Tim Overdijk
Gig Seeker Pro

Tim Overdijk

Brunssum, Limburg, Netherlands | Established. Jan 01, 1994 | SELF

Brunssum, Limburg, Netherlands | SELF
Established on Jan, 1994
DJ Electronic Techno

Calendar

This band has not uploaded any videos
This band has not uploaded any videos

Music

Press


"Dance is meer dan boem boem"

21-11-2014

Dance is meer dan boem-boem


Autodidact verruilt draaitafel voor computer


Ruim tien jaar geleden veroverde Tim Overdijk (35) de titel beste DJ van Limburg. Nu beheert de in Brunssum neergestreken muzikant een eigen label en draait geregeld op feesten. Portret van een fanatieke autodidact, die computer en keyboard gebruikt als instrument.

Zeg je dance, dan denk je aan Tiësto, Armin van Buren en Afrojack? Nou nee, zegt Tim Overdijk. Hij gruwt van de commerciële dance. “Zo gemakkelijk: handen in de lucht en boem-boem. Dance is veel meer dan dat.”
Al worden de befaamde dj’s er nog zo rijk van, dat wil Overdijk niet. Hij is wel trotse eigenaar van een eigen label (Zwartkrijt Records) en draait geregeld op feesten en het internetradiostation Stromkraft. Maar gouden bergen? Die zijn nog niet in zicht.
Dta ligt deels aan zijn eigen-wijsheid. Want DJ Tim wil niet hetzelfde doe als al die anderen. Niet dezelfde housefeestjes bouwen die al overal gehouden worden, maar zijn eigen stijl ontwikkelen.
“Als ik naar een feest ga wil ik overdonderd worden door wat ik hoor en zie.”
Overdijk draaide zijn eerste plaatjes op een oude draaitafel bij oma op zolder. Al snel kwam er een tweede pick-up en een mixer bij. DJ TM,zoals hij zich aanvankelijk noemde begon met harde gabberhouse, maar die is hij al lang ontgroeid. ‘Hakken en zagen’ heeft inmiddels plaats gemaakt voor subtielere klanken. Na de gabber volgde clubhouse en techno. Hij draaide enkele jaren in de Heerlense discotheek Splash New York. Daarna sloot hij zich aan bij danceorganisatie Non-X-Posed. Ook draaide hij frequenter in Poppopium de Nieuwe Nor. Tegenwoordig laat hij regelt op eigen feesten en bij organisaties als DEEP! Events , Stuifmeel en Scenes Connected.
Van 2008 tot 2013 werkte hij voor een platenlabel, maar twee jaar geleden breidde hij zijn dusmalige DJ vak uit met een eigen platenlabel: Zwartkrijt Records, samen met zijn vriendin en manager Shirley Loth. De twee waren inmiddels van Heerlen naar Brunssum verhuisd, waar een leegstaand pand aan de winkelstraat is omgetoverd tot een studio annex werkplaats voor DJ’s en producers.
Wat hij ook doet, er zit altijd ‘een stukje Overdijk in’. “Ik kom uit een muzikale familie. Mijn ooms treden nog regelmatig live op met een soort coverbandje. Mijn neef en nicht zijn lead zanger in hun eigen band en mijn vader trad vaak als dj op bij familiefeesten. Hij heeft ontzettend veel muziek: Duitse liedjes, rock ‘rolll, pop en rock uit de jaren ’60 en ’70. Maar hij gaat ook met zijn tijd mee. Heeft wel eens met mij naar house geluisterd. Hij heeft bakken cassettes, later stapte hij over op minidisks, toen brandde hij cd’s en nu heeft hij complete harde schijven vol muziek.”
Tim begon met de draaitafel als muziekinstrument, maar verruilde die voor de computer. “Muziek is te goedkoop voor vinyl. Als ik platen zou draaien zou ik na drie weken nieuwe moeten kopen. Een draaitafel wil nog wel eens blijven hangen als er een stofje onder de naald zit. Een cd-speler is al beter; die kun je bij wijze van spreken laten vallen en draait hij nog door. Maar MP3 geeft meer mogelijkheden. Daarmee kun je ook gemakkelijk muziek uitwisselen met andere dj’s.”
Elf jaar geleden won hij de titel ‘beste dj van Limburg’. Dat gaf zijn carrière een zet, maar dj zijn in Limburg blijft moeilijk. “De scene is klein. Er gebeurt genoeg, maar veel feesten en festivals zijn erg commercieel. Organisatoren betalen vaak zo weinig mogelijk. Het gaat er in het wereldje vaak om zien en gezien worden. Hoe je er uit ziet is erg belangrijk” Dat is over de grens wel anders. “Daar komen op festivals mensen die twee dagen voor de spiegel hebben gestaan, en figuren die twee dagen geen spiegel hebben gezien”, lacht hij. Wat hij zelf aandoet als hij gaat draaien? “Dit! Een oude spijkerbroek en T-shirt! Maar ik scheer me dan wel, al heb ik daar een hekel aan.
“Je kunt je daar voor een paar tientjes de hele dag vermaken. Het draait echt om de muziek.”

Die muziek, daar leeft Overdijk voor. Hij draait niet alleen maar maakt ook zijn eigen albums. Voor het geld hoeft hij het niet te doen: Als je van een track 150 downloads verkoopt is het veel. Ook van streamen op Spotify wordt hij niet rijk: dat levert per keer drie of vier cent op. Maar Overdijk gebruikt zijn muziek ook om zichzelf te promoten. Dat is nodig. “Je moet zorgen dat je muziek gehoord wordt en terecht komt bij de juiste mensen. Er komen elke dag ongeveer vijfduizend nummers uit. Als je je niet onderscheidt ben je één van de velen. Dan sta je in de lijsten al snel niet meer bij de eerste vijf pagina’s. En dan vindt vrijwel niemand je meer, net als bij Google. Muziek evolueert zo snel. Sommige dingen verliezen hun waarde, andere blijven goed. Iedereen hoopt op een hit als ”Hello”van Martin Solveig. Maar dat soort hypes is niet te voorspellen. Het is zoiets als geraakt worde door de bliksem.”
“Muziek draaien is entertainen. Dat doe je niet om jezelf te bevredigen, maar voor je publiek. Muziek maken is iets heel anders, veel persoonlijker. Veel mensen denken dat het gemakkelijk is met een computer muziek te maken. Maar ik speel 85 procent zelf. Dat heb ik mezelf aangeleerd. Al ben ik geen virtuoos, ik ben er wel beter in geworden. Ik wil kunst maken, er mijn ziel in leggen.”
Toch maakt hij ook gekke dingen mee: “we kregen brieven van en platenmaatschappij die de rechten opeiste van een track die ik had gemaakt. Alsof ik de muziek had gejat!” - Limburgs Dagblad


"Eerste editie “Soort Zoekt Soort” in Nieuwe Nor"

Op zaterdag 18 mei a.s. presenteren poppodium Nieuwe Nor in Heerlen en dance-producer Timmy Overdijk de eerste editie van ‘Soort Zoekt Soort’.

Soort Zoekt Soort

De muzikale basis van dit nieuwe concept wordt gevormd door muziek van Overdijk’s dance-labels Compresmode en Zwartkrijt, terwijl toneelwerkplaats ZIE voor het visuele plaatje zorgt met eigen dansproducties die op het bijzonder aangeklede podium plaatsvinden.

De muziek op deze “avond vol beleving” wordt verzorgd door producers Be Svendsen uit Denemarken en Timmy Overdijk, Tim Deetakt en Yesjar, allen uit Heerlen.

Meer info over het programma, aanvangstijd en de voorverkoop vind je hier. - ZEF Magazine


"SOORT ZOEKT SOORT Nieuwe Nor Hang-out @culturanights"

Gedurende Cultura Nova is Poppodium Nieuwe Nor de aangewezen hangplek voor festival artiesten, bezoekers, crew en natuurlijk het publiek. Je bent welkom deel te nemen aan een swingende after party in deze trendy club, die met een uniek decor is aangekleed door de crew van Soort Zoekt Soort. Dit alles
gedurende vier avonden op rij na de laatste optredens van Cultura Nova.

Soort Zoekt Soort is een toverachtige,surrealistische wereld waar alle soorten (je favoriete alterego) welkom zijn om elkaar te ontmoeten, te dansen en de nacht samen te beleven. Het magische toneelspel in de club wordt verzorgd door Theaterwerkplaats ZIE , terwijl bezoekers kunnen dansen en genieten van live Djset’s verzorgd door het dance label Zwartkrijt van DJ/Producer Tim Overdijk. - festival Cultura Nova


"Miki Mad & Tim Overdijk turn to the philosophers stone with their 'Alchemy' E.P"

After a series of innovative dance releases, Zwartkrijt Records turn to Dutch producer Tim Overdijk and Uruguayan producer Miki Mad for the imprints sixth release - whom have worked endlessly, to catch the right sound and vibe on the mysterious 'Alchemy' EP, which includes three Tech House tracks.

Zwartkrijt quotes: ''The magic is set, history has been repeated, so embrace yourself, a new age will come!''
'Alchemy' kicks things off with a heavyweight kick drum, paranoid synth sounds and jumbled percussion, it's a beautifully lumpy, frayed sounding track that moves in many different directions at once.

Miki Mad steps with his track 'Mind Remaind' - taking a more upbeat Tech House approach, centralised around the vocal element - sweeping through deliciously wonky synths, all of this loaded with a doppler effect, that melts into the whole track.

Tim Overdijk finishes off the release with 'New World Order' with it's oscillating melodic tones, skippy high end, and a driving insistence, which give us a long trip, breathing mythical house and techno roots.

Tracklist_

1. Miki Mad & Tim Overdijk - Alchemy (Original Mix)
2. Miki Mad - Mind Remaind (Original Mix)
3. Tim Overdijk - New World Order (AC1 Tribute Mix)

Release Date: 25th September 2015 - Beatvision


Discography

Photos

Bio

Whether being a magician on decks or in the studio DJ/Producer Tim Overdijk (1978) is always redrawing boundaries between House, Techno, Pop and Electronica.

With a credential of turntableing since 1994 under his earlier alter- ego DJ T.M., he played among sides of the Dutch nations greatest DJ’s until 2006 and made his comeback as a producer in 2011, releasing his official techhouse debut Ep "To be Gold ".
Passionated Tim promotes “Zwartkrijt & friends labelnights” claiming his audience with an unmistaken unique style. Yet his fans know describing his music is not an easy task.


Quality fit, a specific dynamic core sound can be found in all his productions, but the music changes frequently, like his love to experiment with the sour and sweet.From techy pop/synth releases to crowdpleasers for the dancefloor, Tim's music is always vivid and powerful but do not fit the most expected paths, marking him to be a genuine true artist.


His music already gained support from the dance industry by the likes of Maceo Plex, Agoria,Richie Hawtin,SLAM and Paco Osuna among many others . Tim's
 weekly radio podcast "My Kind of Techno" is aired on multiple radio stations including on Tim's own Stromkraft radio , a cult radiostation based in Germany airing the hottest podcast from more then 80 international recordlabels and talented act's worldwide. It is all in Tim’s intention to support and submit quality music, art and entertainment in to this world and have just have some fun.

Band Members