Vinsky Project
Gig Seeker Pro

Vinsky Project

Band World Alternative

Calendar

Music

Press


"Vinsky Project - 'Acquire The Taste'"

“Acquired taste” is de Engelse uitdrukking voor dingen die de meeste mensen niet meteen lekker vinden, dingen die je moet leren eten, zoals kaviaar. In een goedbedachte woordspeling hierop heeft het Amsterdamse collectief Vinsky Project haar nieuwe album ‘Acquire The Taste’ genoemd. Deze titel is niet alleen leuk bedacht, maar ook zeer toepasselijk. De sterk door Balkanmuziek beïnvloede sound die het vijftal op het album laat horen ligt namelijk niet meteen makkelijk in het gehoor. De toegankelijkheid wordt ook niet direct verbeterd door het feit dat Pauline Dubaj naast Engels ook in het Hongaars en Pools zingt.

Inspiratie voor het geluid op ‘Acquire The Taste’ deden de uit Nederland, Polen en Hongarije afkomstige leden van Vinsky Project op tijdens een tour over de Balkan in 2008. Hiernaast zijn overigens ook nog verschillende andere invloeden hoorbaar. Het geluid van Vinsky Project wordt mede bepaald door de instrumentkeuze. De band zet niet alleen gitaar, bas, cello en percussie in, maar ook de tambura en de prim. Dit zijn op de Griekse bouzouki gelijkende snaarinstrumenten, afkomstig uit Bulgarije en Macedonië.

‘Acquire The Taste’ opent met het nogal experimentele ‘Mighty Jupiter’. Veel tempowisselingen en een hoofdrol voor de cello. Ook ‘Sticks And Bones’ is behoorlijk experimenteel. Hier is de muziek tegendraads de zang van Dubaj vliegt alle kanten op. Van fluisteren naar schreeuwen en weer terug. Ze doet hierbij wel wat denken aan Nina Hagen en aan Amanda Palmer van Dresden Dolls.

Het typische Balkangeluid horen we in ‘Dancing On Water. Akoestische gitaar en cello voeren de boventoon, samen met de nogal dramatisch aangezette zang van Dubaj. Tegen het eind komen de tambura en de prim nog even langs en zorgen voor een Arabisch aandoende twist. Ook ‘Days Of Imagination’ en het instrumentale ‘Nauru Dream’ zijn duidelijk beïnvloed door de Balkan. ‘Days Of Imagination’ is echter nogal druk en tegendraads, terwijl ‘Nauru Dream’ veel melodieuzer en melancholischer is. Het vrijwel instrumentale ‘Carrot Eye’s Paradise’ ligt duidelijk in het verlengde van ‘Nauru Dream’.

In ‘Coded Rain’ gaat Vinsky Project meer richting singer/songwriter. Het begin had van Acda en de Munnik kunnen zijn en verderop heeft de song door de wat rijke inkleuring een duidelijk Westcoast-gevoel. ‘The Hollow Tree’ bevat een akoestisch gitaarloopje dat sterk lijkt op dat van ‘Baby, I’m Gonna Leave You’, bekend van Joan Baez en Led Zeppelin en is verder ook nogal folky. ‘Acquire The Taste’ eindigt met achtereenvolgens een korte soundscape, het experimentele ‘Zozmara A Baratokon’, een stilte en een naamloze hidden track, waarin een duidelijke gypsy-invloed doorklinkt.

Door het nogal gevarieerde geluid en een aantal behoorlijk experimentele tracks heeft ‘Acquire The Taste’ wel een paar draaibeurten nodig en dan nog zal lang niet iedereen dit leren eten.
- MusicFrom


"Vinsky Project - Acquire The Taste"

‘We eat only music, drink only water in which poets swim and we develop music close to
our deepest desires.’ Thus the members of the Vinsky Project introduce themselves.
Guitarist Zoli Soos plays drums in Zorita, another dutch group that likes combining
Balkan and Progressive Rock –like the Vinsky Project. As a result a truly original mix
comes to life that, due to many unexpected twists, will never get boring. Adventure is
Vinsky Project’s trademark. Progressive rock smoothly flows into chambermusic, jazz
into catchy pop songs.
Contrary to most technical jazz and modern classical music, Acquire the Taste is still
accessible for a large audience. The Balkan was clearly a source of inspiration. These
guys are touring the Balkans frequently and like strolling around for unheard ingredients
to enrich their music there.
- Fret Magazine


"Stukafest 2011 wederom groots in kleinschalige optredens"

Het Amsterdamse vijftal Vinsky Project speelt in de keuken van het studentenhuis op Prinsengracht 997. Het grote huis heeft een flinke keuken in de kelder, waar de band een mooie plek voor zichzelf heeft gebouwd. De vier uitstekende muzikanten spelen fantastische sfeervolle partijen met cello, percussie en mandoline op de voorgrond. Tegelijkertijd verleidt zangeres Paulina Dubaj het publiek met haar krachtige stem en theatrale performance, zonder haar zitkussen op de grond te verlaten.
Vinsky Project is zeer gegroeid sinds we de band eind 2009 zagen in de Amsterdamse Popprijs en mag zichzelf hier de verrassing van de avond noemen. Nu is de grote vraag of de band het ook in grotere setting waar weet te maken, zoals op 27 maart bij de release van hun nieuwe album Acquire The Taste.
- 3VOOR12 AMSTERDAM


"Vinsky Project - Acquire The Taste"


Dit jonge, internationaal samengestelde vijftal (Polen, Nederland, Hongarije) brengt met Acquire the taste ('leer deze smaak waarderen') hun vierde album uit, die eind maart officieel gepresenteerd werd in Paradiso. Ze zijn al sinds 2005 bezig om uit allerlei ingrediënten hun heel eigen sound te creeeren. Met als hoofdbestanddeel Oost-Europese folk, maar daarnaast een stevige basis in West Europese pop en rock, resulteert die muzikale zoektocht in een grillig, spannend geheel. De cd klinkt toegankelijk, ondanks vreemde maatsoorten, een soms ruige sound, experimentele zang en een vleugje soundscape. Dat komt omdat deze jongens muzikaal zijn, schoonheid weten op te roepen met subtiele cello- en gitaarpartijen. Maar ze slepen je ook mee naar minder aangename gevoelens: woede, angst, haat. In die toegankelijkheid speelt ook de zangeres een belangrijke rol: Pauline Dubaj is in bijna alle nummers te horen, heeft een wendbare, lichte stem waarin ze veel expressie legt - in 'Sticks and Bones' roept ze zelfs asscociaties met Nina Hagen op. Afwisselende tracks, maar ook variatie binnen de nummers - je wordt af en toe flink op het verkeerde been gezet. Conclusie: je hoeft je met deze avontuurlijke cd niet te vervelen.
- MIXED magazine


"Vinsky Project - Acquire the Taste 2011"

Acquire the Taste is een toepasselijke titel voor dit vierde album van deze Amsterdamse band met internationale wortels. Het is voor mij een kennismaking en Vinsky Project laat direct van zich horen met een explosieve mix van stijlen waarin van alles lijkt te kunnen gebeuren. Sinds Apocalyptica is men wel wat gewend van de cello, maar in Vinsky project lijkt die veelzijdigheid slechts een facet van het geheel. Wie na twee minuten denkt met een creatieve progressive rockband te maken te hebben, heeft het slechts enkele minuten bij het rechte eind.

In plaats van dergelijke rechtlijnigheid schiet Vinsky Project diverse kanten op. De pittige vocalen van Paulina Dubaj sturen aan op een harde aanpak, voordat een temperende tederheid zijn intrede doet. Dat soort omslagen zijn een kenmerkend onderdeel van de begeleiding. Het is zonder meer op die momenten dat Vinsky Project indruk wekt. Schijnbaar moeiteloos buigt de band voortvarende rock om in rustige kamermuziek en speelt niet veel later een gemoedelijke cadans van een folksong. Dat laatste is een voorname rode draad. Vinsky Project heeft weliswaar een Nederlandse basis, maar er maken ook Poolse en Hongaarse muzikanten deel van uit. Die brengen bovendien alternatieve instrumenten met zich mee. Hoewel de Balkan prominent als invloed wordt genoemd, is het effect op Acquire the Taste niet vergelijkbaar met momenteel gehypete Balkanpop. De populaire inslag ligt immers dichter bij indierock dan indiepop. Bovendien geeft de band zelf ook Latijns Amerika als inspiratiebron. Dankzij dit eclecticisme komt het resultaat eerder in de buurt van Rupa & the April Fishes of zelfs Oi Va Voi. Desondanks blijft het concept van Vinsky Project duidelijker dan de anekdotische stijlkeuzes van Rupa. Dat levert over het geheel een evenwichtigere plaat op die in zijn samenstelling blijft fascineren. De onderstroom van het onverwachtse is daarbij een sterke troef. De luisteraar leert de stijl van de band langzamerhand kennen, terwijl Vinsky Project zelf gedurende het album blijft diversifiëren.

Net als het Belgische DAAU ontstijgt Vinsky Project op gedreven wijze de vermoede gimmick. Het feit dat hier het wereldlijke en instrumentbeheersing samensmelten in gecontroleerd rockende songs maakt het bovendien toegankelijker. Een beetje durven moet je wel. De uitdaging ligt per luisteraar wellicht op een ander vlak. Toch is de kans reëel dat Vinsky Project vroeger of later de juiste snaar raakt. The Hollow Tree is daarvoor ongetwijfeld een uitstekend uitgangspunt.
- Nieuwe Geluiden


"Vinsky Project - Acquire The Taste"

De conclusie bij mijn recensie van de tweede cd van Vinsky Project was een pijnlijke: goede band, slechte zanger. Maar ik sprak ook gelijk de hoop uit dat het nog wel goed zou komen met de band. Die (in mijn oren) slechte zanger had namelijk zojuist de band verlaten. Zijn plek achter de microfoon is ingenomen door Paulina Dubaj en dat levert de band een flinke hoeveelheid bonuspunten. Zij is namelijk een verademing ten opzichte van haar voorganger, een zangeres die de muziek van Vinsky Project waardig is. Dit vierde album (ik heb blijkbaar Irregular Paths gemist in 2008) Acquire The Taste is namelijk net als FolkFusion een fascinerende mix van stijlen, maar de band heeft de lat voor zichzelf nog net wat hoger gelegd. Zowel in songs als in productie. Dat resulteert in songs die veelzijdig zijn en vele kanten opschieten en een enorme dynamiek kennen. Neem bijvoorbeeld de fascinerende breaks in "Carrot Eye's Paradise", dat gaat echt richting progrock, maar het vervolg is weer zo uit Balkanpop afkomstig. Heel gaaf gedaan. Acquire The Taste bruist aan alle kanten en altijd op een positieve manier. Het levert een beetje de Nederlandse evenknie op van Oi Va Voi, al wippen ze net zo gemakkelijk over richting onze zuiderburen van DAAU. Dat komt vooral ook door het slim inzetten van de cello van Bence Huszà die in de songs die voornamelijk van de hand van Zoli Soos vaak precies de juiste accenten zetten door prominent aanwezig te zijn. Luister maar eens naar "The Hollow Tree" op de site van de band. Wat een prachtig liedje! Hier is de term acquired taste helemaal misplaatst, dit lust iedereen die van mooie muziek houdt. - Fileunder


Discography

Raam`O`Lash 2005
Folk Fusion 2007
Irregular Paths 2008
Acquire the Taste 2011

Photos

Bio

Vinsky Project made their debut in Amsterdam as early as autumn 2005, but kept on reinventing theirselves until today; adding new styles of music to their own complaisant mixture and gaining new, fresh musicians along the way. With a line up now consisting of Dutch, Hungarian and Polish and musicians playing guitar, soapbox percussion, cello, electric bass, tambura and arabic drum and inspiration drewn from touring the Balkan in 2008 and 2009 and listening to Latin-American as well as progressive rock music, they will take you with them on their yet undefined path. What happens next might be the biggest surprise!