Vera
Gig Seeker Pro

Vera

| INDIE

| INDIE
Band Pop Singer/Songwriter

Calendar

Music

Press


"sonicbirds"

Stel je voor: Je bent een album aan het opnemen maar de studio van je producer brandt af. Het over kwam Vera Jessen Jührend, beter bekend als singer/songwriter Vera. Het voorval is niet van invloed geweest op het eindresultaat ‘Bubbles And Bones’. In plaats van de frustraties en het verdriet dat er ongetwijfeld zal zijn geweest, kunnen we rekenen op een warme, berustende plaat.

Warme deken

Qua sound en inhoud is ‘Bubbles And Bones’ het aangewezen album om op te zetten na een zware werkdag, wanneer je toe bent aan ontspanning en een beetje troost. Ze cobineert subtiel in het gehoor liggende klanken met teksten waaruit diepgang blijkt. Plof achterover in je makkelijke stoel, schop je schoenen en uit en laat Vera als een warme deken over je heen komen!

‘Bubbles And Bones’ wordt gedragen door muzikanten uit de categorie vakmensen. Vera’s band varieert met alle gemak tussen ingetogenheid en uitbundigheid. Het titelnummer is kalm, een overpeinzing die wordt gecompleteerd door de toevoeging van strijkers. Het is een groot contrast met het daarop volgende ‘Your Call’, dat juist hartstikke uitbundig en uptempo is. Het nummer ‘Time Be Mine’ valt welhaast in het hokje (soft)rock te duwen. Zomaar een greep die aangeeft hoe divers het album is.

Zelfverzekerd

Vakmensen of niet, het is zangeres Vera zelf die het album outstanding maakt. In 2009 kwam ze al goed voor de dag met haar debuutalbum ‘Leave A Line’, uit ‘Bubbles And Bones’ blijkt echter dat ze als muzikante en zangeres volwassener is geworden. Dit komt ook goed tot uiting in haar persoonlijke teksten. We horen een zelfverzekerde vrouw.

Met ‘Bubbles And Bones’ maakt Vera een krachtige indruk. Het album is van gedegen kwaliteit en (op een onderhoudende wijze) entertaining. Vera lijkt klaar voor heel veel aandacht en airplay in Nederland! - sonicbirds


"podiuminfo.nl"

Even leek het productieproces van het tweede album van Vera in rook op te gaan. In de twee jaren na het uitbrengen van debuutalbum Leave A Line(2009) schreef Vera Jessen Jührend nieuw materiaal en terwijl de pre-productie in volle gang was, brandde de studio van producer Erik Spanjers volledig af. Op verschillende locaties werd het album, met behulp van mobiele apparatuur, toch afgerond. Gelukkig heeft het resultaat er niet onder geleden. Het in september te verschijnen Bubbles & Bones is een album waar je mee voor de dag kan komen.

De Rotterdamse singer/songwriter speelt op Bubbles & Bones tien rijkelijk gearrangeerde liedjes die over het algemeen een rust uitstralen die in de gehaaste wereld van tegenwoordig een verademing is. Naast dit prettige karakter is het ook een persoonlijk album met een duidelijk credo. In de schitterende titelsong 'Bubbles & Bones' beschrijft dit credo met de tekst: “This balloon only can fly when given air” en “This balloon only stayes up when given warmth”. En dat staat symbool voor het hele album, of je nu iets wil bereiken in de liefde, het leven of de muziek, je zal er energie in moeten steken.

Bubbles & Bones opent loom met 'Lazy People', waarbij niet alleen de heldere stem van Vera opvalt, maar ook het beheerste spel van de band in combinatie met subtiele strijkers. De band, die overigens bestaat uit echtgenoot en bassist, toetsenist Peter Jessen, gitarist Mark Ritsema en drummer Ron de Bruin. 'Lullaby' is een kabbelende popsong die door de bijdrage van de banjo als een roadsong aandoet. Door de toevoeging van pedal steel, mandolin,viool, cello en piano krijgen 'Bubbles & Bones' en hoogtepuntje 'Cruelest Judge' meer een country karakter. Bij 'Your Call' krijg je door de vrolijk pingelende piano zelfs het gevoel dat je in een saloon terechtgekomen bent. Na de popsong 'Time Be Mine' en het voortkabbelende 'Release Me' volgt het zwaartepunt van het album. 'Kiss & Tell' is met zijn mystieke verleidelijke karakter een aangename afwisseling, maar het claustrofobische 'Locked Up' is duidelijk een stuk zwaarder dan het overige materiaal. De song is echter zeer overtuigend, mede door de sterke bijdrage van de muzikanten. Met 'Storm' eindigt Vera het album in stijl.

Het is een knappe prestatie wanneer je album, ondanks het rustige karakter, volledig kan beklijven. De iets meer uptempo tracks zijn prima over het album verdeeld. Daardoor wordt het geheel nooit saai en weten Vera en haar muzikanten je aandacht de hele plaat vast te houden. Bubbles & Bones is een heerlijke zondagochtendplaat, die het goed zal doen op momenten van onthaasting. - podiuminfo.nl


"Bubbles&Bones 3voor12"

De arrangementen op 'Bubbles & Bones' grijpen je direct naar de keel, zonder te verstikken. Er blijft voldoende ruimte voor lucht, daar zorgt de krachtige en warme stem van Vera wel voor. Nog meer dan op haar debuut 'Leave a Line' uit 2009 bevestigt Vera haar destijds ontluikende en nu gevestigde status van zangeres en liedjesschrijver. In een aangename afwisseling van ballads en uptempo songs toont Vera aan klaar te zijn voor een volgende stap in haar carrière. Het zou mij niet verbazen als dat een grotere landelijke bekendheid is.

'Bubbles & Bones' opent zwoel met 'Lazy People', een lied met de potentie om toe te treden tot mijn zondagochtendrepertoire. Zacht ontwaken, geurige kop koffie in de buurt, zoiets. 'Lullaby', de tweede track, doet daar een schepje bovenop en ik besluit keer op keer op dat moment de cd verder te luisteren. Daarna volgt het met een Zuid-Amerikaans ritme getooide 'Cruelest Judge', dat de opmaak is voor het titelnummer, mijn favoriet omdat de melancholie hierin haar toppunt bereikt en me de komende werkweek in mijmert.

Via een harde schakel naar 'Your Call, dat wat doet denken aan het repertoire van de Belgische band Vaya Con Dios, bereik ik het uptempo '' Time be Mine' dat overgaat in het prettig walsende 'Release Me'. Inmiddels schenk ik mezelf een verse bak koffie in en laat me meeslepen in 'Kiss & Tell', waarop de benen vanzelf meebewegen. De zon breekt door, Moeder Natuur luistert blijkbaar mee. Tijd voor de climax, de laatste twee nummers, 'Locked Up' en 'Storm', kippenvelprikkelende ballads waarin de strijkers en de gevoelige stem van Vera overheersen. Kortom, een prima plaat die een doorbraak verdient.

Vera presenteert het album Bubbles & Bones op zondag 18 september in Rotown.
- 3voor12


"speaker"


Maandagochtend rond de klok van zeven. Ik stap in de auto op weg naar mijn werk en druk de cd met de titel ‘Bubbles & Bones’ in de cd-speler. “Heee! Dit klinkt leuk!” komt als eerste bij me op. Vera zingt me tegemoet in de ochtendspits “Wish I stay my day more discipline” en even later “There is work to be done, come on more along”. Of het zo moet zijn, maar ik voel me wel een stuk gemotiveerder om deze week aan de slag te gaan. ‘Een goed begin van de werkweek!’ denk ik, bij het luisteren van dit openingsnummer, ‘Lazy People’. Op mijn weg over de A20 begin ik wakker te worden en hoor ik de ene na het andere liedje langskomen. Wat nou singer/songwriter, dit is popmuziek in één van zijn puurste vormen. Bubbles & Bones is een ijzersterke plaat met ijzersterke liedjes. Sinds Marike Jager de Nederlandse podia bestookt mag je het genre van vrouwelijke singer/songwriter weer leuk vinden. Dit werkje is fris en vrolijk maar heeft ook een wat grillige en diepe kant. Dit laatste zou best weleens kunnen komen door de inbreng van Mark Ritsema (ex-Spasmodique). Deze Rotterdammer wordt vaak de cultheld van de maasstad genoemd. De korzelige country accoorden in ‘Lazy People’ komen van diep. Na het werk, ben ik nieuwsgierig naar deze Vera en kijk op haar website. Daar is de clip te zien van ‘Your Call’. Hierin zien we Vera vrolijk fietsend met ballonnen uit een garagebox komen. Niet alleen het filmpje maar ook dit nummer is niet verkeerd. Op een soort van Charleston-achtig ritme is dit rijp voor de hitparade. Vera Jessen Jührend weet verdomd goed wat ze doet en hoe ze dit moet aanpakken. Ze heeft louter juweeltjes opgenomen voor haar Dying Giraffe debuut. Of het nou gaat om het sterke refrein uit ‘Lullaby’, het olijke ‘Cruelest Judge’ of het ‘Smoothly’ en naar nachtclub, zweet en dikke Havana ruikende ‘Kiss & Tell’. Hier is over nagedacht en niet zomaar wat op tape geknald. “What I need is more time” zingt Vera in het onderhoudende en tweestemmige uptempo ‘Time Be Mine’. En je weet dat ze meent wat ze zingt. Van het trage titelstuk druipt de Americana af. Ja, Bubbles & Bones is een cd die ik nog vaak zal draaien en uiterst effectief tegen een ochtendhumeur.
Cok
- popunie


Discography

Leave a Line- debut album- 2009
Bubbles&Bones- Dying giraffe-2011

Photos

Bio

Bubbles & Bones

Vera’s second album, Bubbles & Bones, will be released in September 2011. Bubbles & Bones succeeds her well-received 2009 debut, Leave a Line. The new album confidently reflects Vera’s personal growth in the two years following her debut, as a musician, a singer and a songwriter. This resulted in a collection of richly arranged and melodious songs that at times seem to dance like a floating soap bubble, but were never written without any reason or deeper meaning.

‘A soap bubble is not as simple as you would think at first glance. It contains water and air and shows all colors imaginable.’

Vera is 28 year old Vera Jessen Jührend from Rotterdam. Once she started singing and playing guitar at the tender age of 16, it wasn’t long before her first, very personal songs came to be. Three band members of the Rotterdam band Raskolnikov, who she met in 2003, stimulated her to further develop her skills as a songwriter, and to take those skills seriously. This trio, consisting of fellow singer/songwriter Mark Ritsema, classically trained bass player Peter Jessen and drummer Ron de Bruijn, soon afterwards joined her as her backing band. That is how Leave a Line was recorded, the album that could be considered a compilation of the best songs that Vera had written in these early years. Leave a Line does not only represent her learning curve (growing from adolescence into womanhood), but also her first, very educational, experience in the studio, to which producer Dirk Polak made an important contribution.

‘From a very early age I knew I wanted to go on stage with self written songs. For a long time I was afraid to actually be on stage, it felt safer not to.’

Many gigs followed after the release of Leave a Line, either with the band or as a duo with her now husband Peter. Vera immediately took up writing again, strikingly cheerful songs like Cruelest Judge, Your Call and Lullaby. On stage these songs stood out from the more introspective Leave a Line material. These songs found their way to Bubbles & Bones, alongside ballads like Lazy People and the title song, that are enriched with dreamy strings. Peter Jessen is responsible for the string arrangements that dominate the record, for instance sounding like gathering dark clouds over the darkest song of the album, the claustrophobical Locked Up. What makes this varied palette of songs even more extraordinary is the way Vera uses her warm and expressive voice to the fullest, working her way through many registers while expressing her stories.

‘I found my voice, and for the first time I am not afraid to use it. That may well be the biggest difference with Leave a Line’.

Bubbles & Bones was produced by the Utrecht based producer Erik Spanjers, who gave the album a transparent sound, averted from trends and with a lot of emphasis on Vera’s voice. During preproduction, Spanjers’ Utrecht studio burnt down which forced them to continue recording using mobile gear, at locations like theater studio Fort B Studios and Bonte Koe, the rehearsal space of experimental chamber orchestra the Rosa Ensemble. The band was joined by guest musicians like multi-instrumentalist Jan van Bijnen and pianist Roel Spanjers.

The title Bubbles & Bones originated in a poem by Amsterdam artist, writer and musician Dirk Polak, which was, in turn, inspired by a piece of art by Danish artist Martha Hjorth Jessen (who also happens to be Vera’s sister in law). The song Bubbles & Bones is a love song at its purest that reveals this new album’scredo:This balloon only can fly when given air.

‘If you want to develop anything, in love, in life and in music, you will have to fill your balloon with warmth and then let it go. You have to dare to let it rise above all other things.’