordt debuutalbum Persona gepresenteerd in een uitverkochte W2. De plaat wordt met veel lof ontvangen. "Veel grotere talenten ben ik de laatste jaren in Nederland niet tegengekomen" - OOR

Na het verschijnen van de plaat gaat het vuurtje lopen. Een bij de release Party enthousiast geworden Engelsman haalt de band gelijk voor vier optredens naar London, schuift Full Spectrum Bookings aan en biedt het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (bkkc) The Surs een op de band toegesneden ontwikkelingstraject aan dat de band op een hoger plan moet tillen. Als eerste stap zal de band door Nederland touren met de Popronde in het najaar van 2011.

De muziek van The Surs laat zich moeilijk omschrijven. Het is te makkelijk om slechts te spreken van postpunk, daar is de muziek te gevarieerd voor. Natuurlijk zijn de invloeden van Joy Division en het oude werk van Nick Cave nog altijd terug te horen, maar ook Captain Beefheart, David Bowie, Sonic Youth en dEUS kijken regelmatig om het hoekje. Toch liggen de invloeden er nergens te dik bovenop, en dat is een flinke prestatie van deze nog jonge band.

De nummers van The Surs zijn geen hitparademateriaal, maar uitermate geschikt voor mensen die meer willen dan hap-slik-weg-muziek. De inhoud en de teksten staan centraal – een nummer duurt zo lang als de tekst is. In deze tijd is dat gewaagd en dat pleit voor de Bosschenaren. Gecontroleerde chaos, interessante samenzang, alles behalve clichématige songstructuren, een sterke ritmesectie, waanzinnige en soms zelfs psychedelische gitaarerupties, bevreemdende zanglijnen… En toch gewoon erg sterke liedjes die pakken.

Tekst: Coert van Mourik